Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uprzedzam, że użyłem wyszukiwarki. Dym to jednak dym i chciałem pokazać swój.

Od miesiąca dzieje mi sie mniej więcej tak jak na filmiku. Okoliczności sa takie, że jak auto postoi przez noc i rano go odpalam to efekt jest taki jak na filmie. Zakopci, pochodzi nierówno przez 2min a potem wszystko idealnie. Nie kopci, przyspiesza normalnie. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku po długim postoju. Kolejne odpalenia sa już bezdymne. (w ciągu dnia)

W tematach ludzie sugerują, że świece żarowe.(moje są chyba od nowości) Że może któryś wtryskiwacz lub pompa. Albo, że to diesel i tak ma być. Auto ma 202 tyś km jest z 2005r.

Kupiłem zestaw kabel+inpa ale nie działa mi pod win7. Czy ktoś ma jakiś pomysł na dignozę? Ktoś w Bielsku- Żywcu kto potrafi to szybko ogarnąć?

FILM :

Opublikowano
Może kolega krzysiek555 uchylił by rąbek tej tajemnicy, chętnie też bym się dowiedział co jest tego przyczyną. PROSIMY
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

odma Panowie trzeba ja wymienic,u mne tak smao bylo po nocy szedl niebiski dym po wymianie i przejachniu troche km dymienie ustapilo :norty:

ale silnik pracowal rowno zawsze ,tego przyczyny moga byc rozne ale obstawiam swiece .

Opublikowano
Ogólnie to jest to mój drugi diesel. 2 auta wcześniej miałem golfa IV ASZ 4motion i miałem go miesiąc bo w całej swojej fajności mocy momentu i napędu nie jeździło super. Kupiłem po nim accorda VII 2.5pb AT i to był samochód. Sprzedałem bo dużo palił 10l/100km i kupilem to bmw. Pojeździłem kilka miesięcy i stwierdzam, że chce powrotu do benzyny w automacie. Nie lubie na każdym rondzie 2 biegi w dol i spowrotem. Trudno będę juz płacił za benzyne. Ale jak sie nie sprzeda to wymienie odme i mam nadzieje, że się okaże że to to.
Opublikowano
Trochę prozaiczny powód, żeby sprzedawać auto przez wymianę odmy, która kosztuje ok. 200zł...

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trochę prozaiczny powód, żeby sprzedawać auto przez wymianę odmy, która kosztuje ok. 200zł...

200zł!? :shock: To ja wymieniałem chyba nie to... :mrgreen:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
A ile dałeś. Prawdopodobnie dam w poniedziałek do wymiany. I może świece przy okazji bo sa od nowości pewnie a szkoda 2x rozbierać. Poinformuje czy to było to.
Opublikowano
Ja wymieniałem przy okazji serwisu olejowego (przy nim wymieniam też filtr powietrza, a jak ma się już się do filtra powietrza dokopie to odma jest na wyciągnięcie ręki:)).

Sprzedam:

Opublikowano
Próbowałem sam. Nie wiem jak to się dzieje, że dla was to jest takie łatwe. Ja nawet nie moge klucza nałożyć na ostatnia śubke obudowy filtra powietrza. Nie wspominając ile sie naku... po drodzę. W poniedziałek wymiana oleju z filtrem odmy i świec.
Opublikowano
Ja tego sam nie robię:) mało tego mechanik kasuje po 80-100zł za wymianę tego filtra właśnie dlatego, że robi to 30-40 min ;) a naprawia tylko bmw ;) Nie wiem jak Krzysiek555 to robi, widocznie ma wprawę chłopak i talent ;) Generalnie nie jest to wcale takie super łatwe, na pewno trochę trzeba się z tym pomęczyć.

Sprzedam:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie zadnej filozofi nie ,najgorszy jest ten pierwszy raz ,pozniej juz jest latwo,ja tam zawsze wole sam wymienic przynajmniej wiem ze to mialo miejsce :cool2: Zestaw dobrych kluczy sie tez przyda :norty:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbowałem sam. Nie wiem jak to się dzieje, że dla was to jest takie łatwe. Ja nawet nie moge klucza nałożyć na ostatnia śubke obudowy filtra powietrza. Nie wspominając ile sie naku... po drodzę. W poniedziałek wymiana oleju z filtrem odmy i świec.

Też tak miałem... w końcu ktoś tu na forum, uchylił rąbka tajemnicy, że trzeba zdjąć osłonę przy podszybiu. Tę na której jest przykręcony filtr kabinowy.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Wczoraj wieczorem odebrałem swój traktor. Wymieniono Filtry:paliwa,powietrza,oleju,kabinowy, olej, wszystkie świece żarowe. Przeglądnięto odmę i stwierdzono, że jest ok i nic nie należy z nia robić. Za wszystko zapłaciłem 1080pln. Mimo, że jak przyszedłem to prosiłem tylko o wymianę odmy i świec oraz oleju bo wymieniam co 15tys a miałem już przejechane 13 więc nie chciało mi sie 2 razy jeździć.

Efekt jest taki:

Jakaś tam poprawa więc jest. Leczone jednak są raczej objawy niż przyczyny. Z 4 świec żarowych 1 nie działała wcale a 2 działały z przyzwyczajenia. Po wymianie warunki w komorach spalania są lepsze więc trudniej o dym. Dwóch mechaników - jeden niezależy, a drugi ten co wymienił sam od siebie wszystkie filtry. (Wszystkie filtry wymieniam co 13tys dobre co?) stwierdzają, że prawdopodobną przyczyna takiego zachowania (kopcenia przy odpalaniu) są uszczelniacze zaworowe. Jednak nie planuje ich wymiany bo efekt po wymianie świec mnie satysfakcjonuje. Szkoda, że nie wymieniono odmy. A nie chciało mi sie z gościem kłócić bo jak mu wytłumaczę, że nie jestem wielbłądem? Że nie wymienia się wszystkiego bo sie tak uważa tylko to co chce klient. (na co sie poinformowany klient zgadza)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nom szkoda ,no wlasnie w tych nmowych odmach nie widac zuzycia ,a i tak ksiazce pisze ze trzeba je wymieniac...\

daj zanc jak troche pojezdzisz jak sie sprawuje :cool2:

Opublikowano

oczywiście, że odma - tym, którym kopci zaraz po odlapeniu znak tego, że spala olej przez uszczelniacz na turbinie, bardzo le to się może kiedyś skończyć, jak zaciągnie olej z silnika i wywali go rurą.

Jak sprawczić, czy to odma? wstaw auto do garażu, gdzie temeratura jest w miare "normalna" powyżej 8 stopni C i jak rano odpalisz to nie będzie kopcił, dlaczego? bo odma nie przymarźnie.