Skocz do zawartości

320i 150KM LPG -czasami nie pali na 6 cylinder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem z moim autem że czasem wyłącza mi sie cylinder 6. Nie zapala sie żadna kontrolka. Gdy zgasze auto i ponownie uruchomię z kilku sekundową przerwą to problem znika. Sprawdziłem świece, cewki i nawet zmieniałem ich kolejność a za każdym razem dzieje sie to na 6 cylindrze. Wtryski z gazu też to nie powinny być, bo instalacja jest prawie nowa a z benzyny znowu też nie, bo w czasie awarii wyłączałem gaz i nie było żadnej poprawy. Częstotliwość tej awarii jest różna. Czasami przez dwa tygodnie nic sie nie dzieje a czasem przez pare dni pod rząd i to kilka razy w ciągu dnia. :mad2:

Po odwiedzeniu warsztatu i podłączeniu do komputera wyświetla sie następujący błąd:

Verbrennungsaussetzer Zylinder 6

Fehlerhaufigkeit: 58

Logistikzahler: 40

Jest przypuszczenie że może to być problem z sterownikiem silnika???

Aktualnie jeżdżę na benzynie i czekam aż problem znowu sie pojawi by wykluczyć jakąś awarie instalacji lpg.

Czy ktoś spotkał sie z takim problemem???

Opublikowano
zmierz kompresje moze masz wypalony zawor i pod wplywem temp przestaje trzymac. Tylko gdybam ale operacja dosc prosta a pomoze wykluczyc awarie mech slupka
Opublikowano
Też była taka opcja brana pod uwage. Jednak sprawa bardziej jest związana z elektryką niż z mechaniką bo dzieje sie to przy różnych temp. silnika i poza tym naprawia sie to po chwilowym wyłączeniu silnika.
Opublikowano
Mam pytanie z innej bajki niezbyt związane z tematem. Ile palił Ci gazu kiedy było wszystko sprawne? Mam na myśli normalną jazdę nie żadną tam mega eco.
Opublikowano
W sensie wyłącza miałem na myśli że traci sie iskra. Narazie śmigam kolejny dzień na benzynie i nic sie nie dzieje. Co do spalania lpg - w mieście ~11L przy normalnej jeździe.
Opublikowano
Auto idze w przyszłym tydniu do gazownika, bo po sprawdzeniu wszystkiego wynika że jest to wina instalacji gazowej.
Opublikowano

Możliwe, że zapchany uszkodzony wtryskiwacz. Jakie masz wtryski od LPG ?

Jak możesz to zamień miejscami i sprawdź, czy będzie błąd na inym cyl.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto idze w przyszłym tydniu do gazownika, bo po sprawdzeniu wszystkiego wynika że jest to wina instalacji gazowej.

czy dzieje sie tak, ze jedziesz na lpg i wypada iskra na 6tym cylindrze jak piszesz i nawet po przejsciu odrazu na benzyne dalej nie chodzi prawidlowo? po wylaczeniu silnika i odpaleniu jest ok?

Opublikowano

czy dzieje sie tak, ze jedziesz na lpg i wypada iskra na 6tym cylindrze jak piszesz i nawet po przejsciu odrazu na benzyne dalej nie chodzi prawidlowo? po wylaczeniu silnika i odpaleniu jest ok?

Dokładnie tak jest. Auto dopiero w czwartek idzie na warsztat. Wtryski to raczej nie są (wtryski "HANA"-pare miesięcy mają)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zapetlanie wtryskow przy wiekszym obciazeniu spowoduje wypadanie zaplonu. za slaby parownik, za duze spadki cisnienia.
Opublikowano
Dzięki wielkie. Gaz jest na gwarancji więc zwrócę im uwage na parownik. Sam też jutro zobacze co tam dokładnie mam za model.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przyczyną był wtrysk z gazu co było mało prawdopodobne po tak małym przebiegu. Parownik też sprawdzili ale niby jest ok.

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc.