Skocz do zawartości

E32 730i - chwilowe spalanie (zegary)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie zmieniłem sobie w sobotę zegary na te z chromem. I jest mały problem ponieważ nie mam "pomiaru" chwilowego spalania. W momencie gdy przekręcam kluczki w pozycje zapalenia się kontrolek zegar chwilowego spalania pokazuje około "20" mimo, że silnik nie pracuje. W przypadku jazdy nie mam żadnego pomiaru. Nie wiem czy brak podświetlenia temp. wody (może spalona żarówka, muszę sprawdzić) ma jakiś wpływ??

W "starych" zegarach działało bez problemu, jest jakiś sposób na naprawę??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie zmieniłem sobie w sobotę zegary na te z chromem. I jest mały problem ponieważ nie mam "pomiaru" chwilowego spalania.

Sam widzisz, auto się buntuje, że wstawiłeś chromowane ramki :D

A serio to możliwe, że zegar ekonomizera jest uszkodzony, jeżeli na starych wszystko działało ok.

Może sprawdź też podłączenie, może nie docisnąłeś którejś z wtyczek zegarów i dlatego nie bangla.

pzdr

yaz

Opublikowano

Właśnie wczoraj w ogóle mi wariowały zegary:) Rozkrece stare zegary bo tam znowu nie działa obrotomierz. Zobacze jak to jest skonstruowane, żeby nie zniszczyć nowego nabytku :)

Chciałem żeby było fajnie, a wyszło jak zwykle :) Ale za to kocham E32, moge sobie pogrzebać zamiast sprzątać w domu :lol:

Dam znać co i jak:D

• 1 rok później...
Opublikowano
Wybaczcie Panowie że tak beszczelnie się wtrącam z innym problemem, mianowicie mam kłopot ze wskaźnikiem spalania w e32 735. Pokazywał ok i nagle pokazuje na skali od 20 do 30 np bez względu na to czy to 50 czy 90km/h. Ma ktoś jakieś pomysły?
Opublikowano

Wyciągnij zegary i sprawdz wtyczki z tyłu. Najłatwieszym sposób bez wkurzania się to:

- ściągnięcie kierownicy - ściągasz "pokrywkę" którą włączasz klakson (delikatnie podważ śrubokrętem), następnie klucz nasadowy i odkręcasz kierownicę (pamiętaj żeby koła były "wyprostowane" będzie łatwiej nałożyć kierownicę).

- wyciągnięcie zegarów - jak spojrzysz na konsole na gorze zegrarów jest uchwyt są dwie śruby u mnie na śrub typu krzyżak odkręcasz i zegary wychodzą. Z tyłu są wtyczki, wypnij je i włóż z powrotem. Jeśli to nie pomoże, to sprawdź czy nie są "połamane przewody:. Auto ma swoje lata, więc coś się psuje ze starości.

Godzina roboty z przerwą na piwo.

Powodzenia.

Opublikowano
No więc zegary wyciągnąłem i to nie raz, wszystko posprawdzane ale poprawy jednak brak, komputer pokazuje 32l/100km :D
Opublikowano
Mam książkę "Sam naprawiam" wprawdzie od bmw E34 ale konstrukcja silników niczym nie różni się od tych które są w E32. Dam Ci znać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A inne wskaźniki pokazują prawidłowe wartości?

Nie masz probelmów z zegarami, przygasanie, zacinanie wskazówek, etc?

Może kondensator/y w liczniku są na wymarciu?

pzdr

yaz

Opublikowano
Cała reszta funkcjonuje jak trzeba, nie znam się ale to chyba nie zegary, komputer np pokazuje 36,2l/100km, swoje pali no ale bez przesady. Spalanie miałem 10,6 - 12,2 a tu nagle taki skok :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...komputer np pokazuje 36,2l/100km, swoje pali no ale bez przesady. Spalanie miałem 10,6 - 12,2 a tu nagle taki skok :(

Który komputer pokazuje 36,2L/100?

Musisz pisać trochę jaśniej, bo mała nieścisłość może być kluczem do rozwiązania problemu.

To 36,2 to odczyt chwilowego spalania na OBC po uruchomieniu TEST02?

Masz LPG?

pzdr

yaz