Skocz do zawartości

gotuje płyn w bloku M50B25 nv

suchy1990

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomocy bo już nie mam sił miałem w e30 założony silnik od e34 M50B25 bez vanosa,problem z silnikiem był taki że gotował wode w bloku i nie podawał dalej czyli brak obiegu.Termostat nowy,pompa wody dobra,układ szczelny i drożny.Mechanik stwierdził uszczelke pod głowicą wymieniona i nic dalej gotuje,powiedział że blok pekniety albo głowica,postanowiłem kupic drugi silnik żeby z pięciu nie składać jednego.Silnik przyszedł założyłem i ta sama sytuacja gotuje wode w bloku i brak obiegu.Koledzy pomóżcie bo zaraz z tych nerwów załaduje wszystko na przyczepe i pojedzie na żyletki ?????????????/

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Tzn nie ma wyjścia wody z silnika na przepustnice z bloku nie wychodzi,wąż zimny i z bloku na nagrzewnice też zimny wąż,ale z termostatu na chłodnice idzie termostat puszcza a z chłodnicy wywala zimny płyn.Takie cuda!!!!!!!!!!! chłodnice podmieniłem od brata nic nie dało,pompa druga też nic.Drugi silnik a takie same objawy????

Wiesz co, trochę chaotycznie to wszystko opisałeś.

OD początku. Ile czekasz na rozgrzanie płynu? Jak szybko i w jakich sytuacjach gotuje się płyn? Termostat puszcza na obieg, ale chłodnica jest gorąca na całej powierzchni? Masz ogrzewanie (to jest bardzo ważne). Kto Ci odpowietrzał układ? Jeśli nie ma ogrzewania, a pompa wody jest sprawna to pomoże czasami długotrwałe odpowietrzanie układu.

Jak się gotuje jest chłodnica ciepła? Nie jest gorąca?

Nie rozumię o co Ci chodzi że nie ma wyjścia z bloku. Napisz jaśniej.

Możliwe, że termostat się do końca nie otwiera. Weź go wywal i przejedź się bez niego i zobacz co będzie się działo. Gdyby była uszczelka miał byś po odpaleniu bardzo twarde węże, kopcenie, mieszanie się wody z płynem, i tym podobne historie

w głowicy są dwa wyjścia jeden na przepustnice a drugi na nagrzewnice i tak płyn w silniku łapie ponad 90st zaczyna sie gotować a węże którymi idzie płyn z głowicy na przepustnice i nagrzewnice są zimne,a chłodnica jest gorąca cała i płyn wyrzuca zimny z chłodnicy,nie wiem jak juz to inaczej opisać

Na przepustnicę idzie jakiś wąż w m50? Po co?

Ja bym porządnie odpowietrzył układ. Jak byś miał węże idące na nagrzewnicę zimne to nie miał byś ogrzewania, a powinieneś mieć piekło z nawiewów. ja u siebie jak dam przy 95st ogrzewanie na max do długo ręki nie potrzymasz bo leci naprawdę gorące powietrze.

To po co piszesz że ogrzewanie masz sprawne?

Tu masz wszystko http://www.forum.maxbimmer.pl/topics15/vademecum-uklad-chlodzenia-odpowietrzanie-vt2163.htm

Dodam od siebie, że ja po dolaniu do zbiorniczka płynu odkręciłem odpowietrznik i dmuchałem w ten zbiorniczek. Robiłem to przy włączonym nawiewie i temp na max. Tylko nie wiem czy u Ciebie wlewa się płyn do zbiorniczka czy do chłodnicy. W ten sposób łatwiej odpowietrzyć układ mocno zapowietrzony. Postaw auto przodem wyżej bo łatwiej jest odpoweitrzyć nagrzewnicę.

I zmień mechanika :duh: Odpowietrzaj na zgaszonym silniku. Zresztą masz lekturę do przeczytania

odpowietrzał mi mechanik i byłem przy tym i wyglądało to tak,zalał płynem na odkręconym odpowietrzniku,zakręcił odpowietrznik korek wlewu odkręcony i odpalił auto chodziło do 90st odkrecił odpowietrznik i to wszystko a po chwili zaczęła sie gotować.Tak to wyglądało

• Zasłużeni forumowicze
najlepiej będzie jak wyciągniesz termostat i tak spróbujesz działać. u mnie pomogło w taki właśnie sposób, jak nowy silnik zakładałem i też były problemy
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg

koledzy jest postep zacząłem ugniatać wąż co idze z dołu chłodnicy do termostatu i zatykać odpowietrznik w chłodnicy szło powietrze,odpaliłem płyn zaczął krążyć po parowniku gorący po nagrzewnicy też i strumień w chlodnicy sikał jak należy ale po jakimś czasie przestał i znowu łapie temp.Znowu ugniatam wąż i znowu idzie powietrze czy mam go ugniatać tak długo aż powietrze przez odpowietrznik przestanie iść i strumień cały czas bedzie jednakowy?????????????

tak. Ja swoją odpowietrzałem mniej więcej 40min na zimnym plus 20-30 na odpalonym i na drugi dzień lekko rozgrzałem by złapał ciśnienia i odkręciłem odpoweitrzniki i sobie sikał z nich płyn. Wtedy miałem pewność, że nie ma w układzie poduchy powietrza. Postawiłeś auto na wzniesieniu? Zrób jak Ci mówiłem :mrgreen: płyn prawie na max do zbiorniczka i przy odkręconym odpowietrzniku dmuchnij w niego ustami. Jak zaczyna brakować tchu to zakręć odpowietrznik bo zassie powietrze.

viewtopic.php?f=71&t=101732 poczytaj sobie, ogarnij na spokojnie, to zajmuje do godziny czasu nawet czasem żeby zrobić to tak jak należy tak jak chłopaki pisali wcześniej. Więc męcz i męcz i ma być dobrze. Mi jak brało na obieg to trzymałem go troszke na gazie w ok 1200, 1300 i szybciej to wszystko schodziło.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Chłopaki jak czytam takie teksty ze "dmuchałem ustami a jak brakło mi tchu to..." To śmiać mi sie chce... :duh: i sobie mysle ze nie powinniscie mieć BMW tylko poloneza :mrgreen: Postawcie auto do pionu i samo sie odpowietrzy :shock: tylko przodem do góry!! Dajcie spokój, przeciez to naprawde nie jest filozofia, wystarczy troche cierpliwosci i bedzie zrobione lepiej niz u mechanika :mad2: M50B25 odpowietrza sie w zasadzie sam, nie trzeba mu tylko w tym przeszkadzac za dużo :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Może masz węże pomylone przy nagrzewnicy?Termostat polecam z zaworkiem łatwiej się odpowietrza.Sprawdz te węże albo odepnij i podłącz tymczasowo jakiś trójnik,cudów nie ma.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

auto postawiłem na wzniesieniu odpowietrzałem tak jak pisałem wcześniej,poszedł gorący płyn na parownik i nagrzewnice potem chłodnica zaczęła sie nagrzewać ale do pewnego momentu na dole jak wąż wychodzi z chłodnicy do termostatu to chłodnica jest zimna a reszta powierzchni jej jest gorąca.Ale jak uciskam ten wąż z chłodnicy co idzie do termostatu to w odpowietrzniku na chłodnicy syczy powietrze,chociaż 40min go uciskałem żeby wszystko wypchnąć ale nic