Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie znalazłem podobnego tematu więc założyłem nowy wątek.

Mam pewien problem z ringami w światłach bi-xenonowych. Mianowicie po stronie kierowcy ring od xenonu świeci tylko troszeczkę od dołu. Górna jego część delikatnie tylko świeci. Drugi ring w tej samej lampie świeci ok. Drugi reflektor od strony pasażera jest ok. Z żarówką jest wszystko w porządku, podmieniałem z drugiego reflektora i jest tak samo. Czy mogło się coś zatkać że światło nie przechodzi w górną części ringa. Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Halogen zamontowany w obudowie, który zasila ringi, ma regulację poziomą.

Pozwala to na precyzyjne wyregulowanie skupienia swiatła na "wejsciu"

swiatłowodu. Jesli promienie zarówki nie bedą poprawnie skupione,

to ring będzie swiecił słabo.

Nalezy wyjąc zarówke wraz z kloszem ringów i wyregulować poziom

mocowania. Ustawić ognisko swiecenia dokładniena swiatlowod ringa.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Reflektor ma regulację pionową oraz poziomą. Ostatnio samochód był na przeglądzie i światła były ustawiane zarówno w poziomie jak i w pionie.

Więc zakładam że wiązka światła świeci prawidłowo, skoro były sprawdzone na tym urządzeniu przystawianym do klosza reflektora.

Więc ten poziom mocowania o którym piszesz to ten sam o którym ja napisałem powyżej. Czy mówisz o czymś innym?

• 3 lata później...
Opublikowano

Hej,

potwierdzam, to dziala! ostatnio zmieniałem żarówki i źle ustawiłem promień światła.efekt był taki, że jeden ring swiecil na 30%. U mnie wystarczyło przestawić żarówkę i znów ring świeci na 100% :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak przy okazji w niektorych bmw (konkretnie x5) ringi swieca ladnie mocno na bialo w innych na bursztynowo i do tego slabo.(mowimy o tym samym modelu auta)

Czy to jakies rozne rodzaje czy chodzi o "zarowki"?tak z ciekawosci pytam

• 5 lat później...
Opublikowano
Witam. Mam podobny problem z tym że nic nie grzebalem. W trasie wyskoczył komunitak o niesorawnych światach pozycyjnych w lewej lampie wychodzę patrzę no fakt lewe ringi jeden wcale nie świec I drugi ledwo widać. Ruszam komunikat zgasł i znowu wychodzę patrzę jest ok. Co jakiś czas świruje mi lewa lampa w sensie te 2 ringi. Nie mam pojęcia co to za ringi świecą bardzo mocno i ledy. Ruszanie kabelkami nic nie pomagało. Kończą się czy wgl od czego zacząć?