Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

okrecasz tłumik, podpory tłumika, osłony tłumika te aluminiowe, wał przy skrzyni i podpore wału (całego nie musisz wyciągać), odkrecasz śruby skrzyni do okoła na klucz torx jest ich tam około 10szt nie pamiętam dokładnie, napewno rozrusznik musisz wyciągnąć, poduchy skrzyni, potem mocowanie od zmiany biegów ten wybierak czyj jak to tam nazwac to od góry i wyciągasz skrzynie. skrzynia wychodzi masz docisk na widoku jest kilka śrub nie wiem 6 lub 8 na klucz 10 odkręcasz je schodzi docisk i tarcza zostaje 2mas przykecony 6 śrubami na klucz 13 odkręcasz je i już. Wszytsko pisze z głowy nie pamiętam dokładnie ilości śrub i ich nr pisałem tak mniej więcej. poprostu odkreczasz wszytsko co przeszkadza i trzyma :)

Jeżeli nie masz kanału dobrych kluczy i zdolności manulanych to lepiej nie podchodz do tej operacji. jest sporo roboty. mi zeszło się cały dzień jak robiłęm to pierwszy raz :) następne razy były sporo łatwiejsze jak wymieniałem kolegom i innym ludziom sprzegła :)

Opublikowano
sprzegło raczej do wymiany ponieważ gdy dzis na mokrym dałem ostro na starcie to wygładało to tak ze na 1 koła buksuja na 2 to samo a jak zapiąłem 3 to obroty na maxa a auto pbardzo powoli przyspiesza. Pytanie czy jak sprzęgło jest słabe również auto bedzie miało słabsze przyspieszenie ?????????????
Tomek
Opublikowano
jak sprzęgło będzie słabe to np na 4 lub 5 biegu jak wcisniesz gaz do dechy to obroty polecą w góre a fura nic nie przyspieszy. będzie się ślizgało poprostu i tyle. moc silnika czy coś w tym stylu czy jak pytasz przyspieszanie to raczej nei z tym związane. prędzej jakieś podcisnienei lub cos takiego, przepływka, jakieś czujniki no jest tego sporo i raczej bez kompa nie do zdiagnozowania
Opublikowano
ok ale jeśli jest to początkowy etam slizgania sie to może byc tak że słabiej przyspiesz? EGR wyczyszczony, przepływka też co jeszcze moge zrobic?
Tomek
Opublikowano

kolego nie rozumiesz chyba pojęcia ślizganie się a problem z mocą.

jak dajesz gazu i obroty rosną to koniec sprzęgła i tyle. rób wczesniej to nie bedzie większych kłopotów i może sie uda uratować docisk i tarcze jakbyś chciał regenerować.

jeżeli wydaje Ci się ze fura Ci słąbo przyspiesza to masz problem z mocą. obstawiam wężyki od podcisnienia, zaworki sterowania turbo i egr, czujnik cisnienia doladowania. skad pewność że przeplywka dobra i dlaczego uwazasz ze masz problem z mocą?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wymienisz sprzęgło to 4 bieg i pomiar od 80 do 120 i będzie pogląd czy auto zdrowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jest po wirusie? Te 7 s 80-120 to słabo, bo mój robi 7,5 :roll: sprzęgło przy wstępnej fazie zużycia może się ślizgać niezauważalnie i stąd spadki przyspieszeń, zacznij o wymiany sprzęgła, po demontażu pewnie wyjdzie kpl. do wymiany. Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
tak chodzi o to. niestety komp nie pokaże czy jest zabrudzony. jedynie można podczas jazdy sprawdzic parametry LIVE DATA i wtedy bedzie wiadomo co go boli. sprawdz na początek wężyki od podcinienia i wyczyc czujnik ciśnienia w kolektorze
Opublikowano
jak będą do wymiany to napewno zauważysz. Będą sparciałe i kto wie czy nawet nie popękane. wszytsko będziesz widział napewno. aaa i jak będziesz w okolicach turbo to zobacz czy sztanga sterująca jest ładnie wytarta czy się ładnie błyszczy :)
Opublikowano
a te wezyki sa po lewej stronie jak stane przodem do maski tak? po filtrem powietrza i czy ten zaworek co w linku wysłałem tez tam jest ?
Tomek