Skocz do zawartości

Stuki z tyłu BMW

woznialdo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem ze stukami przy zmianie biegów. Praktycznie przy zmianie każdego biegu słychać skutnięcie dochodzące z tyłu auta, także taki sam dzwięk słychać gdy dodaje raptownie dużo gazu i odpuszczam. Wymieniłem już podpore wału i nie wiem co dalej, mechanik mówi że skrzynia lecz wszystko wchodzi bardzo dobrze ze sprzęgłem też nic się nie dzieje ani dwumasem. Czekam na Wasze podpowiedzi Dodam że jest to wersja 330 xd

Byłem dziś na szarpakach i ogólnym sprawdzeniem zawieszenia tylnego. Nie ma żadnych luzów, wszystko jest sztywne. Więc gdzie teraz szukać przyczyny? może dyfer? Teraz nawet przy bardzo wolnym puszczaniu sprzęgła słychać uderzenie. ;(

jak wali przy zmianie biegów i przy dodawaniu i ujmowaniu gazu to napewno tuleja nr 9 widać okiem czy jest oberwana czy nie + półosie. ostatnio z tym walczyłem. Na szarpakach nie wyjdzie. podnieść koło do góry i rusz półośka i lata to wszytsko jasne. sprawdz przy obu kołach. ja miałem walniętą lewą półoś i tą tuleje. była rozerwana guma. po wymianie żadnych stuków puków nic. poporostu cisza :) jak masz troche zdolności manulanych zrobisz wszystko sam. tuleja nr 9 w granicach 50-60zł półoś około 120-150zł tak że w miare.

Koledzy, przez internet na pewno to nic nie ma. To jest wersja x, tam sa trzy mechanizmy roznicowe a dzwiek w tym samochodzie niesie sie jak w studni. Potrzebny Ci jest dobry warsztat a i tak wymienianie moze sie nigdy ńie skonczyc. Sprawdz luzy na walku wychodzacym na przedni dyferencjal.

Pozdrawiam,

Piotrek

• 4 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Byłem dziś na szarpakach i ogólnym sprawdzeniem zawieszenia tylnego. Nie ma żadnych luzów, wszystko jest sztywne. Więc gdzie teraz szukać przyczyny? może dyfer? Teraz nawet przy bardzo wolnym puszczaniu sprzęgła słychać uderzenie. ;(

Półosie przednie do wymiany :idea: Oczywiście jest to diagnoza wirtualna, żeby nie było... :wink:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań