Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, moj silniczek N47D20A 143km juz nie zyje (obrocila sie panewka - powod bardzo luzny lancuch rozrzadu)

Zamowilem silnik z wersji 177km N47D20C z kompletnym osprzetem (wszystko lacznie z turbo/wtryskami)

Byl juz kiedys watek poruszany na temat swapu ale golego bloku ktory niczym sie nie rozni w tych wersjach.

Mnie interesuje zamiana calego silnika z pelnym osprzetem (moj stary osprzet ma juz prawie 300 tys km wiec nie warto go przekladac)

Najwiekszym problemem bedzie sterownik ktory w wersji 143km jest oznaczony jako Bosch EDC17CP06 a w wersji 177km EDC17CP01/02. Adresy map sa w zupelnie innych miejscach wiec nie ma fizycznej opcji sklonowania ECU...

Zostaly mi dwie opcje:

1. podmianka calego osprzetu i zostaje stary ECU - auto odpala od reki.

2. wsadzenie calego kompletnego silnika 177km, zamowienie ECU i szukanie specjalisty ktory bedzie potrafil przekodowac immo, moze rowniez wtryski.

Bardziej bym sie sklanial do opcji nr 2 ale nie wiem czy mozliwe jest wogole przekodowanie np. ICOMem calego systemu? Czy nie trzeba czasem zamowic calego kompletu ECU + immo box + kluczyk + stacyjka....

Opublikowano
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedz. Jednak zwróć uwage ze wtryski są inne w tych silnikach. W wersji 143 KM są zwykle magnetyki, a w wersji 177KM piezzo. Jakis czas temu sam próbowałem (w sensie ze miałem chęć) zmieniać silnik na mocniejszy, ale nikt nie miał doświadczenia w tym temacie i odradzono mi to wlasnie ze względu na problemy z ogarnięciem elektroniki. Być może coś sie zmieniło w miedzy czasie. Jeśli Ci sie uda lub nie uda podziel sie proszę doświadczeniami.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sorry za takie pytanie ale jak luźny łańcuch może mieć wpływ na obrócenie panewki?