Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam takie pytanko otoz do pracy nie mam daleko bo okolo 5km w jedna strone i zatankowalem ostatnio za 200zl paliwa mialem jakos 34l ON i jak narazie zrobilem 325km i wskazowka zbliza sie powoli do rezerwy, wiec moim zdaniem powinienem zrobic okolo 400km to bylbym zadowoloy, ale biore pod uwage fakt , ze samochod dobrze sie nie zagrzeje przez to spali z 8l ON choc ten fakt mnie tez nie przeraza..:) A wiec czy moge miec poprostu cos pozatykane , ze wiecej pali? czy poprostu jest tak jak mowie ze na zimnym silniku jest taka granica spalania:) (jestem laikiem) wiec prosze o wyrozumialosc :D :D
Opublikowano

Zaleznie od stylu jazdy i zakokrowania miasta.

We Wroclawiu 9,5 litra na nowym termostacie etc jest wcale nie przerazajace. Kolega jezdzacy z butem w podlodze ma po 10 litrow na stowe.

Opublikowano
na zimnym silniku i na takich trasach to nawet 10 może palić.... trochę szkoda silnika na takie podjazdy...pomyśl o rowerze albo jakimś sc :)
Opublikowano

No moze i jest szkoda silnika, ale czyms do pracy trzeba dojezdzac :D moje miasteczko jest male wiec nie ma korkow:D autko bardzo szybko sie zagrzewa na co tez nie narzekam bo zaraz cieplutko w aucie :lol: :lol: Spalanie mnie nie przeraza tak jak mowilem, ale pytam poprostu z czystej ciekawosci:) A przyjdzie wiosna i lato wiec samochod bedzie wiecje eksplatowany na wyjazdy weekendowe itp to silnik swoje dostanie jeszcze :D

A co do rowera to bede jezdzil bo pracuje akurat w sklepie rowerowym:D takze do roweru jestem przyzwyczajony;p Ale musze poczekac na cieplejsze dni:> narazie sie na to nie zanosi

Opublikowano

Ja tez w cieple dni wybieram rower ;).

Klimy nie trzeba wtedy nawet. Kolo 10 km w jedna strone mam a przy Wroclawskich korkach dojezdzam szybciej niz samochodem. :cool2:

Opublikowano
Ja zimą jadąc tylko do sklepu po browar ,średnia 11,8 średnia prędkość 22/km na h silnik zimny :D
Opublikowano
Mi kolego pali 8.5 litra CHIPOWANA, 15 km w jedną stronę. jadę w 25 minut, z czego 15 stoję w korkach. W lato jest to około 7/7.5 zależy czy palę klimą :)
Opublikowano
No to ladnie, no zima ma tez swoj urok auto sie dluzej grzeje i spalanie wieksze przyjdzie wiosna bedzie lepiej:)) Dzieki chlopaki za informajce:)
Opublikowano

U mnie przy jeździe po mieście (do pracy 5 km w jedną stronę) nie wychodzi mniej niż 9,5 - jak miałem uszkodzony termostat było 13

W trasie super ekonomia 5,5

BMW ma strasznie duży rozrzut między spalaniem w mieście, a na trasie. W TDI różnica jest mniejsza. :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
krisstow masz identycznie jak ja, z domu do biura mam 5,5km i zalewając za 200PLN robię 400, max 450 km w zależności od ceny ON i samopoczucia, bo czasem fajnie jest przycisnąć jak człowieka klient wkurzy, choć czasem muszę też robić trasy po 2-3 kilometry, czyli silnik cały czas zimny, taka specyfika pracy... rower u mnie odpada, w garniaku dziwnie bym wyglądał :D

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

A tam dziwnie. Musimy sie nauczyc zachodnioeuropejskiej dojrzalosci :).

Tam ludzie bez wiekszych oporow jezdza na rowerze, nawet w garniturze.

Opublikowano

regularne trasy po 50km w jedna strone i po miescie troche krecenia 6-6,5 zima, lato - 5,5-6l

w miescie zima 8-9 odcinki po 5km max, lato 8-8,5 odcinki po 5km max

tez zauważyłem ze miedzy jazda w trasie a po mieście (tylko po mieście) różnica w spalaniu jest bardzo duza

1.9 tdi pala mniej, szczegolnie w miescie, spokojnie litr mozna odjąc a nawet więcej

w trasie podobnie....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
regularne trasy po 50km w jedna strone i po miescie troche krecenia 6-6,5 zima, lato - 5,5-6l

tez zauważyłem ze miedzy jazda w trasie a po mieście (tylko po mieście) różnica w spalaniu jest bardzo duza

1.9 tdi pala mniej, szczegolnie w miescie, spokojnie litr mozna odjąc a nawet więcej

w trasie podobnie....

pierdoly gadasz... czyli mowisz ze tdi w trasie spali 4,5 litra albo 4? chyba SDI przy 50kmh

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tam dziwnie. Musimy sie nauczyc zachodnioeuropejskiej dojrzalosci :).

Tam ludzie bez wiekszych oporow jezdza na rowerze, nawet w garniturze.

Ja mógłbym jeździć do klientów rowerem, lubię rowery i latem co wieczór jeżdżę 20-30km, ale jakby klient, który chce wydać u mnie czasem kilka milionów zobaczyłby mnie na podrapanym góralu, to by mnie popędził, muszę budzić jakiekolwiek zaufanie i nie raz jazda BMW pomaga.... dużo gadać.

Co do spalania TDI, kolega z pracy ma passata z 2008 roku, 2.0tdi 140KM, robi podobne trasy do moich i spalanie ma wręcz identyczne, inny kolega ma mondeo z 2006r, 1,8coś tam di 115KM i takie same spalanie.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Krzysiek - zrozumiano ;).

PS: Jak taki podrapany ten twoj rower to i tak przemysl zakup nowego, na takie przebiegi sugeruje cos bardziej szosowego :cool2:

Opublikowano
przez dxtr71 » 13 Mar 2013 14:10

Jak TDI bedzie mialo taki przebieg momentu obrotowego jak w dieslach BMW to bedzie takie samo spalanie.

Nie rozumiem twojej wypowiedzi - wyjaśnij czym się różni przebieg momentu obrotowego obrotowego diesla BMW a diesla TDi np. 130 konnej.

Bo że BMW ma niby 20 Nm więcej to każdy wie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

PS: Jak taki podrapany ten twoj rower to i tak przemysl zakup nowego, na takie przebiegi sugeruje cos bardziej szosowego :cool2:

Szosowy? Od mojego bloku mam 20m do lasu i to jest frajda poganiać po gałęziach, górkach, szutrach i pościgać się z dzikami :D Na szosę jest BMW.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Co do spalania...

miałem 2x TDI, JTD i teraz M47N..

Co prawda BMW mam z automatem, więc pali więcej niż manual...

Przejechałem nim około 7 tys.km. i jak na razie średnie spalanie wychodzi mi w granicach 7,5 - 8,0 l

Warunki zazwyczaj te same -> zatankowany do pełna -> trasa PO - CSW - PO ( 380 km ) + reszta dojazdy do pracy mojej żony 22 km w 1 stronę ( 2 km korek + 20 km trasa 2pasmowa)

jak ja jeździłem do pracy (3,5 km) to wychodziło mi 50 zł/100 km ( lekko ponad 9 l ),

TDI 115 (AJM) w Golfie IV Kombi palił mi średnio między 5,6 a 7l , JTD 115 podobnie...

Oszczędniejsze są TDI na zwykłej pompie (np. AFN, 1z) mi Ibiza GT TDI więcej jak 5,2l nigdy nie spaliła... podobnie Golf III mojego brachola..

Spalanie w BMW bierze się m.in. z masy auta oraz z tylnego napędu..

Opublikowano

tematów o spalaniu było milion :search: wiec po co ciagnac kolejny ?

Dla mnie w trasie 100km droga krajowa, jadac normalnie 110kmh srednio zdaza sie ze pokaze 4.2 litra latem, jak jade agresywanie zima teraz pokazuje 5.6.

Gdy silnik jest zimny samochod na prostej pali 9litrow, kazdemu

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano

w trasie podobnie....

[bAD] gadasz... czyli mowisz ze tdi w trasie spali 4,5 litra albo 4? chyba SDI przy 50kmh

Ostatnie moje zdanie - w trasie podobnie zapomnialem dopisac "spali"....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Szosowy? Od mojego bloku mam 20m do lasu i to jest frajda poganiać po gałęziach, górkach, szutrach i pościgać się z dzikami :D Na szosę jest BMW.

Dzikami? :) Toz to niebezpieczna i predko biegajaca zwierzyna. Wyszedlem z zalozenia, ze robisz po szosie 20km, moja blad.

Las ma swoje uroki, to fakt.

Opublikowano
Co do spalania...

miałem 2x TDI, JTD i teraz M47N..

Co prawda BMW mam z automatem, więc pali więcej niż manual...

Przejechałem nim około 7 tys.km. i jak na razie średnie spalanie wychodzi mi w granicach 7,5 - 8,0 l

Warunki zazwyczaj te same -> zatankowany do pełna -> trasa PO - CSW - PO ( 380 km ) + reszta dojazdy do pracy mojej żony 22 km w 1 stronę ( 2 km korek + 20 km trasa 2pasmowa)

jak ja jeździłem do pracy (3,5 km) to wychodziło mi 50 zł/100 km ( lekko ponad 9 l ),

TDI 115 (AJM) w Golfie IV Kombi palił mi średnio między 5,6 a 7l , JTD 115 podobnie...

Oszczędniejsze są TDI na zwykłej pompie (np. AFN, 1z) mi Ibiza GT TDI więcej jak 5,2l nigdy nie spaliła... podobnie Golf III mojego brachola..

Spalanie w BMW bierze się m.in. z masy auta oraz z tylnego napędu..

Tak, tylko ibiza miala 90KM i wazyla tone a nie 150KM i 1,5 tony.

Tylny naped ma wiecej strat ale tylnonapedowki przyspieszaja szybciej.

Opublikowano
przez dxtr71 » 13 Mar 2013 14:10

Jak TDI bedzie mialo taki przebieg momentu obrotowego jak w dieslach BMW to bedzie takie samo spalanie.

Nie rozumiem twojej wypowiedzi - wyjaśnij czym się różni przebieg momentu obrotowego obrotowego diesla BMW a diesla TDi np. 130 konnej.

Bo że BMW ma niby 20 Nm więcej to każdy wie.

A to, ze ma bardziej plaski przebieg momentu tego juz nikt nie wie?

To jest generalnie najwieksza roznica in plus dla common raila w porownaniu z innymi rozwiazaniami i dlatego VW samo zaczelo go stosowac.