Skocz do zawartości

e34 pali 2 bezpieczniki pod kanapą

MaLIK3232

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję pomocy! Mianowicie bunia pali mi te dwa bezpieczniki 7,5A pod kanapą odpowiedzialne za centralny zamek, oświetlenie wnętrza, elektryczne szyby i szyberdach. Pościągałem dywany, wysuszyłem podłogę, wiązki ogólnie przejrzałem, wymieniłem bezpiecznik 80A i wszystko wygląda na ok! W bagażniku również patrzyłem i nie ma przetartego nigdzie kabla. Dość dziwny problem ponieważ nie pali mi od razu bezpiecznika, jak jest wyłączony zapłon to nic nie pali, dopiero jak przekręcę kluczyk odpalę silnik przejadę, zgaszę i już spalone oba. Gdy na wyłączonym silniku włoże bezpieczniki to moge "pobawić" się szybami, szyberem i działa i po chwili już spalone. To jest dziwne, że nie pali od razu, tylko po chwili - ok minuta.

Przegooglowałem wszystko i nic "ciekawego" nie znalazłem. Jedynie na którymś forum zaczęła się dyskusja na temat modułów. Więc może któryś z modułów mam ruszony. Jak to sprawdzić i który to moduł.

Proszę pomóżcie :|

• Zasłużeni forumowicze
Powinieneś mieć dwa moduły pod kanapą oba trzeba wyciągnąć i osuszyć.Ten bliżej kierowcy jest wrażliwszy bo siedzi tam sporo elektroniki.Sprawdz czy nie ma pod nimi wody.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Czytałem również, że częstą przyczyną są przetarte kable w wiązce bagażnik-klapa i mam nadzieję, że jutro znajdę tam moją bolączke. Jeżeli nie, to wyjmuje te oba moduły (są to te dwa czarne "pudełka" coś w stylu starych kaset VHS?) i osuszam :x

PANOWIE! Zwarcie idzie mi z centralnego zamka! Wkładam bezpieczniki, bawie się szybami, szyberem i wszystko działa bezpieczniki zimne. Pobawię się zamkiem to pali bezpieczniki i są gorące! Pozdejmowałem boczki wszystko wydaje się ok, ale odkąd kupiłem musiałem dwa razy zamykać, bo odbijał mi zamek w drzwiach pasażera. Pewnie ma to związek. Macie jakieś pomysły ?

Odłączony mam centralny w bagażniku, tzn dziwna sprawa, bo jeżeli otwierałem auto drzwiami, to bagażnik się otwierał, a jak zamykałem to zamykał, ale jak chciałem otworzyć auto z bagażnika to centralny martwy - otwierał się sam bagażnik. Tu musi być problem... Zastanawia mnie jak można to odłączyć, że otwieranie/zamykanie z poziomu drzwi działa, a bagażnika już nie??....

• Zasłużeni forumowicze
Szukaj kabel po kabelku jakiś zwarć braku masy.Ja u siebie mam taką sytuacje że jak ustawię lampkę przy lusterku w pozycję automat to po wciśnięciu pedału hamulca zaczyna się świecić :D.Muszę się za to wziąć ale wiem jaka to mozolna robota. :mad2:

Panowie dziekuję na tyle ile mi pomogliście. Problem rozwiązałem. Przyczyna okazała się całkiem inna i oryginalna, zapewne nikt takiej nie miał. Mianowicie jakiś inteligent wkręcił tylną ramkę rejestracji na blachowkręty i chcą nie chcąc trafił jednym na mechanizm centralnego zamka i go przebił i to utrudniało ruch centralnego i dlatego zamykał mi za 2 razem po czym palił bezpieczniki . Czyli jednym problemem rozwiązałem dwa ;) Nic nie pali bezpieczników teraz i drzwi zamykają się za pierwszym razem;) Jedynie zastanawia mnie jeszcze fakt czego bagażnikiem nie mogę otworzyć reszty samochodu, skoro centralny zamykany z drzwi go zamyka, więc siłownik chyba sprawny, ale to już nie jest problem, niczemu nie szkodzi :) Pozdro!

• Zasłużeni forumowicze
U mnie też sprawa się wyjaśniła.Wyrobiona krańcówka w słupku kierowcy,niby łączyło ale buda troszkę przy hamowaniu pracuje i stąd problem.