Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od niedawna posiadam bmw e46 w aucie jest zamontowane webasto ,webasto jest sprawne ale można je załączyć tylko z pilota ,i tu moje pytanie czy jest możliwość odpalenia ręcznie ,pytam bo nie mogę znaleść żadnego ręcznego sterowania auto z 2004r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pewnie masz zamontowane webasto jako automatyczny dogrzewacz bez możliwości włączania.

musisz model podać bo pewnie moduł sterowania z programatorem da się dołożyć.

sam pilot ok. 100zł

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Witam zamontowane mam pełne webasto bo na postoju mogę je uruchomić i załącza sie panel i ogrzewanie działa ,ale tylko z pilota a manualnie nie wiem jak włączyć ,czy jest opcja manualnego włączenia tylko oto mi chodzi.
Opublikowano

Rozumiem, że chodzi Ci o włączanie Webasto będąc w kabinie? Powinieneś mieć coś takiego:

http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/attachments/Image/timer_1530.jpg

Zazwyczaj montują to w okolicy kierownicy :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pilota masz powiadasz.

starszy jak kolega pokazał.

i nowszy:

http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/attachments/Image/timer_1533.jpg

jak nie ma nigdzie to trzeba to ustrojstwo z programatorem dołożyć.

Opublikowano
Nie mam nic takiego , to znaczy że trzeba dołożyć sterownik bo jak padnie pilot to nie załączę webasta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

załącza się automatycznie poniżej +5 jako dogrzewacz.

ja mam i tylko z guzika włączam.

programatora nie używam, bo ludzie się dziwią że samochód burczy a w środku nikogo :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

po odpaleniu silnika.

tak samo nigdy się nie włączy.

jak wyłączysz silnik szybko kiedy jest zimny to webasto powinno jeszcze trybić.

Opublikowano
Raczej nie trybi bo jak zapalę i zgaszę po chwili to powinno pracować a nic nie słychać żeby pracowało.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a na samego pilota działa ok?

Opublikowano

Samochód jest z 2004 i webasto było dokładane. W tych modelach nie było dogrzewacza webasto i raczej teraz też tak nie pracuje. Chyba ciężko było by to tak skonfigurowac aby samo się włączało przy niskich temperaturach a później wyłączało gdy silnik się nagrzeje - przynajmniej oficjalna instrukcja montażu bmw nic nie mówi o kodowaniu.

Pozostaje np. dołożyć zegar, lub być może nawet prosty włącznik z przekaźnikiem który będzie włączał webasto i dmuchawę. Podłącz miernik i zobacz jakie napięcie jest podawane na pin 1 we wtyczce webasta w momencie załączenia go z pilota.

Innym rozwiązaniem jest wymiana pilota i odbiornika na telestart t91 lub nowszy. W tych pilotach można zaprogramowac czas pracy webasta od 10min do 2h - po tym czasie webasto samo się wyłączy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samochód jest z 2004 i webasto było dokładane. W tych modelach nie było dogrzewacza webasto i raczej teraz też tak nie pracuje

:cool2:

mój błąd, pomyliło mi się z moją druga bryką.

masz rację dopiero doczytałem.

przecież jest elektryczny dogrzewacz cieczy u mnie.

Chyba ciężko było by to tak skonfigurować aby samo się włączało przy niskich temperaturach a później wyłączało gdy silnik się nagrzeje - przynajmniej oficjalna instrukcja montażu bmw nic nie mówi o kodowaniu.

bezproblemówka w Mazdzie 6 klekocie zawsze jest montowane nawet jak nie masz centralki ani pilota i wtedy służy właśnie jako dogrzewacz płynu, to co w bmw jest w na prąd.

pzdr.

Opublikowano
To co zaobserwowałem to jest dołożone ale fabrycznie bo są wszystkie wklejki, tylko co trzeba dołożyć zeby załączyć to manualnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

najbliżej autoryzowane masz:

BOGAMET

Lisi Ogon Ul. Szczecinska 15-19

86065 Lochowo

Tel.: (52) 583 61 13

===========================

AUTO-KLIMA W. Babiarz

Torunska 300

85880 Bydgoszcz

Tel.: (52) 361 05 23

===========================

Z.T.U.H. ALBOR Bolesław Rafałko

Bydgoska 32/34

78600 Walcz

Tel.: (67) 387 21 00

==========================

ale pewnie bliżej też gdzieś znajdziesz.

szukaj takiego napisu:

http://www.ogrzewanie-postojowe.pl/fileadmin/templates/images/logo_neuer_header.jpg

Opublikowano

Dzieki ci bardzo to znaczy że trzeba dołożyć włącznik dodatkowy,

ps jesteś dobry ,wszystko w moim zasięgu ,pokłony :!:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba ciężko było by to tak skonfigurowac aby samo się włączało przy niskich temperaturach a później wyłączało gdy silnik się nagrzeje - przynajmniej oficjalna instrukcja montażu bmw nic nie mówi o kodowaniu.

a jednak jest tak też jak mówiłem

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=65259&start=780

w Katowicach firmy nie chca nic zrobic bo mowia ze moje webasto sie do tego nie nadaje, poniewaz moj numer VIN nie wykazuje wyposazenia w webasto ktore dzialalo by jako ogrzewanie a nie tylko jako automatyczny dogrzewacz, takze czekam na jakies odpowiedzi.

Opublikowano
A ja nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod ten Koledzy ja mam u siebie fabryczne Webasto i czy da rade zamontować do niego pilot ? Tzn żebym sobie ustawił na którą godzine ma auto być nagrzane ? .Dodam że moje WB jest podłaczone do Climatronic-a
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz powyżej odpowiedź.