Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam następujący problem. Silnik nie łapie odpowiedniej temperatury, cały czas (BMW 320d 150KM).

W aucie wymieniłem oba termostaty(głowny i EGRu) i nadal mam ten problem. Wymieniłem rownież przepływkę i odmę.Dzisiaj po wymianie głownego termostatu i odmy zacząłem czuć spaliny w kabinie auta. Poddaje juz sie. Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem.

Edytowane przez Krystian320d
Opublikowano
Jakiej firmy kupiles termostaty?? Może któryś jest walniety , juz słyszałem przypadki ze podobno nowe termostaty firmy krzak nie dawały rady. Miałem ten sam problem, wymienialem termostat EGR firmy Behru i jest gitara . Wymontuj go ponownie i sprawdź czy działa . Pozdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób test zegarów, może problem leży we wskazówce, zrób też test 7.0 i zobaczysz jaka jest temperatura. Uprzedzam pytanie "jak to zrobić?" - użyć szukajki albo google.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pogrzewacz płynu lub webasto nie wiem co Ty tam możesz miec .Jak staniesz z przodu samochodu patrząc na silnik to z lewej strony przy pdszybiu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz napisane wyżej, bez webasto i podgrzewacza (gdyby był uszkodzony) i tak się nagrzeje, tylko wolniej. Zrób tak jak napisałem, jak okaże się, że wskazówka działa i temperatura podczas testu 7.0 jest za niska to winny jest termostat//termostaty. mogłeś kupić uszkodzone, był już taki przypadek. Opisz dokładniej co dzieje się z temperaturą, czy rośnie i opada czy wcale się nie podnosi?

A odblokowałeś testy? I działa wskazówka?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Zrobilem test zegarow i wszystko jest ok. Robilem tez test nr 7.0 i jezdzilem na tescie temp silnika pokazala maks 79 stopni przy 120km/h a podczas normalnej jazdy temp pokazala 74st i na postoju trzyma sie 74.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak temperatura opada to główny walnięty.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A jak sprawdzic, czy to na pewno głowny walniety ?? A po wymianie wczoraj głownego termostatu i odmy zaczalem czuc spaliny w aucie przy nawiewie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie nie ma innej możliwości. Odnośnie zapachu spalin to raczej przypadek, przeważnie jest nieszczelność na łączniku elastycznym wydechu, szukaj nieszczelności.

Dopisz 320d do tytułu, bo jak admin się już obudzi to temat będzie w koszu :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
EGR możesz sprawdzić, wykręć go i dmuchnij, jak mocno przepuszcza to walnięty (nowy delikatnie przepuszcza), ale jak temperatura dochodzi do iluś stopni i opada to przepuszcza termostat główny, on działa u Ciebie, bo się otwiera, tylko za wcześnie. A jak wyglądała temperatura przed wymianą termostatów?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
przed wymiana termostatow temp wahała sie miedzy 1/4 a polowa. Prawie nic sie nie zmienilo po wymianie. Czy moze miec podgrzewacz cos wspolnego z tym?
Opublikowano
Ile razy można pisać że to nie wina podgrzewacza ani webasto? Jeśli odpowietrzyłeś dobrze układ to któryś termostat jest uszkodzony, nie ma siły. Gdzie kupowałeś termostaty? Na allegro? Wyjmuj obydwa wsadzaj do garnka z wodą i patrz który pierwszy się otworzy ten jest zepsuty. Potem leć do ASO i tam kup nowy.
Opublikowano
przed chwilka gotowalem wode i oba termostaty stare ktore wymienilem na nowe i dzialaja otwieraj sie w wodzie a po wyjeciu zamykaja, czyli tak jak powinno byc?
Opublikowano
na termostacie masz wybita temperature otwierania,jak dobrze pamietam to 83 C ,termostat musi sie ładnie otwierac przy tej temp,jak robi to wczesniej to jest walniety,najlepiej wszdzic do garka termometr i podgrzewac wode stopniowo i patrzec przy jakiej temp termostat sie otwiera.jakiej firmy masz te termostaty jak behr to jest ok