Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW E46 320 D w automacie rocznik 2001 przebieg 320 000 km.

Dużo czytałem na forum o podobnych problemach z drganiem silnika, które przenosi się na całą karoserię. Podnoszony był wątek wtryskiwaczy i poduszek pod silnikiem. Objawy identyczne. Bardzo silne i intensywne drganie, przenoszące się na karoserię, kierownicę, lusterka.

Idąc tym tropem zleciłem sprawdzenie tych kwestii w warsztacie. W jednym stwierdzono, że poduszki są okay i to nie to na 100%, zasugerowano właśnie wtryskiwacze lub sprzęgło kinetyczne, skierowano mnie do warsztatu, który ponoć zajmuje się tylko dieslami. Tam rozebrano co trzeba i stwierdzono, że: Wtryskiwacze są co prawda od nowości? W każdym razie nie były z dużą dozą prawdopodobieństwa nigdy wymieniane, ale są zdecydowanie sprawne. Poduszki też okay.

Sprawdzono ciśnienie w tłokach i tu okazało się, że:

W drugim tłoku jest niższe ciśnienie niż w pozostałych. ok 27 atm, a w pozostałych 35 atm. Ponoć jak na diesla to dużo. Twierdzą, że należy rozebrać silnik i po prostu sprawdzić co to... Uważają, że w najgorszym wariancie koszt to będzie 2 500 pln. W każdym razie twierdzą, ze drgania są własnie wynikiem problemu z drugim cylindrem.

Z moich obserwacji wynika, że

1.) Drgania (bardzo silne) tylko na obrotach do 1 000 (powyżej brak drgań)

2.) Na zimnym silniku bardzo odczuwalne, w miarę jak się rozgrzewa mniej odczuwalne, ale w cieplejsze dni, nawet na zimnym nie są tak bardzo odczuwalne te drgania.

3.) Podczas gwałtowniejszego skręcania - słychać i czuć bardzo silne drgania tak jak by ktoś wiertarką wiercił - dosłownie! - ale odnoszę wrażenie, że to raczej z okolic wału kardana. Swoją drogą co to może być?

4.) Drgania wcześniej były odczuwalne, ale nie aż takie, do dnia kiedy koło pasowe się mi nie zerwało. Wymieniłem koło pasowe, paski osprzętu silnika i drgania ciągle są ale jakby silniejsze...

Jak sądzicie co to może być mając na uwadze powyższe okoliczności? Będę wdzięczny za zaangażowanie się w temat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A poduszki silnika to wyjęli, że twierdzą, że są ok? :roll: po wyjęciu pewnie rozpadną się w rękach..nie zastanawiałbym się nad ich wymianą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Rozmawiałem z kolegą, który jest mechanikiem, twierdzi że mało prawdopodobne żeby te drgania były wynikiem problemu z tłokiem. Uważa, że to poduszki, ale sam już nie wiem co robić. Wolałbym poduszki wymienić (swoją drogą ile ich jest? 2?) Natomiast rozbiórka silnika mnie przeraża. :mad2:

Nie wiem czy wyjmowali, obawiam się, że nie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniaj poduszki na poczatek. Koszt nie jest masakrycznie duży. Ja za komplet dwóch na silnik i dwóch na skrzynie tez automat dałem kolo 300 zł z wymianą. Tylko kup do automatu te pod silnik bo z tego co pamiętam jest różnica. Przed wymianą telepało mi masakrycznie na wolnych obrotach. A silnik było w kabinie słychać jakby siedział obok na miejscu pasażera:) Po wymianie po prostu extra. Zero drgań, hałas od silnika prawie nie słyszalny, w porównaniu z tym co było. Najlepsze co można zrobić dla tego komfortu jazdy to wymiana poduszek.

No i koszt znacznie mniejszy niż gmeranie w silniku.

Opublikowano

No dobra, to wymienię poduszki (lepiej to zrobić przed gmeraniem w silniku)

Myślę, że pod koniec miesiąca dopnę tę wymianę to napisze czy coś lepiej jest.

Panowie wielkie dzięki za uwagi i czekam na dalsze sugestie!!!! :)

P.S. a jak sądzicie co z tym 2 tłokiem? może być to coś poważnego?

Opublikowano

Witam ponownie,

W poniedziałek wymieniam poduszki pod silnikiem i skrzynia.

Cały koszt 670 pln ( na oryginalnych poduchach). Dam w poniedziałek znac czy jest lepiej.

Pozdr.

Opublikowano

Panowie Jack79, Maniek21112,

Chapeau bas!! Poduszki wymienione, jedna juz pękła i olej wyciekł, druga była juz uszkodzona. Po wymianie Beemka smiga, zero drgan! Cisza i znowu radość z jazdy!

Wielkie dzięki, za rade i wasza wiedzę!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.