Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

kupiłem właśnie BMW, gdzie tylna i boczne (włącznie z przednimi bocznymi) szyby są przyciemniane? Czy jest to problem prawny, znaczy, będą mnie nagminnie zatrzymywać i będę płacił mandaty? Poprzedni właściciel twierdzi, że nic takiego mu się nie przytrafiło...

Z góry dzięki za wpisy...

M

Opublikowano

ten temat już był poruszany na forum całkiem nie dawno

tak zgodnie z przepisami przednie boczne szyby nie mogą być przyciemniane

chyba że jest to folia która ma przepuszczalność światła wyższą niż 70%

ale takich foli niestety nie ma bo sama czysta szyba nie ma przepuszczalności 100 %

Zgodnie z obowiązującymi normami przepuszczalność szyb pojazdów powinna wynosić:

ˇ dla szyby przedniej (czołowej) minimum 75 %,

ˇ dla szyb nie będących szybami przednimi (szyby przednie boczne lewa i prawa) min.70%

ˇ dla szyb nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy (szyby tylne boczne lewa i prawa, szyba tylna ogrzewana) dopuszcza się wartość przepuszczalności poniżej 70 %.

Otrzymując wynik pomiaru przepuszczalności danej szyby kwalifikujemy ją do jednej z podanych grup i porównujemy z minimalną dopuszczalną wartością.

Opublikowano
Wystarczy ze spotkasz drogówkę lub jakakolwiek kontrola drogowa i już nie masz dowodu :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

zgadza się sporo jeździ po ulicach aut z ciemnymi przednimi szybami ale nie wszyscy mają folie na przednich szybach większość z tych nowych aut ma fabrycznie dymione szyby które odbijając promienie się przyciemniają

prawdopodobieństwo :)

z tym jest różnie wszystko zależy od tego jacy są policjanci jeśli u ciebie nie szaleją za takimi furkami to będziesz miał spokój

ale wierz mi że w każdym mieście inaczej do tego podchodzą ,znam parę takich co od razu policmeny chaltują jak widzą ciemne przednie szyby :)

Opublikowano
Te fabryczne to inna sprawa - wiadomo :D :D ale już zakładanie folii na przód jest wg mnie całkowicie bez sensu
Opublikowano
juz bez przesady ze tak nagminnie zatrzymuja, mnie 2x zatrzymali z peknieta prawie na pol przednia szyba i sie nie skapneli, raz bez przegladu i sie nie skapneli i raz z xenonami hid i tez nix
Opublikowano

Każdy ma wolny wybór :mrgreen: :mrgreen: NIkt nie pisze aby autor tematu odkleił folię :duh: :duh:

A niech sobie jeździ :mrgreen: przecież mamy demokrację :D :D :D

Opublikowano

co to znaczy, że może przejść a może też nie przejść? to znaczy nie ma na to jasnych wytycznych?

a papierów na to nie trzeba mieć? tylne szyby nie muszą mieć papierów?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co to znaczy, że może przejść a może też nie przejść? to znaczy nie ma na to jasnych wytycznych?

Przejdziesz jak diagnosta nie zobaczy oklejonych szyb, normalnie nie przejdziesz.

Opublikowano
albo jak masz kontrolę to odsuń dwie przednie szyby na max. jak nie zobaczył przed kontrolą to i nie zauważy w trakcie :D:D