Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie, na początku zaznaczam ze jest nowym użytkownikiem, jest to moje pierwsze BMW (wcześniej była inna marka) i mam nadzieje że dzięki temu forum rozjaśnię swoją wiedzie o bawarskiej marce :)

A mianowicie mam problem który mnie frustruje od pewnego czasu: automatyczna skrzynia biegów. Problem występuje tylko gdy silnik/skrzynia jest zimny. Po delikatnym naciśnięciu pedału gazu, podczas gdy obroty spadają słychać szarpnięcie. Jak dodam trochę więcej gazu jest ok. Pytanie do innych użytkowników automatów: Czy to ma tak być? Ponizej link do filmu ukazujący mój problem

Za wszelką pomoc, wskazówkę wielkie dzięki :cool2:

Opublikowano (edytowane)

koło pasowe? dzięki za wskazówkę. Jak ją kupiłem to wymieniłem prawą poduszkę silnika na FEBI. Później się dowiedziałem że jest różnica a mianowicie poduszka prawa jest do skrzyni manualnej i automatycznej, może mam założoną od manuala i dlatego są takie szarpnięcia. Nie wiem już gdzie szukać. Wtryski były sprawdzane i są ok, poduszki skrzyni są też dobre.

Co do przebiegu, kupiłem ją we wrześniu 2011 roku, po sprawdzeniu historii w ASO BMW okazało się że ostatni wpis był 19.06.2011 przy 110190 km więc raczej nie był kręcony.

Edytowane przez ITRCTR
Opublikowano
na 99% to nie skrzynia, a tak na marginesie to niezły przebieg :mrgreen:

Mój jest starszy a ma jeszcze mniej nalatane i też mam na to potwierdzenie z ASO.

Do autora: Wystarczy że zdejmiesz paski i jeśli okaże się objaw ustąpił to masz winnego. Pomielone koło pasowe może zostawiać dużo szarego pyłu na osłonie pod silnikiem. To też może być wskazówka. Jak masz historię z ASO to możesz sprawdzić czy koło jest oryginalne. Moim zdaniem tak. Po 8 lat i 160 tys km może nadawać się do wymiany.

Opublikowano
trzeba będzie w jakiś dzień wolny sprawdzić, dzięki koledzy za porady. Zastanawia mnie jeszcze jedno czy te koło może powodować drganie karoserii?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymień poduszki pod silnikiem (mają wpływ na drżenie karoserii, koło pasowe też) i skrzynią na Lemfordera, zapłacisz jakieś 300zł za całość a nie poznasz auta, tylko bież do automatu, bo jak pisałeś różnią się, wszystko znajdziesz na http://www.realoem.com/bmw/select.do a zamawiać najlepiej tutaj http://www.czescidobmw.pl/ chyba, że masz sprawdzonego dostawcę. Stan koła pasowego sam ocenisz, wystarczy rzucić okiem, jak od przodu wygląda średnio to z drugiej strony jest dużo gorzej..jak będziesz wymieniał to tylko Corteco. Masz tu trochę lektury:

viewtopic.php?f=69&t=186550

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=95477

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
jeszcze raz dzięki za poardy, trzeba będzie troszke kasy zainwestować niestety :cry2: :lol: Ale za wygodę trzeba płacić :)
Opublikowano

co do przebiegu to gratuluje, dbaj o auto to silnik i skrzynia zrobi co najmniej 3 razy wiecej km bez awarii - filtry/oleje

kolo pasowe wymieniali mi co 60 -80 tys km. maxymalnie wytrzymuje jakies 150 tys km, jak jest uwalone to nie bedzie drgan na karoserii, bedzie piszczec przy zapalaniu i gaszeniu, bedzie telepac silnikiem przy gaszeniu.

jezeli tłucze karoseria to stawiam na jakies poduszki moze sprawdz uklad wydechowy czy o cos rury/tlumik nie haczy.

Opublikowano
przeglądałem historie napraw które dostałem w ASO i było wymieniane "vibration damper" (koło pasowe) tylko nie wiem przy jakim przebiegu
Opublikowano
podgrzewacz świec żarowych był wymieniony, kupie poduszki silnika wymienię i zobaczę, jak nie pomoże będę szukał dalej, od czegoś muszę zacząć
Opublikowano
haha :D racja, ale zonk! nie podgrzewacz tylko sterownik świec żarowych. gdzie szukać grzałkę płynu chłodniczego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Srebrna puszka koło lewego kielicha.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie, wracam do tematu ponieważ zauważyłem (zaznaczam gdy tylko jak silnik jest zimny, poranne odpalenie) przy przerzucaniu biegów z P na R lub N na D auto tak samo drży jak na filmie z początku tematu, może faktycznie to wina skrzyni? Gdy tylko silnik/skrzynia się rozgrzeją problemu nie ma. Film poniżej obrazujący spadek obrotów przy zmianie położenia dźwigni biegów. Za wszelkie sugestie z góry dzięki :)