Skocz do zawartości

Wpływ Adaptive Drive i Electronic Damper Control na odcucia

SlawekS

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Nt osi skrętnej niewiele wiem, raz jeździłem, było może trochę łatwiej parkować ale nic poza tym. Natomiast zawsze zapala mi się lampka ostrzegawcza gdy widzę równanie: zawieszenie + dużo ruchomych elementów + elektronika + PL drogi = koszty

Co do zawieszenia to zależy czym jeździłeś wcześniej i jak ci się podobało, jeśli np e60,e90 to seryjne zawieszenie w f10 będzie za miękkie, jest ono raczej takie jak w mercach S, citroenach itp. Zawieszenie M jest trochę sztywniejsze, niższe o 10mm i podobno trwalsze, ma grubsze amory, twardsze gumki itp. Dla mnie zawieszenie M to must have. F10 z zawieszeniem M jest takie jak e60 z seryjnym zawieszeniem.

Zaryzykuje uproszczenie równania na eksploatację zwieszenia by monogramus:

zawieszenie + PL drogi = koszty :mrgreen:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Ja bym dodał do lewej strony równania element związany ze sposobem jazdy tzn. spowalnianie przed progami zwalniającymi, omijanie na tyle ile się da dziur, ostrożna i powolna jazda po dziurach/garbach/, sposób najeżdżania na krawężniki etc. Dla chcącego lub gapowatego "załatwienie" prawie każdego zawieszenia to nie problem.

Przy okazji, w moim f11 530xd mam oprócz sport+, sport, comfort i ecopro jeszcze dodatkowo comfort+. W instrukcji nic o tym trybie nie ma. Auto jest jeszcze bardziej miękkie niz w comfort. Czy to znaczy, ze mam jakieś inne niz standardowe zawieszenie?

• 3 tygodnie później...
Tak łatwo nie da się doradzić, ale zawieszenie M będzie trwalsze, ale te z Adaptive Drive moim zdaniem to większy wydatek, teraz jak i później. Jak dla mnie wrażenia z jazdy są lepsze z AD.
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry

Wczoraj zrobilem trasę z Trójmiasta do Warszawy - obawiajac sie korkow pojechałem autostradą przez Stryków. Przez wiekszosc czasu jechalem szybko: 180-200. I tu powtarza sie moja wcześniejsza obserwacja: nawet w trybie Sport auto wydaje sie niezwykle wrażliwe na boczne podmuchy i przez to niestabilne w jexdzie na wprost. Macie podobne obserwacje? Chyba tescie w Auto Swiecie tez na to zwrocili uwagę i podali ze auta po lifcie zostaly poprawioje pod tym względem. Czy ktos sie orientuje co sie zmienilo? Czy mozna to poprawic w aucie sprzed liftu?

Przy okazji - ze 100 km przejechalem " razem" z Lambo Galardo, trzymalismy rowno 200, ale jak bylo trzeba to oczywiscie odchodzil jak chciał. Jedynie świadomość, ze kazdy km kosztuje go co najmniej 2 razy wiecej poprawiala moj humor :D

kosa69, odpowiedz na pytanie czym jeździłeś do tej pory i czego w zawieszeniu tego wozu ci brakowało, a może było idealnie? to wtedy my ci powiemy jaki zawias masz wybrać :)

Skoda Roomster :lol:

Sprzedam:

- Przednia nakładka M Performance carbon - BMW G30

- Nakładki lusterek M Performance carbon - BMW G30

Info priv.

Skoda Roomster :lol:

Poczujesz różnice :cool2:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

@kg530

EDC przed liftem nie radzi sobie z masą tego samochodu, na sport gorzej tłumi nierówności jednak przechyla się tak samo, mi przy >180km też się "pocą ręce" i to na 20". Oczywiście jazda na wprost jest ok. Po lifcie podobno lepiej ale nie wiem czy to nie efekt "nowego samochodu".

Jedyne wyjście to zmienić na zawieszenie M, amory+sprężyny to 5000zł + montaż i kodowanie.

Po przejechaniu 70kkm wiem, że więcej tej opcji nie wybiorę, potwierdza się przysłowie, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Jedyne wyjście to zmienić na zawieszenie M, amory+sprężyny to 5000zł + montaż i kodowanie.

No to mnie nie pocieszyles :( Miałem nadzieję, ze da się to jakos poprawic np. oprogramowaniem elektrycznego ukladu kierowniczego (choć nie wiem czy u mnie nie ma hydraulicznego 530xd?).

Mi najbardziej przeszkadza jakby luźny i nieprecyzyjny uklad kierowniczy przy jeździe na wprost z dużą > 180 prędkością. Przy jakimkolwiek powiewie (mijana ciezarowka, albo koniec ekranow na autostradzie) trzeba korygowac kierunek. A nie jest to mile przy tej predkosci. Nigdy tego nie mialem, nawet w autach pozornie o mniej sportowej charakterystyce Volvo, Audi, jedynie Subaru Outback tak sie zachowuje ale to troche SUV i nie slynie z precyzji prowadzenia.

• 2 lata później...

Świetny temat.. Jestem na kupnie 535d / 535xd i tutaj widzę.. Trzeba pomyśleć jeszcze o zawieszeniu :).

Czyli w 535xd nie będę mógł mieć zawieszenia M? Ale mogę mieć AD..? Samego lepiej nie brać... (...) Więc najlepsze konfiguracje to: 535d + zawieszenie M. Lub 535d + AD. W razie złego zrozumienia proszę kolegów o poprawienie :)

Ps.

Jak to się ma do Dynamic Drive z e60? Obecnie mam DD + sportowe zawieszenie u siebie, auto chodzi jak gokart. Boczne wiatry, o których mówi kolega - że tak powiem, nie doświadczyłem :mrgreen:.

535d z AD nie chodzi jak gokart. AD w 7 serii G nazywa sie "zawieszenie Executive Pro" i to jest najważniejszy wyróżnik AD - komfort. Ustawienie sportowe zawieszenia bardzo zmienia charakterystykę auta, ale do gokartu wciąż daleko. Przy czym dla mnie ta charakterystyka jest ok.

Co do podmuchów wiatru i ich odczuwania, to w pewnym stopniu jest to cecha kierowcy :mrgreen: . W każdym aucie je poczujesz. Przy prędkościach rzędu 180 (autobahn w DE) i porywistym wietrze było słychać podmuchy, prowadzenie wymagało skupienia. Ale nie było stresu.

• 2 tygodnie później...

z tego co zrozumialem to edc i ddc jest tym samym systemem jesli tak to po co 2 rozne nazwy?

i czy takie polaczenie dla f10 jest ok?

2VA Adaptive Drive Adaptive Drive

223 Dynamic Damper Control Dynamische Daempfer Control

229 Dynamic Drive

felgi 18"

nic nie pisze o edc

Można przyjąć, ze EDC i DDC są tożsame. Nie wiem czy dokładne wyposażenie zależy od roku/modelu/rynku auta, ale oba opisy to amortyzatory o zmiennej sile tłumienia.

Wydawało mi sie, ze określenie Dynamic Drive oznaczało EDC i aktywne stabilizatory łącznie m.in. w E60. W F11 nazywa się to Adaptive Drive.

Przy Adaptive Drive mam w VIN tylko 2VA. Amortyzatory o zmiennej sile tłumienia są częścią pakietu AD. Konfigurator nie pozwala połączyć DDC i AD.