Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Rozterek przedzakupowych ciąg dalszy ( patrz: wcześniejszy post nt. komfortu w wersjach z xdrive)...

Jak już wcześniej pisałem mieszkam w bardzo zimowym klimacie, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: GT ma bezramkowe drzwi, więc przy każdym otwieraniu/zamykaniu auta podnośniki szyb pracują. Zimą przy włączonym Webasto może się topić śnieg z dachu i zamarzać na lini uszczelek na dolnym brzegu szyb ( tak się przynajmniej dzieje w mojej Octavii), przy otwieraniu auta musi podnośnik pokonać dużo wiekszy opór, niż gdy szyba jest czysta. Wiem, że w Audi A5 i A7 zdażały się przepalenia siłowników.

A jak jest u Was zimą? Ktoś miał jakieś problemy w tej materii?

Dealer oczywiście twierdzi, że nic takiego nie może mieć miejsca (ta, ta.. Bujać to my,a nie nas), natomiast zastrzegł, że warto przetrzeć ręką uszczelkę przed otwarciem auta, a najlepiej to mieć skrobaczkę w portfelu :-P Szkoda, że w BMW nie wymyślili jeszcze tego co w ostatnich Skodach- skrobaczka pod klapką wlewu paliwa.

Ciekawy jestem Waszych wrażeń!

Pozdrawiam

Opublikowano

Cześć

Nie mam z tym żadnych problemów. Nie wiem jak to się dzieje, ale zawsze otwierają się drzwi bez problemu. Samochód stoi pod chmurką. Mam co prawda webasto, ale nie zawsze używam. A zimę mamy w tym roku srogą - a mimo wszystko bez problemu. Raz była sytuacja z marznącym deszczem, gdzie na szybach tworzy się skorupa lodu. Wtedy faktycznie był mały opór szyb przy otwieraniu, ale właściwie było to niezauważalne i oczywiście nie sprawiło problemu przy otwieraniu.

Patent ze skrobaczką pod klapką paliwa (tak jest podobno w Skodzie) jakoś mnie nie przekonuje. Kto by mi kazał chodzić dookoła samochodu (bo wlew w BMW jest po prawej stronie), otwierać klapkę od paliwa (która notabene zdarzyło mi się, że przymarzła) skrobać szyby, ponownie chować... To akurat jest słabiutki pomysł. To już lepiej aby ta skrobaczka była np. pod bagażnikiem, między wydechem, a kołem. Trzeba by się pochylić, uklęknąć na jedno kolano, sięgnąć skrobaczkę, otrzepać kolano, zeskrobać lód, klęknąć, schować skrobaczkę, otrzepać kolanko :)

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Tez potwierdzam,

Auto w wiekszosci stoi na ulicy, czasem kilka dni.

Zamarzajacy snieg/lod to nie porblem dla silniczkow, zeby opuscily drzwi, choc zawsze w takim przypadku, staram sie otwierac tylko potrzebne drzwi. Wlasnie, zeby sie nie przepalily w koncu, choc podejrzewam, ze predzej walnie bezpiecznik i okno sie nie obnizy. :cool2: