Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam bmw e90 z 2007r 150km zalałem ostatnio za 150 zł i zrobiłem 240 km,w ubiegłym tygodniu zalałem za 50 zł około 9 litrów zrobiłem 44 km i rezerwa ,średnie spalanie pokazuje 10,3 l ,czy coś jest nie tak z tym autem ,moim zdaniem to troche za dużo pali,jeżdze teraz krótkie odcinki,a jakie wy macie spalanie w tych autach z tym silnikiem?i jeszcze jedno dryży mi letko gałka zmiany biegów jak chwile pojeżdzę ,jak go odpale to jest na trochę wyższych obrotach to nic nie drży
Opublikowano
jeżdze teraz krótkie odcinki,y

Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś. Minusowe temperatury, krótkie odcinki, silnik nie dogrzany, spalanie wg mnie jak najbardziej akceptowalne w tym silniku :)

Sprzedam:
Opublikowano
Czyli wszystko w normie ,wcześniej miałem e 46 z silnikiem n42 115km ,mniej mi paliła ,ale to i mniejszy silnik
Opublikowano
A ja już myslałem ,że tylko w dieslach gałka na wolnych drży :mrgreen: :wink:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

ja mam 163ps diesel i jeżdżę na krótkie dystanse przyciskam mocno autko i jest spalanie w tej chwili 10.6l :D

jechałem 2miesiące temu do wawy ode mnie prawie 400km i spalanie było 5.5l a też dociskałem mocno autko :D

można wysunąć wnioski :D

Opublikowano
ja mam 320 ale 129 ps . i pali srednio 10 w miescie . nie jezdze oszczednie . Jesli bardzo sie spiesze to 12 l trasa spokojnie 8-8,5 l

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam mam bmw e90 z 2007r 150km zalałem ostatnio za 150 zł i zrobiłem 240 km,w ubiegłym tygodniu zalałem za 50 zł około 9 litrów zrobiłem 44 km i rezerwa ,średnie spalanie pokazuje 10,3 l ,czy coś jest nie tak z tym autem ,moim zdaniem to troche za dużo pali,jeżdze teraz krótkie odcinki,a jakie wy macie spalanie w tych autach z tym silnikiem?i jeszcze jedno dryży mi letko gałka zmiany biegów jak chwile pojeżdzę ,jak go odpale to jest na trochę wyższych obrotach to nic nie drży

Ja za 200zł robię 450km w 3.0d :mrgreen:

Myślę, że 9 litrów na 44km w 2.0i to stanowczo za dużo. Warto sprawdzić układ zasilania powietrza (np. przepływomierz), sondy lambda itd. Może mieszanka zbyt bogata.

Opublikowano
Podłączyłem pod kompa i wszystko ok ,nie ma błędów ,zobaczę jeszcze na live jak wtryski leją,bo dla mnie to też dużo 9 l na 44 km ,jeśli chodzi o jazde to auto pali wzorowo ,przyspiesza też dziwne zobaczę co dalej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Twój pomiar (9 litrów) jest mało miarodajny. Zalej pełen zbiornik (do pierwszego odbicia), a po wyjeżdżeniu całego paliwa (az do sygnalizacji rezerwy) podjedź do tej samej stacji i najlepiej tego samego dystrybutora uzupełnij paliwo (sposobem jak wyżej) i wtedy przelicz. Warto sprawdzić kilka razy. Oczywiście stacja paliw o sprawdzonej jakości i paliwo najlepiej klasy premium, bo jest większa gwarancja powtarzalnej jakości, albo inaczej - że zatankujesz takie samo paliwo.

Mam ten sam silnik i gdy jeżdżę krótkie odcinki zużycie na poziomie 13l jest normą.

Opublikowano

Hejka

Ja mam n46b20b i tez 150KM tylko że mój z 2006r.

Do pracy mam 3km i zazwyczaj na zimnym silniku przy temp minusowej komp pokazuje ponad 13l .

Jeżeli przez tydzień tylko do pracy jeżdżę to naprawdę smok z tego małego 4 cylindrowego silnika - tyle samo palił mi m57d30 w e39 z tym, że tam 3 litry i 6 cylindrów ( też tylko do pracy na zimnym silniku.

Jeżeli chodzi o trasy to na trasie 180km przy predkości 80 - 100km/h spalanie 6,5 do 7l na 100km . Więc wszystko ok ( tyle samo co stare m57d30 ).

Więc jak komp Ci nic nie pokazuje i nie masz wycieku paliwa to powinno być ok .