Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy i koleżanki potrzebuję waszej porady co do przedniej szyby. A mianowicie muszę wymienić przednią szybę ze względu na to że jakiś życzliwy sąsiad lub nieznajomy w nocy porysował mi czymś tępym szybę i do tego centralnie na środku pola widzenia kierowcy. I teraz pytanie do was, jakiej firmy szybę kupić Pilkington czy Nordglass obie są w podobnych cenach jednak Pilkington wydaje się być bardziej znaną marką ale nie wiem jak z jakością tej firmy natomiast Nordglass, z tą firmą kompletnie nie miałem do czynienia. Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi za które z góry wszystkim dziękuję.
Opublikowano
mysle że róznic i tak nie zauważysz. Obie marki są długo na rynku i oferują swoje produkty. Bierz to co tańsze albo rzuć monetą :)
szukam
Opublikowano

Witam

Ja w E46 mam Sekurit.

Brat w E36 też ma Sekurit.

Szyby Pilkington też są jak najbardziej w porządku (też były montowane jako ORI).

A co do Nordglass to nie spotkałem się z tymi szybami, więc lepiej zapytać kogoś kto miał do czynienia z tą firmą.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam oryginalną Pilkingtona z logo BMW. Ogólnie chyba Nordglass z tego co się orientuje to najtańsze szyby na rynku, więc pewnie jakością nie zabijają.

Ale to tylko takie przemyślenia:)

Opublikowano

Nordglass to lipa, mi z ubezpieczenia zmienieli na Nordglass i jest źle wygięta, na środku wycieraczka nie zbiera.

Z Sekuritem to różnie zależy, w którym zakładzie produkowana, a o Pilkingtonie ciężko mi coś powiedzieć

Opublikowano
Szyba szybą, ale zwróć mocno uwagę na montaż, bo u mnie od jakiegoś czasu aż słychać szum wiatru, i to od 60-70 kmh. Pewnie coś z uszczelką, może z klejem. Tak czy siak nadaje się to tylko do wymiany, bo naprawić nie idzie, a przy demontażu szyba najprawdopodobniej pójdzie w drobiazgi. Mam aktualnie Pilkingtona i gdyby nie ta uszczelka, to by wszystko było OK. Wymieniałem ponad rok temu i gwarka już nie działa.
Opublikowano
szybę się wycina więc możesz ją zdemontować i zamontować, ewentualnie będzie chwila zabawy żeby dobrze z kleju starego wyczyścić, to nie jest szkło hartowane i nie pójdzie w drobiazgi ;)
Opublikowano
No wiem, że wycina i widziałem to jak mi tą właśnie zakładali. Dość brutalny proces. Również szybiarze pytani o to, czy są w stanie zagwarantować, że szyba nie pójdzie podczas demontażu jednoznacznie twierdzili, że najprawdopodobniej popęka. Mam ubezpieczenie na szybę oddzielnie, więc przeczuwam, że mi niedługo jakiś kamyk dziabnie w szybę i zrobi kuku :twisted: i pojadę do Nordglassu, który ma umowę z moim ubezpieczycielem.
Opublikowano
To jak pojedziesz do Nordglassu to zrób sobie od razu test wycieraczki, bo u mnie ich szyba jest lipa, źle wygięta i wycieraczki nie zbierają jak należy.
Opublikowano
No wiem, że wycina i widziałem to jak mi tą właśnie zakładali. Dość brutalny proces. Również szybiarze pytani o to, czy są w stanie zagwarantować, że szyba nie pójdzie podczas demontażu jednoznacznie twierdzili, że najprawdopodobniej popęka. Mam ubezpieczenie na szybę oddzielnie, więc przeczuwam, że mi niedługo jakiś kamyk dziabnie w szybę i zrobi kuku :twisted: i pojadę do Nordglassu, który ma umowę z moim ubezpieczycielem.

Poza tym upewnij się, że wartość szkody (szyby) będzie wystarczającą do egzekwowania świadczenia. Koledze nie chcieli wypłacić z ac uzasadniajac że za niska wartość.

Wysłane z mojego GOCLEVER TAB M713G za pomocą Tapatalk 2

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano

maryanek

Niedawno zmieniałem na Bosh Aero. Bogiem a prawdą to musiałem tą po lewej też trochę dogiąć, a i tak mam wrażenie, że mogłaby lepiej zbierać.

Ty jakie masz?

Aktualnie jestem na takim etapie frustracji, że chciałbym się pozbyć tego szumu za wszelką cenę. Aż wstyd, ostatnio właśnie pytałem kumpla-pasażera, czy może coś słyszy, czy coś wg niego tu nie gra (nie chciałem mu nic sugerować), no i stwierdził żebym wyłączył dmuchawę bo mu szumi i nie słyszy co może być nie tak. A dmuchawa na 1 kreskę chodziła. Smutek :(

Krzycho

Co do wartości to ubezpieczenia to zamierzam to zrobić bezgotówkowo. Gadałem z moim agentem i również z Nordglassem, i zgodnie twierdzą że nie będzie problemów. Po prostu jadę z uszkodzoną szybą do szybiarza, tam chłopaki robią fotki, nawet nie przyjeżdża rzeczoznawca na oględziny, i zabierają się z mety do pracy.

No i trochę nie rozumiem w ogóle tłumaczenia odmowy. Tzn rozumiem, że ubezpieczyciel hołduje ogólnie przyjętym standardom i potwierdza, że jest firmą pobierającą składki, a nie wypłacającą odszkodowania, ale przecież jak gość ma uszkodzoną szybę, to jej wymiana należy się jak pies budzie. Przecież tym bardziej ubezpieczyciel powinien się cieszyć, że nie musi dużo płacić za naprawę. U mnie limit to 3000 zł, i pewnie lekko połowa tego pójdzie. A jakby można to było zrobić za 500 zł (tzn u porządnego szybiarza) to by tym lepiej na tym ubezpieczyciel wyszedł.

Opublikowano

Co do ubezpieczenia szyb, zależnie w jakiej firmie - np tylną dają ori bmw bo w używce nie wychodzi, koło 2500zł kosztuje ( w turasie ), pokrywa to ubezpieczenie szyb, które nie ma wpływu na żniżki/wzwyżki, przednią można nordglass albo pilkingtona, mi akurat sugerowali pilkingtona przez tel z ubezpieczalni.

Co za różnica, jaka jest szyba, będzie odprysk nie do naprawienia to będzie nastepna szyba np innej firmy, jak się dużo jeździ to łatwo o odprysk lub pęknięcie.

Ja mam akurat nordglass, od roku, w poprzednich furach tą samą firmę miałem - i zawsze było ok.