Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od pewnego czasu mam twardy pedał hamulca czyli jet to wina wspomagania (serwo lub vacum). Posiadam vacuometr i chciałbym wykluczyć vacum pompe ale nigdzie nie znalazłem jaka powinna być wartość podciśnienia? Czy ktoś może mi pomóc?

Jeśli chodzi o twardy pedał może być inna przyczyna?

Opublikowano

Vacuum robi za aktywator dla serwo, wiec moze miec tu udzial. Chociaz samo serwo tez pasc moglo.

Pewnie tez ono padlo skoro nie masz innych objawow braku podcisenienia - sterowanie turbina chocby.

http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/uklad-hamulcowy/305927,Do-czego-sluzy-i-jak-dziala-serwo-hamulcowe.html

Jezeli cisnienie atmosferyczne to okolo 1bar to jak pompa vacuum moze miec 1bar skoro robi proznie, czyli podcisnienie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz Dx, w ostatniej e39 padło mi serwo, ale w e39 to była norma, też myślałem, że to może vacum pompa i pytałem z jaką siłą powinna ssać :wink: właśnie ktoś mi podpowiedział, że musi być 1 bar. Kompletnie nie wiem ile to 1 bar, przesłałem tylko podpowiedź innego kolegi. Ssanie było delikatne :wink: ale wystarczające.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Dobra Krzychu, ja juz wiem o co kaman :).

Ten przyrzad ktorym mierzyles, mierzyl cisnienie na ssania a nie cisnienie w ukladzie.

Co w efekcie daje prawie tyle co nic w ukladzie :).

1024hPa to cisnienie atmosferyczne, co daje 1024mbar czyli 1,024 bara :).

Jak odejmiesz od tego bar odessany (1000mbar) to zostaje 24mbar czyli nieduzo.

Dla porwonania pompa turbomolekularna idzie wyciagnac 1x10^06 do 1x10^-7 bara :). To jest juz duzo duzo mniej.

PS: 1 bar to okolo 4 razy mniej niz ma woda w kranie. To tak obrazowo. :cool2:

Cisnienie szyny CR szczytowe to ponad 1600bar (1800 juz teraz?).

Opublikowano
Dzisiaj sprawdziłem....mam 0,85 bara.Czy to wystarczy do sprawnego działania serwa? Na logike jak bym miał 1 bar to pedał pracował by lżej