Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie kolego, chodzi o dziwne odglosy podczas przyspieszania, dochodzace z silnika, a tak apropo to mam pisk dziwny przy gaszeniu, tak w ostatniej fazie, to moze to byc od tewgo??? a i jeszcze jedno pytanie czy w moim samochodzie, jest cos takiego jak czujnik spalania stukowego (detonacyjnego)??? troche mnie martwia te odglosy i jak zwykle najgorszy scenariusz przed oczyma :|
Opublikowano

Klasyczne spalanie stukowe w silniku o zapłonie samoczynnym nie występuje.

Stuki w silniku ciężko zdjagnozować przez internet, tym bardziej ich nie słysząc.

Podjedź do kogoś ogarniętego najlepiej.

Opublikowano
Tam jest zwykłe, sztywne koło. Sprawdź poduszki silnika, układ wtryskowy. Sprawdziłbym też układ napędowy (złącze elastyczne wału) oraz oczywiście koło pasowe wału korbowego (posiada tłumik drgań), układ pasków od wspomagania i klimy.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Podepne sie do tematu, Koledzy czy w e90, 320d automat tez nie ma dwumasy?
...latanie jest bogiem, predkosc nalogiem, zycie zabawa,sex podstawa...
Opublikowano
Podepne sie do tematu, Koledzy czy w e90, 320d automat tez nie ma dwumasy?
Nie, w automacie nie ma dwumasy. Jest sprzęgło hydrokinetyczne.
Opublikowano
Klasyczne spalanie stukowe w silniku o zapłonie samoczynnym nie występuje.

Stuki w silniku ciężko zdjagnozować przez internet, tym bardziej ich nie słysząc.

Podjedź do kogoś ogarniętego najlepiej.

:shock:

Ja myślałem że spalanie stukowe to właśnie samoczynny zapłon mieszanki...

Opublikowano

Samoczynnego zapłonu nie należy traktować w charakterze spalania stukowego, które pojawić się może w silniku ZI jako zjawisko niepożądane.

W nowoczesnych dieslach występują nawet, czujniki spalania działające analogicznie jak knock sensory w benzynie, które mają na celu sterowanie ilością i kątem dawki pilotującej, która odpowiada za "miękkość" pracy silnika.

W całej literaturze spalanie stukowe jest określane jako zjawisko niepożądane w silniku iskrowym.