Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dwa dni temu pojawilo sie cos niepokojacego, co nie mialo miejsca nigdy dotad.

Pojawilo sie slyszalne, cos jakby ''chrobotanie'' we wskazanej na zdjeciu czesci silnika. Podobne jest to do, hmm.. ..slyszalne jakies trybiki. Ciezko mi to okreslic. Jesli moj opis nic nikomu nie mowi, postaram sie to nagrac na dyktafon i umiescic na forum.

Slyszalne jest przy wchodzeniu w obroty, jak i gdy silnik schodzi z nich - w okolicach 1200-1700 obr./min. Nie slychac przy zamknietej masce, dopiero po jej otworzeniu. Nie slychac tez , gdy dodam gazu i przytrzymam obroty na jednym poziomie.

Nie wiem czy to ma jakis zwiazek, ale standardowo leje olej Castrola. Musialem dolac, nie bylo Castrola, tak wiec kupilem Texaco. I to pojawilo sie kilka dni pozniej - po przejechaniu moze 100 km. Olej o tym samym oznakowaniu, tylko innej firmy. Moze miec to cos wspolnego?

Co to moze byc? Jednego dnia bylo to slychac. Drugiego nie. Kolejnego znowu.. Wina oleju? Zbliza sie jego wymiana, bo zrobilem na obecnym 12500 tys km. Chcialbym wymienic w czasie wizyty w PL.

Dodam, ze auto jezdzi normalnie. NIe wyczulem zadnych spadkow mocy, czy czegos podobnego.

BMW E60, 530i, 2004, przebieg 214600 km (sprawdzany).

http://img542.imageshack.us/img542/7139/15kopiowanief.jpg

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie jest to przypadkiem któraś z rolek? Nie wiem jak w benzynie, ale w dieslu ma w tym rejonie co hałasować (trochę niżej) - rolka prowadząca, rolka napinająca, pompa wody, sprężarka klimatyzacji z czego 2 pierwsze są bardziej podejrzane.
Opublikowano
Jeśli to na pewno to miejsce to masz hałasy z vanosa. Czyli zmienna faza rozrządu. Myślę, że dolanie oleju to zbieg okoliczności. Jaki masz przebieg? ile robisz na oleju? Na gorącym silniku cichnie?
Opublikowano (edytowane)

s0nar, to nie zadna z rolek... :(

danielxc717

Przecieg 214600 km.

Auto posiadam od lipca 2012. Poprzednio wymieny byl po 12 tys km. Teraz jest 12500 km i zamierzam wymienic. Nie wiem co ile byl wymieniany olej do lipca 2012. Ja leje Castrola 10W40.

Vanos? Czy to cos groznego?

Zauwazylem tez, ze wraz z pojawieniem sie tych ''chrobotan", po ydjeciu korka wlewu oleju, silnik lekko nierowno pracuje (do tej pory bez wzgledu na to, czy odkrecilem korek oleju, czy nie, idealnie pracowal) Jak "chrobotan" nie ma, zadnych nierownosci w pracy.

Edytowane przez DarekCHW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, 10W40? Dlaczego lejesz do swojego auta taki kiepski olej? Ja bym zalał czymś w stylu 5W30 lub 0W30 a jeśli motor nie jest w stanie jeździć na zalecanym pełnym syntetyku to widocznie nadaje się już do remontu. 10W40 to do Malucha raczej, choć tam taki olej byłby na wyrost, bo powinien być mineralny.
Opublikowano

Nie wiem. Powiem tak - poprzedni wlasciciel wymienial olej po 12 tys km. Mowil, zebym lal 10W40.

Podczas mojego posiadania, nie wymianielam jeszcze oleju - od kupna zrobilem 12500 km i dopiero teraz chce go wymienic.

W miedzyczasie, dolalem tylko litr 10W40 i byc moze nieswiadomie zmieszalem go z innym - np 0W30, czy tez 5W30. Nie wiem tego..

I moze stad te stuknia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tego Ci na 100% nie powiem. Mówią, że niby olej nie powinien mieć takiego wpływu na pracę silnika, ale pamiętam jak kiedyś za dzieciaka chciałem zaoszczędzić i kupiłem olej na allegro. Wymieniłem, wróciłem do domu i niby wszystko było ok, ale na drugi dzień silnik benzynowy chodził jak sieczkarnia albo jak diesel. Niestety, nie dało się tego odwrócić mimo natychmiastowej wymiany oleju na inny i auto poszło do żyda. Nie jestem pewien, że u mnie taki objaw spowodowała akurat zmiana oleju (może to był jakiś lewy olej, nie wiem), ale gdyby było inaczej to by musiał być niezły zbieg okoliczności. Mam nadzieję, że u Ciebie jest to coś innego, ktoś tu wspominał np. o vanosie.
Opublikowano
Jak ten dźwięk dochodzi spod tej pokrywy to vanos na 100%. A ten olej to porażka :duh: Masz taki fajny silnik i jeździsz na tak kiepskim oleju. Zmień go na jakiś 5w40. Polecam motul x clean 5w40. Spełnia normy Twojego silnika.
Opublikowano
Polecam motul x clean 5w40. Spełnia normy Twojego silnika.

a ja bym polecal nawet 5W50 np Mobil 1

naprawde dobry olej :wink:

Opublikowano

Czyli 5W40? Czy 5W50?

Od tak, przy wymianie oleju moge zalac 5W40? Nie trzeba robic plukania silnika?

A co to za olej 0W30, czy 5W30? - gdzies wyczytalem, ze to rekomendowane oleje do tego silnika.

Druga sprawa - Vanos.. Trzeba go wymienic? Czy to sie naprawia?

Opublikowano

Ja bym robił płukankę jeśli przechodził bym z takiego syfu w końcu na dobry olej.

Vanos można naprawiać. Wymieniać np napinacz. Najlepiej znaleźć kogoś kto robił już vanosa z Twojej okolicy. Nie musi być to ktos co robi e60 bo w e39 e46 i pewnie w innych starszych modelach ktoś naprawiał vanosa w M54.

Ale najpierw wymienił bym olej i sprawdził jak się zachowa.

Opublikowano

Myslisz, ze po wymianie oleju te delikatne dzwieki moga ustac?

Ze znalezieniem kogos w mojej okolicy bedzie problem - Bruksela / Belgia.

Naprawiajac Vanosa, w co powinienem sie zaopatrzyc? O jakim napinaczu mowisz?

Wiesz, wczesniej jezdzilem Oplem. A w nim sam wymienialem wszystko - od zwyklej uszczelki, poprzez uszczelke pod glowica, rozrzad, konczywszy na sprzegle. Tak wiec sprobowalbym samodzielnie zajac sie Vanosem.

Opublikowano

Dziekuje.. ale.. Opis tyczy sie silnikow M50 i M52. Na zdjeciach widac, ze zdejmuje sie kola zembate rozrzadu.

Ja mam M54. I gdzies na youtube widzialem, ze kola zostaja. Zdejmuje sie samego Vanosa - chyba, ze sie myle.

Vanos w M54 wyglada nieco inaczwej -

Opublikowano
Dokładnie Ci niczego nie powiem bo nigdy tego nie rozbierałem, a jeśli bym rozbierał to mam silnik M52. Poszukaj na forach o silnikach M54 i niekoniecznie z modelu e60.
Opublikowano

Na youtube ogladalem filmiki z M54 - np ten powyzszy. Dialogi sa po rosyjsku, co nieco utrudnia... Ale sama wideorelacja wydaje mi sie, ze jest ok.

Ogladales moze w/w filmik?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
właśnie z powodu vanosów ten silnik nie powinien chodzić na 10w nawet w książce pojazdu jest to napisane, więc poprzedni właściciel przyczynił się do tego co się dzieje
Opublikowano
właśnie z powodu vanosów ten silnik nie powinien chodzić na 10w nawet w książce pojazdu jest to napisane, więc poprzedni właściciel przyczynił się do tego co się dzieje

Pierwsze co zrobie po dojechaniu do PL - wymiana oleju.

Wczesniej pytalem, ale nikt nie odpowiedzial... Mianowicie:

Czyli zalac 5W40? Czy 5W50?

A co to za olej 0W30, czy 5W30? - gdzies wyczytalem, ze to rekomendowane oleje do tego silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten drugi parametr jest ważny jak chcesz w lecie ostro jeżdzić , a jak normalnie wystarczy 5w40/30 polecam MOTULA lub LIQUI MOLY w razie czego oba mam w ofercie, no chyba że chcesz zostać przy CASTROLU
Opublikowano

Chcialbym zostac przy Castrolu.

Nie wiem z jakich powodow lal ktos 10W... Czy zalewajac wyzej polecany olej, nie narobie sobie biedy? Czy przed wymiana oleju, da sie to jakos zdiagnozowac?

Chodzi mi o to, ze nie chcialbym niespodzianek gdzies w trasie - ze np zacznie gdzies leciec uszczelkami, bo zalany nowy olej jest zadszy...

Po prostu nie znam tego auta. Mam go od niedawna...

Opublikowano

Pewnie widział przebieg powyżej 200tys i zalał 10w. Takie wymysły niektórzy mają. Przechodź na motula bez wahania. Ja kupiłem olej od kolegi wyżej Motul x clean 5w40, kupisz też tam filtry.

Zmień olej i zobacz czy coś się poprawiło. Ja na Twoim miejscu nie chicał bym zostać przy firmie castrol. Już nie jeden i nie dwie osoby pisały o dużym zużyciu etc, a po przejściu między innymi na motul praca się poprawiła i zużycie zmniejszyło wraz z wszelakimi dziwnymi hałasami.

Opublikowano

Olej zmienie napewno :)

Jak wyglada plukanie silnika? - przy zmianie oleju musze to zrobic...(??)

Jaki koszt plukania?

Wyczytalem, ze do M54 zalecaja 0W30 i 5W30.. Co to za oleje?