Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kupuj uzywana ze 118d albo 120d lub cos z trojki i zakladaj... szkoda nerwów na rozbieranie watpie zeby cos sie zawiesiło... moze jakis paproch podszedl i zepsul pompe...
  • Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
kupuj uzywana ze 118d albo 120d lub cos z trojki i zakladaj... szkoda nerwów na rozbieranie watpie zeby cos sie zawiesiło... moze jakis paproch podszedl i zepsul pompe...

Bartek, najlepsze jest to że ta pompa która jest u mnie była montowana tak jak piszesz nawet w 118d E46 i jaka w tym logika :duh: skoro E46 118d miała 115 KM a moje auto w serii 286 KM to jaki zapas ma pompa przy tej mocy? Oczywiście chodzi o te 368 KM :? Bo mi się wydaje że podniesienie mocy mogło przedwcześnie zniszczyć tą pompę :o

Bartek co z tego że kupię używaną skoro nie mam pewności w jakim jest stanie? Rozebrać chcę starą pompę by zobaczyć co było przyczyną uszkodzenia pompy a kupować pompę to jak już to tylko nową to auto zostaje ze mną na wieki więc nie chcę gdzieś stanąć w trasie gdy używka padnie.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

konsultowałem się ostatnio w sprawie mojej pompy w 335i, bo miałem obiekcje,że mogłaby nie wydolić przy

zwiekszeniu mocy o te powiedzmy 65%, jednak usłyszałem,że ma ona potężny zapas,oczywiście nie oznacza to

że eksploatacja nie będzie przebiegać szybciej...tylko że,jak to przewidzieć? :|

Back to the roots...
Opublikowano

kazda pompa jest przewidywana na pewne srednie obciazenie i maksymalna wydajnosc. tutaj problem nie jest niewystarczajacej maksymalnej wydajnosci.

Jezeli pompa jest stosowana do 318 D jak do 335D, jest prawdopodobne ze inzynier uznal ze srednie obciazenie pompy oraz maksymalne mozliwe jest wystarczajace dla 335D a ze wzgledow produkcyjnych bardziej jest oplacalne stosowac ta sama pompe we wszystkich modelach. Jezeli natomiast zwiekszasz moc w 335D to zwiekszasz i rownierz srednie obciazenie pompy ktora pracuje na wiekszych obrotach. Logiczne jest ze ta pompa padnie szybciej.

Uzycie pompy uzywanej mija sie z celem szczegolnie jezeli samochod jest na lata a naprawa skomplikowana. Pytanie czy nie dalo by sie znalesc pompy przystosowanej do wiekszego wysilku a ktora by pasowala do tego ukladu.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Boje sie ze pompa z seri Fx nie podejdzie elektrycznie/elektronicznie pod serie Ex trzeba spytac przemka np.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
A ja uważam że warto założyć świeża używana pompę... Cena 1/10 nowej a montaż to jedno popołudnie....
  • Moderatorzy
Opublikowano
Mario zrób tak jak cypisek radzi bo zaraz znowu wpakujesz pare tysi w cos co nie pomoże :( juz chce zobaczyć filmik jak odpaliła i jezdzi :evil:
Opublikowano
Mimo że auto mega zadbane i idealne to jednak ma swoje lata i pojedyncze niespodzianki mogą zdarzac się coraz częściej... Wg mnie kupując używane odpalasz auto i cieszysz się z niego .. a luźna kasę zostawisz na ewentualne inne psikusy... Znajdź coś świeżego i będzie bajka... Nie odczujesz różnicy. .
Opublikowano
dopiero sprawdzilem koszt pompy... trzeba zalesc swieza uzywke, nie myslalem ze to taka droga czesc.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak wlasnie myslalem jak prosil o dopisanie na listę hotelowa :P
Opublikowano
gratuluje !

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
odpalila ? to dawaj opisik lub filmik ale pewnie teraz to caly dzien testow drogowych po tak dlugiej nieuzywalnosci :> :twisted:
Opublikowano
Tak sie zastanawiam Mariusz , czy to zapowietrzenie nie zaszkodziło właśnie pompie czy też zbieg okoliczności. :?
7d4c19ecfc3db.gif
Opublikowano
Ma miesiac przyjemnosci do dobrobienia i frustracji do wyrzucenia. ! dajcie mu pojezdzic !

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
konsultowałem się ostatnio w sprawie mojej pompy w 335i, bo miałem obiekcje,że mogłaby nie wydolić przy

zwiekszeniu mocy o te powiedzmy 65%, jednak usłyszałem,że ma ona potężny zapas,oczywiście nie oznacza to

że eksploatacja nie będzie przebiegać szybciej...tylko że,jak to przewidzieć? :|

Michał tego nie przewidzisz akurat w przypadku benzyny pompa nie jest tak bardzo delikatna jak w dieslu i paliwo musi być najlepszej jakości a na pewno przez zwiększenie mocy pompa na pewno szybciej się zużyje :(

kazda pompa jest przewidywana na pewne srednie obciazenie i maksymalna wydajnosc. tutaj problem nie jest niewystarczajacej maksymalnej wydajnosci.

Jezeli pompa jest stosowana do 318 D jak do 335D, jest prawdopodobne ze inzynier uznal ze srednie obciazenie pompy oraz maksymalne mozliwe jest wystarczajace dla 335D a ze wzgledow produkcyjnych bardziej jest oplacalne stosowac ta sama pompe we wszystkich modelach. Jezeli natomiast zwiekszasz moc w 335D to zwiekszasz i rownierz srednie obciazenie pompy ktora pracuje na wiekszych obrotach. Logiczne jest ze ta pompa padnie szybciej.

Uzycie pompy uzywanej mija sie z celem szczegolnie jezeli samochod jest na lata a naprawa skomplikowana. Pytanie czy nie dalo by sie znalesc pompy przystosowanej do wiekszego wysilku a ktora by pasowala do tego ukladu.

Rivasi masz całkowitą rację tylko w przypadku 335d mogli zastosować pompę o większej wydajności bo to auto ma dużo większy potencjał i wiele osób modzi te silniki, natomiast co do znalezienia pompy przystosowanej do większego wysiłku to nic o czymś takim nie słyszałem i nie widziałem ale może ktoś coś wymodzi :wink:

z M550d :D ?

Ta pompa to CP4 i ona raczej nie podejdzie do tego silnika:(

Boje sie ze pompa z seri Fx nie podejdzie elektrycznie/elektronicznie pod serie Ex trzeba spytac przemka np.

Ja też się obawiam że mocowanie pompy nie podejdzie do silnika o elektronice nie wspominając :(

A ja uważam że warto założyć świeża używana pompę... Cena 1/10 nowej a montaż to jedno popołudnie....

Bartek ale znaleźć taką świeżą używaną pompę graniczy z cudem :?

Mario zrób tak jak cypisek radzi bo zaraz znowu wpakujesz pare tysi w cos co nie pomoże :( juz chce zobaczyć filmik jak odpaliła i jezdzi :evil:

Jurek to już pewne jak słońce że z pompa jest The End :( Filmik będzie wkrótce.

Mimo że auto mega zadbane i idealne to jednak ma swoje lata i pojedyncze niespodzianki mogą zdarzac się coraz częściej... Wg mnie kupując używane odpalasz auto i cieszysz się z niego .. a luźna kasę zostawisz na ewentualne inne psikusy... Znajdź coś świeżego i będzie bajka... Nie odczujesz różnicy. .

Bartek, dziękuję bardzo za pozytywną opinię ale to że coś padnie to normalna sprawa ale te awarie jak już nie będą tak kosztowne bo to co najdroższe to już zrobione, dobrze zresztą wiesz że u mnie liczy się tylko nowe, używki zostawiam dla innych, zresztą pieniądze jakie włożyłem w ten wóz nigdy mi się nie wrócą i auto już na 1000% zostanie ze mną, także nie żałuję bo to dla mojej własnej psychiki kupuję nowe części by później nie martwić się że część używana którą kupiłem po jakimś czasie czy przejechanych kilometrach padnie :(

dopiero sprawdzilem koszt pompy... trzeba zalesc swieza uzywke, nie myslalem ze to taka droga czesc.

Rivasi cena pompy w porównaniu z wtryskami jest dużo bardziej przystępna a znalezienie świeżej używki graniczy z cudem :(

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D