Skocz do zawartości

BMW e46 330xi Touring - Felgi i opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie do użytkowników xi/xd. Muszę zakupić nowe felgi do mojego auta i tu pojawia się spory dylemat:

Na stronie realoem.com pokazane jest, że model xi może jeździć na kołach takie jakie mam teraz czyli z przodu 7,5J ET 41 17 i z tyłu 8,5 ET 50 17 ale z oponami 225/45/17 z przodu i z 245/40/17. Jednak wszyscy mi mówią dookoła że na 100% w napędzie 4x4 wszystkie opony muszą być takie same i koła najlepiej też.

Chciałem zakupić w takim układzie 4 nowe felgi o wzorze styling 78, które są dostępne jako 7,5J ET 41 17 i 8 ET 47 17. I tu już zgłupiałem, bo na realoem jest pokazane że jak cztery felgi styling 78 to powinno być 8 ET 47 17.

Czy jak zastosuję cztery felgi 7,5 ET41 17 będzie powodowac jakieś problemy (jeśli można montować mieszane 7,5 ET 41 z przodu i 8,5 ET 50 z tyłu w przypadku felg jakie mam teraz styling 68 to chyna jak zastosuję 4 x 7,5 ET 41 to nie będzie ok?)?

Już sam nie wiem co mam zakładać...

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano
Dwa lata temu kupowałem do swojego turasa 18" i też się pytałem o to samo co Ty. Najważniejsze jest, aby obwód kół był ten sam (wiadomo, że jakieś różnice zawsze będą, ale żeby nie były za duże). Ja mam styling 162, czyli z przodu 8" z tyłu 8,5". Na przodzie jak i na tyle mam 225/40
Opublikowano

Ja przejeździłem jeden sezon na kołach 17 cali styling 39 od e36.

Rozmiar:

Z przodu 225\45\17 7.5 cala et41

Z tyłu 245\40\17 8.5 cala et41

Teraz przymierzam się do zakupu węższych bo na nasze drogi jednak są trochę za szerokie.

Poza tym nie zauważyłem żeby coś się przez nie działo złego.

Opublikowano

A mi się najlepiej jeździ na 205/50 zimowych :)

Jak pomyślę o letnich sztywnych oponach to mi sie wiosny odechciewa.

Opublikowano

Tarcze i zaciski od 320 i mozna na 16'' jezdzic.

225/45 to wcale nie jakies extreme tylko wymog bezpieczenstwa. Nie wiem jak 330i ale 330d zrywa trakcje na prostej, na takich kolach, bez problemu.

Opublikowano

E tragedii nie ma.

Przynajmniej w M57 po programie na dobrych oponach nie mam większego problemu (Pirelli P Zero). Wiadomo, że trochę niuta jest, ale na pewno nie założyłbym szerszych niż 225 do codziennej jazdy . Czasem tu i ówdzie się ślizgnie, ale wg mnie to optimum.

W M57N po programie już może być faktycznie słabo. Do X'a to już kategorycznie nie zakładałbym szerszych.