Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wymienić schowki bo denerwuje mnie że klapki są tak porysowane.... chyba poprzednim właścicielem była niemka z metalowymi tipsami, moje pytanie brzmi, czy tego typu panele:

http://moto.allegro.pl/polka-schowek-srodkowy-bmw-e46-i3051155261.html

http://moto.allegro.pl/bmw-e46-2-0d-320km-schowek-i3038500043.html

to ten sam kolor tylko różnią się oświetleniem i kontrastem zdjęcia? schowki maja też rożne opisy, jak na przykład "wersja europejska" lub "lift", czy one czymś sie różnią? Co do samej wymiany, jest gdzieś poradnik jak je wymienić czy robić siłowo i z wyczuciem?

Opublikowano

Cześć, zanim wyrzucisz swój własny schowek polecam następujący zabieg. Wyjmij schowek (jak nie wiesz jak to polecam książkę "Sam naprawiam E46" tam jest to dobrze opisane), zacznij polewać wrzątkiem porysowany panel i trzeć gąbką. Ta porysowana warstwa zejdzie i będzie druga nie porysowana.

Ten zabieg stosowałem u siebie, znalazłem go na forum, wykręciłem oprócz tego schowka, klapkę od popielniczki i ten plastik spod podłokietnika. U mnie było widać, że schowek, poprzedni właściciel otwierał uderzając w niego kluczykiem zostawiając rysy i kropki. Teraz jest bez kitu jak nowy.

Pozdro, może zaoszczędzisz kilka złotych :)

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P

Opublikowano

Schowki nie różnią się, jeśli chodzi o lift, czy wersję angielską.

Jako autor instrukcji z wrzątkiem mogę powiedzieć, że po zebraniu doświadczeń wspólnie z innymi forumowiczami, dzisiaj wiemy, że:

- jasne schowki łatwiej oczyścić, a powłoka po ich oczyszczeniu zachowuje swój wygląd i nie jest podatna na uszkodzenia/starzenie

- czarne schowki mogą wymagać lakierowania, bo ciężej je oczyścić, a później mogą matowieć. Czyli po zdarciu gumowej powłoki traktujesz lakierem do plastików (np. Boll) i gra

A instrukcja w dziale Zrób To Sam, wraz z komentarzami. Tylko chcieć czytać, zamiast zakłądać nowe wątki.

Opublikowano

Też interesowałem się tym tematem i plasti dip może pomóc.

Efekty są bardzo dobre ale nadal widać głębsze wgniecenia. Może zdarcie w całości powłoki gumowej i nałożenie plasti dip by pomogło. Ja narazie się nad tym zastanawiam bo jest taniej niż kupno nowego elementu np. w ASO 51168202188 schowek na okulary kosztuje 190pln a plasti dip ok. 60pln

polecam ten link:

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=753372

Opublikowano
No tak jeżeli odrapany masz tylko schowek na okulary to może jeszcze nie jakiś kosmiczny koszt, ale jak do tego policzysz popielniczke i tunel środkowy to sie już robi pokaźna kwota. Tak jak koledzy wyżej pisali polecam zedrzeć stara powłokę i pomalować całość plastidipem. Robiłem taki zabieg u siebie w poprzedni weekend, wyszło bardzo ładnie. Uczulam tylko że jest to zabieg mocno praco i czasochłonny.
Opublikowano

ten czarnoskóry szympans popełnił elementarny błąd nie ściągając starej warstwy tej porysowanej gumy :) ...cymbał pomalował porysowane :duh:

Polecam rozpuszczalnik nitro do usunięcia starej gumy ....schodzi w 20sekund

Opublikowano

...ten cza... szym...

Ale pojechałeś :shock: mam nadzieję że nie wyśle kilku czar... i nie zrobią Ci z du... jesieni średniowiecza :lol:

Opublikowano

Dziwie się trochę bo plastidip łatwo się rysuje, a po mocniejszym zarysowaniu można go zerwać jak zaschnięty klej szkolny ze skóry.

Bamboo się pewnie opalił tak ;)

sam chciałem coś takiego zrobić ale zbyt nietrwałe to jest raczej

chociaż może wypowiedzą się osoby które tym konkretnym specyfikiem robiły, nie Polską odmianą