Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Śledzę F1 od wielu lat, pamiętam nawet początki Szumiego i moim zdaniem dziś jest tylko trzech kierowców, którzy mają talent i serce do wygrywania, to oczywiście nasz Robcio, ale też Hamilton i Ferdek, ale Ferdek to straszny CHAM I PROSTAK, zapatrzony w siebie cwaniak i egoista, zawsze powodował spięcia, a w ostatnim czasie nawet Masa potrafił być szybszy, bo Ferdek nie wytrzymywał psychicznie. Jest bezsprzecznie szybki, ma talent i jakby dostał red bulla, to pewnie byłby mistrzem, ale najzwyczajniej go nie lubię... Hamilton jeździ na granicy wytrzymałości auta, często to mu się nie opłaca, ale widać, że ma serducho do walki jak mało kto. Cała reszta moim zdaniem po prostu nauczyła się jeździć, lata praktyki.. Jak Kimi, miał dobrą ferrarkę po Szumim, czy Lotusa po Robercie, to coś tam pokazał, ale w rajdach? Słyszał ktoś o jakimś jego osiągnięciu? Wątpię.

Dobry kierowca jak nasz Robcio w co by nie wsiadł, to i tak będzie wykręcał rewelacyjne czasy... przykładowo ostatnie testy DTM, wsiadł pierwszy raz i objechał wszystkich. Czekam na jego pojedynek z LOEBEM.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Odpowiedzi 239
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Śledzę F1 od wielu lat, pamiętam nawet początki Szumiego i moim zdaniem dziś jest tylko trzech kierowców, którzy mają talent i serce do wygrywania, to oczywiście nasz Robcio, ale też Hamilton i Ferdek, ale Ferdek to straszny CHAM I PROSTAK, zapatrzony w siebie cwaniak i egoista, zawsze powodował spięcia, a w ostatnim czasie nawet Masa potrafił być szybszy, bo Ferdek nie wytrzymywał psychicznie. Jest bezsprzecznie szybki, ma talent i jakby dostał red bulla, to pewnie byłby mistrzem, ale najzwyczajniej go nie lubię... Hamilton jeździ na granicy wytrzymałości auta, często to mu się nie opłaca, ale widać, że ma serducho do walki jak mało kto. Cała reszta moim zdaniem po prostu nauczyła się jeździć, lata praktyki.. Jak Kimi, miał dobrą ferrarkę po Szumim, czy Lotusa po Robercie, to coś tam pokazał, ale w rajdach? Słyszał ktoś o jakimś jego osiągnięciu? Wątpię.

Dobry kierowca jak nasz Robcio w co by nie wsiadł, to i tak będzie wykręcał rewelacyjne czasy... przykładowo ostatnie testy DTM, wsiadł pierwszy raz i objechał wszystkich. Czekam na jego pojedynek z LOEBEM.

O pojedynek z Loebem będzie ciężko chociazby dlatego że to tylko WRC2...choć na asfalcie takich różnic nie widać. Kimi w rajdach nic nie pokazał bo ciągle "dzwonił'. Może trzeba go było alkomatem badać przed startem.

A jak było z tymi testami DTM? Na początku był przeciek, że Robert był szybszy o 0,5s od wice mistrza, a potem oficjalnie nikt tego nie potwierdził (nie dziwię się :))

Opublikowano
D-124 (kartoflaki)

"Kartoflaki " były nazywane opony diagonalne nazywane też oponą opasaną . A D-124 były już radialne . Widze że z biegiem lat zacierają się fakty . Na kartoflakach jezdziły m.in Syreny . A co do pojedynku Kubica vs Loeb to przede wszyskim Loeb jezdzi DS3 WRC a Robson DS3 RRC a więc pojedynku między nimi nawet nie oczekuje

Opublikowano
Kimas zwany opojem + czarna mużina to moja parka do kibicowania. Fotel mnie mierzi, umie wygrywać tylko jak startuje z P1 i jest sucho. Webber [bAD] wołowa, moczy starty aż miło no i nic dziwnego, że potem już nie może się przepchnąć wyżej. A szkoda bo chłop sympatyczny i nie ma nasrane we łbie. Chętnie popatrzę na Hamiltona w Mercu, powinno być wesoło. No i fakt, szkoda przeogromna, że Kubika nie śmiga w F1, i to przez głupie, durne, bezmyślne zachowanie jak u dzieciaka. Bo inaczej ciężko to nazwać...

Oj chyba nie wiesz co to jest pasja...

Nawet dzisiaj Robert wybrał rajdy zamiast DTM

pasja pasją, ale chłop pojechał na źle zorganizowany rajd, na źle zabezpieczonej i przygotowanej trasie, gdzie pomoc medyczna dotarła jak już był jedną nogą w krainie wiecznie sprawnych silników... na 2-3 (chyba?) tygodnie przed sezonem :(

szkoda, że nie miał odpowiedniego zapisu w kontrakcie to by się może bardziej wtedy zastanowił; normalnie szkoda mi go jako człowieka, stracił masę czasu w najlepszym dla sportowca wieku, nic nie zyskał, od nowa musi się uczyć, no ok trochę mu doświadczenia zostało, ale gdy on się rehabilitował inni normalnie jeździli, ćwiczyl, zarabiali kupę szmalu... a ten se chciał Skodą pojeździć

dobra, ok, wątek nie o tym w sumie a tak zeszło...

Opublikowano
Kurcze Webber w 2008 miał grozny wypadek na głupim rowerze .I w sumie też nie wiele brakowało aby w F1 już nie jezdził .Takie życie , ja tam nie rozumiem jak można komuś zabronić robienia tego co się kocha . Idąc tą drogą myślenia to Mclaren powinien zabronić Buttonowi startować w triatlonie. Stało się i już ,pech i tyle poprostu jedna banda ochronna przykręcona w odwrotną strone.
Opublikowano
przez marcusbmw » 11 Mar 2013 22:54

Unas nasypało ....troszke ale podspodem jest lód....gładko jak cholera na A 3 lodowisko było popołudniu a wieczorem widziałem dwie bmki 5 f 10 ....jedna niewychamowała choć z pewnością miała zimówki....

Dla niektórych to nawet założenie gąsienic od czołgu by nie pomogło :D

Opublikowano
Kurcze Webber w 2008 miał grozny wypadek na głupim rowerze .I w sumie też nie wiele brakowało aby w F1 już nie jezdził .Takie życie , ja tam nie rozumiem jak można komuś zabronić robienia tego co się kocha . Idąc tą drogą myślenia to Mclaren powinien zabronić Buttonowi startować w triatlonie. Stało się i już ,pech i tyle poprostu jedna banda ochronna przykręcona w odwrotną strone.

Wiesz, ale jest różnica między jazdą na rowerze, bieganiem itd. a rajdami.

Pech, dokładnie tak jak mówisze, pech. Ale człowiek odpowiedzialny wie jak szanse na takiego głupiego pecha minimalizować.

A żeby było na temat - niby zimno, niby pada śnieg, ale w zasadzie ulice czarne, a i z zaparkowanych samochodów znika napadany śnieg, więc chyba jednak idzie odwilż.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"Kartoflaki " były nazywane opony diagonalne nazywane też oponą opasaną . A D-124 były już radialne . Widze że z biegiem lat zacierają się fakty . Na kartoflakach jezdziły m.in Syreny . A co do pojedynku Kubica vs Loeb to przede wszyskim Loeb jezdzi DS3 WRC a Robson DS3 RRC a więc pojedynku między nimi nawet nie oczekuje

Chyba raczej nazewnictwo zależy od regionu, na moich mazurach oraz okolice Wa-wy gdzie obecnie mieszkam określenie "kartoflak" słyszałem tylko co do opon D-124, o oponach syrenowych nie słyszałem żadnych przezwisk, ale to nieważne.

Co do Kubicy, to dał Ciała i to bez sprzecznie, ale zamykać go w klatce, zabronić robić to co kocha, to tak jakby zabronić nam facetom popatrzeć czasem na krótkie spódniczki :wink:

Możemy przed żonami udawać, ale i tak oczy same pójdą :norty:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano (edytowane)

Chyba raczej nazewnictwo zależy od regionu, na moich mazurach oraz okolice Wa-wy gdzie obecnie mieszkam określenie "kartoflak" słyszałem tylko co do opon D-124, o oponach syrenowych nie słyszałem żadnych przezwisk, ale to nieważne.

Chyba jednak nie zależy od regionu bo wiele lat mieszkałem w Warszawie nawet z ojcem prowadziłem warsztat w Chotomowie :D . W okolicach Poznania też pare lat mieszkałem . Po prostu ludzie potocznie zaczeli tak określać D-124 . A nazwa "kartoflaki " tak naprawde przyjeła się od ponacinanych opon rolniczych takich jakie były stosowane w maszynach wolnobieżnych m.in. kombajnów ziemniaczanych. A z czasem poprostu zaczęto tak nazywać słabe opony diagonalne . Teraz to określenie jak widze ewoluowało i niektórzy zaczeli tak określać słabe opony radialne . Pewnie za 20 lat nasi synowie tak będą mówili na np. Pirelli P-zero. A co do Kubicy to co się stało tak naprawde nie miało prawa się stać. Pewnie jak leciał na tą nieszczęsną bande myślał sobie ,kurcze obetre całą strone . Niestety kto by przypuszczał że w jednym miejscu będzie odwrotnie to żlastwo przykręcone . Pamiętam jak na GP Monako pędzący Kubica zgłosił przez radio że jeden z włazów na jezdni jest zle umocowany . No i co ? Super impreza na najwyższym poziomie i takie niedopatrzenie . Nie musze chyba nikomu mówić co by taki właz mógł zrobić z bolidem . Zresztą w 2010 Barrichello podczas właśnie GP Monako przez studzienke kanalizacyjną miał wypadek ,na szczęście nic mu się nie stało

Edytowane przez darti123
Opublikowano

Opona kartofel to też była opona radialna i montowana w Syrenach, a także we Fiacie 125p. Produkował ją Stomil. Opona D124 montowana w 126p i Polonezach miała bieżnik w takie charakterystyczne Y. Produkowana w Dębicy.

Obydwie opony zachowywały się tak samo na śniegu jak na ...asfalcie.

Kartofel

http://allegro.pl/155r15-stomil-d90-rekord-uzywana-bez-lat-i3080455823.html

D124

http://allegro.pl/debica-175-r14-c-d-124-i3063770516.html

Opublikowano
Opona kartofel to też była opona radialna i montowana w Syrenach, a także we Fiacie 125p. Produkował ją Stomil. Opona D124 montowana w 126p i Polonezach miała bieżnik w takie charakterystyczne Y. Produkowana w Dębicy.

Obydwie opony zachowywały się tak samo na śniegu jak na ...asfalcie.

Widze że chyba nie zdąrzyłeś przeczytać to co wyżej napisałem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to zwracam honor koledzy, widocznie jestem zbyt młody i goń cywilizacyjna zatarła w moim przypadku wiedzę historyczną, ale to tylko mnie raduje, bo żona wyzywa mnie od starych pierdzieli :D choć mam dopiero....... 17 (+16) lat :wink:

Człowiek uczy się czegoś nowego każdego dnia i już wiem co to kartoflak :cool2:

Wracając do F1 to jak myślicie, Kubica wróci? Bardzo w to wierzyłem, ale jak go widziałem ostatnio w TV, to zaczynam wątpić.. :(

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

nawet jak wróci to może już nie być dla niego miejsca w jakimś godnym zespole, a załapanie się do teamu który 2-3 x w sezonie przyjeżdża na punktowanym miejscu to chyba jeszcze gorsze rozwiązanie...

b mnie osobiście boli cała ta historia, pierwszy Polak w tak elitarnym sporcie, i w dodatku praktycznie od razu z sukcesami i olbrzymim potencjałem... i bam, 3 lata raptem i koniec kariery (przynajmniej w F1); poza tym osobiście innymi sportami moto się nie interesuję i zapewne nie zainteresuję, nawet jak Kubika będzie tam pomykała; 2 moich b mocno oblatanych w F1 kumpli zgodnie twierdzi, że szanse na powrót do F1 to on ma b b małe (a jak ich znam to zazwyczaj mają w tych tematach rację...)

Opublikowano
Koledzy nie rozumiem was. Nie potraficie docenić ciężkiej pracy urzędników z Brukseli i wszystkich obywateli UE którzy razem z nimi przy pomocy swoich pieniędzy podjęli ciężką walkę z Globalnym Ociepleniem. Teraz, gdy widać znakomite efekty wspólnego trudu wszystkich obywateli, wy wywrotowcy macie czelność by narzekać. Wstyd mi za was.
Opublikowano
Dużo osób już wymieniło na zimówki, nawet ostatnio miałem zamiar kupić auto to sprzedawca mówił, że opony już wymienione. Dobrze że go nie kupiłem bo dzisiaj bym nie wyjechał na drogę :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja muszę pochwalić moją wioskę, bo drogi są odśnieżone, posypane, czarne jak węgiel :cool2:

Choć ta czerń może być zdradliwa..

No i dla tego pierwszy raz w życiu żona miała dobry pomysł, zakrzyczała mnie żebym nie zmieniał jeszcze kół na letnie.

Nie zmieniłem, ale powiedziałem, że koledzy z forum mnie do tego przekonali, a nie ona, jej reakcja..... bezcenny widok :mrgreen:

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
zdążymy jeszcze na letnich pojeździć więc nie ma się co śpieszyć.Tym bardziej że pogoda sami widzimy jak może się zmienić.
Opublikowano

w tym tygodniu zrobiłem ponad 2tys km na letnich oponach i jakoś nie odczułem dyskomfortu

głównie trasa warszawa katowice oraz kielce

jak droga czarna to nie ma co stękać i narzekać - może się pośpieszyłem z wymianą

ale głównie dlatego wymieniłem że miałem mocno skrzywioną felge z zimówką

więc nie podniecajmy się już tak tym tematem

każdy robi co chce - byle jeździł rozważnie...

wiadomo że równie dobrze na najlepszych zimówkach można siebie lub kogoś zabić

to samo latem na najlepszych oponach letnich...

liczy się to co w głowie a nie to czym się jeździ (odnośnie tematu bezpieczeństwa)

u was w mieście zalega śnieg lub lód na drogach ? (nie pytam o boczne drogi lub te w małych miejscowościach - bo tam zimówki jak najbardziej są wskazane )

Pozdr

gg5553463
Opublikowano

Przecież tu wcale nie chodzi o śnieg/lód, tylko o temperaturę.

Fajnie zwałkowany temat. Tym, którym nie chce się czytać całości, polecam pierwszą odpowiedź na pytanie autora.

Jeśli twierdzisz, że skoro u mnie też czarny asfalt, to powinienem sobie zmienić opony na letnie, to uprzejmie podziękuję za taką mądrość (wczoraj -20 stopni z rana).

Opublikowano
Korzystanie z pogody 30 dniowej jest równie skuteczne co telefon do wróżbity Davida .

Opony można zmienić 17 marca w Polsce centralnej.

Sprawdź.

I co dalej twierdzisz że w niedziele moge założyć letnie ? Ja zdecydowanie poczekam do kwietnia bo gdybym Cię słuchał to zimą bym w sandałach zap...

Opublikowano
w tym tygodniu zrobiłem ponad 2tys km na letnich oponach i jakoś nie odczułem dyskomfortu

no a ja za to dzisiaj nawet na zimówkach odczuwam dyskomfort, po kolana śniegu, lód na drogach masa kolizji... jakbym miał letnie to bym z garażu nie wyjechał nie mówiąc o przemieszczaniu się...