Skocz do zawartości

Ceny realne e36 e46 pomoc zaszukanemu laikowi

Jurji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że przewertowałem kilka tematów w sprawie, do której zaraz przejde jednak autorzy tematów wymagali troche za wiele. Otóż chcę się dowiedzieć czy nie powielam ich błędu.

Potwornie podobaja mi sie samochody marki bmw, uważam że to coś wiecej niż po prostu auto. W internecie natknąłem sie na naście tematów typu

jestem student mam 12 tyś chce kupi. bezawaryjne palace 5l w miescie e46 w skorze najlepiej dobry rocznik w dieselu

oczywiście te marzenia są szybko duszone w zarodku przez was starych wyjadaczy. Padają jednak stwierdzenia ze za średnią e46 trzeba zapłacić ponad 20 tyś.

Nosze się z zamiarem kupna bmw i teraz prosze o pomoc w ostudzeniu glowy lub pocieszenia ze nie bede mial do wyboru zajezdzonego kawalka szpachli.

Otóż na autko będę mógł przeznaczyć te 13 tyś ( samo auto, zostanie mi wtedy tysiak z kawalkiem na pacierz czyli wymiane oleju, filtrów i paska rozrządu

i oczywiscie oc tez licze osobno). W autku na bajerach mi nie zależy, byle mialo abs i jakąś elektryke typu szyby czy radio. Chodzi mi bardziej o to by nie lądowało co tydzień w warsztacie jak mój obecny grat. Na szpanie i 'pier##ciu' też mi nie zależy, gdyż przesiadka z obecnego auta na najwolniejsze bmw będzie nadal szokiem. Spalanie wiem że mnie wyniesie więcej niż w corsach, yarisach i punciakach i z tym się licze choć miło widziany gaz.

. I teraz pojawia się pytanie czy mam szansę na kupno e46 roczniki 99 98 o wyżej wymienionych cechach? Jeśli nie to jakie mam szanse kupna porządnego e36 w tych samych rocznikach.

Ew. powiedzcie jakie bmw jest realne lub to czego obawiam sie najbardziej - kup corse. Otomoto ma wiele ofert tych aut w tej cenie ale wiem jak to jest i to mogą być puzzle z 3 bmw z domieszką fiata i szczyptą opla. Znajomych nie mam sie jak poradzić gdyż to mlode chłopaki zgrywające starych wyjadaczy którzy twierdza że za te pieniadze kupie bitego malucha. Z góry dzieki za pomoc, laik.

Kolego na pierwszy ogień uświadomię Cię że w tych modelach nie ma paska rozrządu tylko łańcuch którego się nie wymieniam co 70czy 80 tysięcy.

Za cenę jaką posiadasz moim zdaniem na pewno znajdziesz dobre e46 skoro szukasz praktycznie"golasa" z wyposażenia, jeszcze jeśli nie zależy Ci na mocy itp. to silnik 1.9 118 koni juz na pewno się znajdzie bez problemu jednak ja bym na Twoim miejsu zainteresował się 2.0i i w późniejszym czasie jakims gazem dobrym.

Dobrze zaczynasz :cool2: . Do 13 tyś znajdziesz e46 w podstawowym wyposażeniu (nie bój się, radio, absy i szyby w "prądzie" będą) i w najmniejszych wersjach silnikowych. Szukaj benzyn r4 1.9 lub najlepiej rzędowych szóstek (np 2.0). Staraj się omijać diesla r4 2.0 136koni. W tej cenie powinieneś znaleźć owego ale jak jesteś studentem, to lepiej nie narażać się na koszty związane z sędziwym wiekiem diesla (15-14 lat to imo DUZO)

Nie no panowie, Studentem dopiero zamierzam być :mrgreen: . O spalanie martwić się nie muszę gdyż jestem jedynym kierowcą w najbliższej rodzinie więc zalewany będzie z dwóch budżetów. Diesela nie chce, gdyż słyszałem że części są drogie a że taki diesel miałby naście lat, było by kiepsko. Z paskiem moja gafa :oops: , już parę osób mi mówiło o łańcuchu a ja nie mogę zapamiętać :mad2: . Czyli rozumiem że oferty na otomoto e46 po 11-13 tysięcy w których lista komfortu to kilka rzeczy a nie 24 tomowa epopeja są w miare "życiowe"? Co do rozmiaru silnika, szczerze przyznam że na mocy nie zależy mi też ze względu tego że jestem młodym kierowcą, który jak uważam zadowoli się przeciętnym przyśpieszeniem, bez wariowania. Gaz... jeśli nie w gazie to za rok sobie sam uzbieram, a z wykonawcami problemu bym nie miał bo Ojciec ma znajomych wśród ludzi którzy zakładają gaz konkretnie do BMW. Cieszy mnie że tego nie przekreślacie bo jak posłuchałem opini rówieśniczych znawców to dowiedziałem się że za te pieniądze to co najwyżej kupie zielono czerwone e36 z przyklejanymi na gumy balonowe spojlerami i trochę się wystraszyłem :lol:

Widzę, że jesteś bardzo rozsądny w tym co planujesz i na pewno ci się uda coś znalezc. Rozpocznij poszukiwania i wrzucaj do oceny, na pewno otrzymasz fachową pomoc. W benzynie silniki 4 cylindrowe, jeżeli były sznowane spisują się bardzo dobrze i są bardzo żywotne. Koszty ewentualnych napraw też nie są wysokie, za bardzo nie ma się tam co zepsuć.

Przejrzyj też tutejszą giełdę, powinno się co znaleźć. Raczej też skupiaj się na autach które już po Polsce jeżdżą jakiś czas, bo jest większa szansa, że przynajmniej te ważniejsze rzeczy mają dobrze wyprowadzone.

Przedlift 318i 118 KM, polift 316i 115 KM / 318i 143 KM, a w R6 bym się nie pchał - koszty utrzymania większe (nie tylko paliwko, ale chociażby o połowę więcej świec musisz kupować, więcej oleju silnikowego, droższe hamulce i opony, itd. - ktoś powie, że to pierdoły, a ja powiem, że dla młodej osoby i przy pierwszym aucie nie ma co się pchać w dodatkowe koszta). Gazik z wyższej półki za < 2500 zł do tego jak będziesz miał budżet i jazda. Ponieważ w tych modelach z mniejszymi silnikach również wyposażenie jest raczej słabsze, to dylematu mieć nie będziesz. Na początek starczy.

Dzięki za rady, pytanko pewnie oklepane ale skoro mam temat to sie upewnie. W co zaopatrzyc sie i co sprawdzac przy zakupie konkretnie e46? Bo póki co wiem nie wiele. Na pewno czujnik lakieru elektroniczny, i podobno miernik napiecia do alternatora. Pytam tez bo Wy wiecie zapewne co w tym modelu najczesciej szwankuje, co mozna w nim łatwo zamaskować, i co można wkrecić laikowi przy jego sprzedaży. Wiem ze auta o auta bezkolizyjne raczej trudno ale pytanie jak bardzo doslownie sprzedawca traktuje pojecie kolizji :D. Jeszcze wazne dla mnie jest to co moze charakterystycznie wskazywać na to że auto miało 'kolizje', w której cudem ktoś nie zginał. Przepraszam za te wywody ale to mój pierwszy prywatny poważny zakup i nie chcę dać plamy.

EDIT: przepraszam za bałaganienie na forum ale dopiero teraz ogarnąłem że jest podobny przypięty temat.

Niestety będę musiał pojeździć bo w moich okolicach znalazłem tylko dwie do tej kwoty, pozostałe albo do sprowadzenia albo powyżej około 15 tyś.

http://otomoto.pl/bmw-316-2001-C27714104.html

http://otomoto.pl/bmw-318-1-9-benz-118-km-klima-ks-serwi-C28216928.html

Nie wiem czy te oferty są godne uwagi bo w mojej opinii mają wszystko co bym chciał a nawet więcej bo niektóre rzeczy po prostu nie wiem czym są :mrgreen: a cena jest niska. Za 1,5 tyg powinienem mieć pieniądze i wtedy je sprawdzę jeśli będą nadal aktualne. Martwi mnie też że nie podali vin na stronie.

wg najlepsza recepta na sprawdzenie auta jest przejechanie sie nim. WYbrac droge z dziurami- sprawdzisz czy nie puka nic w zawieszeniu

- zwroc uwage na przeniesienie napedu czy nie ma ewentualnych luzow na wale itp

- daj w palnik do dechy kilka razy - sprawdz czy sprzeglo sie nie slizga i czy silnik ciagnie jak powinien bez przerywan.

- ogolnie duzo mozna wywnioskowac z wnetrza samochodu (tu musisz rozroznic odpicowanie od wzorowego utrzymania co nie jest latwe:))jezeli jest zadbane to tez duzo swiadczy o uzytkowaniu.. powinines zwrocic uwage na galke skrzyni, kierownice, fotele.

-do handlarzy podchodz z dystansem i w zadnym wypadku nie daj sie oczarowac ich gadce- wiem z wlasnego przekonania ze klamia na kazdym kroku- oczywiscie zdarzaja sie rowniez uczciwi ale w takim przypadku zachowaj szczegolna czujnosc

jezeli bedziesz mial jakiekolwiek watpliwosci - odpusc sobie na 1 -2 dni - nie napalaj sie . przemysl, pytaj. podejmij decyzje mam nadzieje sluszna:)

mam ten sam prolem i znalezc cos ciekawego graniczy z cudem choc wydaje mi sie ze ja mam jeszze gorsza sytuacje gdyz szukam tylko E46 330 w manualu. nie zalamuje sie juz mija 2gi miesiac moich poszukiwan.

zycze ci powodzenia

-do handlarzy podchodz z dystansem i w zadnym wypadku nie daj sie oczarowac ich gadce- wiem z wlasnego przekonania ze klamia na kazdym kroku- oczywiscie zdarzaja sie rowniez uczciwi ale w takim przypadku zachowaj szczegolna czujnosc

Bardzo dobra rada, najlepiej szukaj auta bezposrednio od właściciela, a nie posrednika-handlarza.

Budżet masz rozsądny jak na 318i. Choc te 2 auta które wkleiłeś w tym temacie, są raczej słabe.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...

• Zasłużeni forumowicze
Pamiętaj o jednym, celujesz w pojazd który ma już swoje lata i będzie miał realnie duży przebieg. Tu usterki mogą Cię zaskoczyć w każdej chwili i mogą być droższe w naprawie.

To prawda. Tym bardziej warto kupic auto od własciciela w Polsce, który bedzie miał udokumentowane jakieś naprawy, wiadomo ze to auto było w uzyciu, ktos cos w nie inwestował.

Auto od handlarza z placu od Turka moze miec od razu na początku wielką ilosc ukrytych usterek, nie mówiąc o wypadkowej przeszłosci i bardzo dużym przebiegu.

Kupując auto od Polaka który jezdził nim kilk lata, jest szansa spora że to auto było odpowiednio dbane i kupione wczesniej z dobrego źródła i w bdb stanie.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...

Z góry uprzedzam, że nie jestem znawcą, ale może warto się tą zainteresować ?

http://moto.allegro.pl/bmw-3-e46-super-stan-polecam-i3109418926.html

Doświadczeni w E46 koledzy podpowiedzcie proszę czy może to być dobra sztuka?

na pierwszy rzut oka nie widac nic niepokojącego. jezeli masz niedaleko zawsze warto ogladnac, przebieg jezeli autentyczny to mysle ze warto.

jezeli masz kawalek do goscia zadzwon i wypytaj, powiedz ze chcialbys podpiac pod kompa i czy ma cos przeciwko (zwroc uwage na reakcje wlasciciela:D) pozniej niech Ci szczerze powie co trzeba w niej zrobi bo masz kawalek i nie chcesz sie zdziwic na miejscu i na darmo jechac :) Mi osobiscie nie podobaja sie felgi ale to jest najmniejszy szczegol... wazne zeby autko bylo sprawne technicznie, wizualnie zawsze mozna cos pokrecic. Jak masz znajomego mechanika popros zeby pojechal z Tobą a najlepiej jakby mial kompa i osprzet... wtedy wyjdzie wszystko czy przebieg autentyczny czy krecony. jezeli autentyczny to mysle ze warto sie zastanowic gdyz takich przebiegow prawdziwych jest bardzo malo... sprawdz WIN zeby nie bylo jakichs jaj. oczywiscie przejedz sie jako kierowca. :P

edit:

co prawda napisane ze bezwypadkowe ale sprzedawcy nie mozna ufac na slowo mozna sprawdzic miernikiem jakims, zajrzec w kolo zapasowe (slady bo strzale w dupe), znosi po puszczeniu kiery itp warto zwrocic uwage na odstepy miedzy elementami karoserii maski/blotnika itp.