Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z piszczeniem w zawieszeniu z tylu od prawej strony w moim BMW E90 320 D . Sugerując się już podobnymi tematami , wymieniłem tuleje dolnego wahacza ( przegub kulowy ) oraz obydwa górne wahacze ( tylny i prowadzący , te przy kole ) niestety nie pomaga . Piszczy na wybojach nasila się podczas dłuższej jazdy . W mokre dni przestaje oraz jak potraktuje dolne zawieszenie kerszerem . Ludzie sugerują ze to któraś z tulei wahaczy , tylko która i jak to rozpoznać? Czy w serwisie bmw zdiagnozują problem ? Prosze o pomoc bo już jestem bezradny ... Przecież nie będę wymienić dobrych części na nowe żeby dotrzeć do tej wadliwej .

Opublikowano

Pewnie tak jest, ze to któryś sworzeń.Jedyne rozwiązanie to kanał i jeden do kanału a drugi buja autem i tyle.Jak umyjesz to po prostu woda gdzieś jest i piszczenia nie ma :mrgreen:

Przecież to mechanik powinien zidentyfikować ,która to tuleja a nie kazać ci wymieniać co popadnie i na czuja

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
właśnie podczas bujania samochodem nic nie słychać :/ w stacji diagnostycznej sprawdzali na wszystkie strony , nie ma żadnych luzów . ten hałas to tak jakby guma ocierała się o metal .
Opublikowano
awrociles uwage, ze dzieje sie to w chlodne dni? powstrzymaj sie do wiosny w ewentualna wymiana podzespolow, moze sie uspokoi. to by oznaczalo ze gdzies na gumie pojawila sie sól i sobie chrobocze
Opublikowano
Wlasnie jest wrecz odwrotnie . Piszczenia nasila się w suche dni . Jak jest mokro wilgotno albo mroź , przestaje .
Opublikowano
ja tak samo walczylem z tylem skrzypiącym , wymienilem juz jedna tuleje i dalej skrzypi , kolejna czeka na wymiane '' tzn plywajaca tuleja'' ,ale tez poczekam z wymiana bo na chwile obecna ustąpilo

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

Opublikowano
Wszystkie tuleje mają to do siebie że się zużywają, ja wymieniłem dwie jak na razie. Oczywiście skrzypiały na sucho. Autko do góry na podnośnik poszło i jeden koleś kołem ruszał drugi od strzału pokazał gdzie są luzy - tak było w ASO, wymienili co trzeba i jest OK.
Opublikowano
ja tak samo walczylem z tylem skrzypiącym , wymienilem juz jedna tuleje i dalej skrzypi , kolejna czeka na wymiane '' tzn plywajaca tuleja'' ,ale tez poczekam z wymiana bo na chwile obecna ustąpilo

sprawdź tuleje stabilizatora i ew. potraktuj zestawem młodego narkomana :) ( strzykawka + igła + olej np przekładniowy)

ważne żeby włożyć igłę pomiędzy stabilizator a gumy jak najgłębiej się da. Działanie, co prawda, na krótką metę ale doraźnie pomaga.

tak samo można zrobić "zatrzyki" dla sworzni (kilka kropel oleju wpuścić poprzez osłonkę gumową)