Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakie powinny być obroty biegu jałowego rozgrzanego silnika w automacie i manualu?

Pozdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie uważam, że 830 to za dużo, ale tak jest fabrycznie, z chęcią obniżyłbym gdyby była taka opcja.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Krótka instrukcja:

- wchodzimy w DISie w diagnostykę

- service function

- drive - wybieramy sterownik silnika DDE w zaleznosci od wersji

- calibration

- idle speed

- test plan

- reszta dalej z instrukcja DISa

Dodam tylko, ze robimy wszystko na wlączonym silniku.

Opublikowano
wielkie dzięki rybaPL :D, można wrócić ustawienia fabryczne gdyby się okazało że obroty są za małe? Jest różnica po zmniejszeniu obrotów biegu jałowego czy też gra nie warta zachodu?
Opublikowano
Fabryczna i najniższa wartość to 830 obr/min. Można tylko podbijać do 930obr/min. W automacie nie wiem czy jest możliwość regulacji. Opcja dostępna z poziomu DIS. Przy podbiciu obrotów z zastosowaniem klapy gaszącej silnik jeszcze łagodniej wygasza.
Opublikowano
wielkie dzięki rybaPL :D, można wrócić ustawienia fabryczne gdyby się okazało że obroty są za małe? Jest różnica po zmniejszeniu obrotów biegu jałowego czy też gra nie warta zachodu?

zawsze możesz wrócić do tych ustawień co miałeś wcześniej.Obroty podczas zmiany przeskakują o 10.Zmieniaj i ustaw najlepszą dla siebie wartość a max to 930 obr/min.

Opublikowano

Oczywiście że jest taka możliwość ale tylko -/+50 w ISTA, w DIS-e to nie wiem.

Patrzyłem u siebie przy 800 silnik normalnie równiutko pracuje, troszkę ciszej.

Opublikowano
No właśnie o to mi chodzi, żeby obniżyć tak na około 800obr/min, tylko nie wiem czy Disem się da? A ISTA to nie znam, co to takiego?
Opublikowano
dzisiaj sprawdziłem Disem, obroty da się obniżyć o 50 +/-, obniżyłem o 30, jest teraz 800 i jest git :cool2: