Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji tego, ze tamat caraudio nie jest mi zbyt bliski pisze z prosba o pomoc.

Wczoraj zasililem swoje Morele wzmacnieczem. Po sprawdzeniu wszystkiego na wylaczonym zaplonie wszystko ok, graja jak ta lala. Dzis wsiadam do auta odpalam i slysze w glosnikach ze wzrostem taki pisk, nie jest on glosny, najbardziej slyszalny jak muzyka ustaje lub jest bardziej cichy moment. Dodam, ze pisk nasila sie ze wzrostem obrotow.

Wiadomo, cos powoduje zaklocenia, pytanie tylko co ??

Z gory dzieki za wszystkie rady.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Patrzylem na te filtry. Kosztuja ok. 30 PLN wiec grosze.

Chodzi tylko, ze ludzie mowia, ze filtr nie zawsze pomaga i moze tez pogorszyc sygnal...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Jak narazie mam podłączony adapter rca pod tylne głośniki, lecz zamierzam podłączyć ten adapter bezpośrednio z radia, bo z tylnych głośników idzie słaby sygnał do wzmacniacza :D
Opublikowano
Rca mam puszczone srodkiem auta w tunelu srodkowym. Niektorzy pisza ze sygnalowe nie moge byc tych pradowych blisko, ale jak to zrobic jak AKU jest w bagazniku ??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Ja mam bardzo blisko puszczone i zakłóceń żadnych nie mam. Możesz umieścić wzmacniacz w bagażniku jak najdalej akumulatora i kable z radia puścić po stronie kierowcy. Wtedy będą umieszczone jak najdalej zasilania :)
Opublikowano

Zamowilem filtr na kabel rca zobaczymy moze pomoze. Koszt 30PLN wiec jak nie bedzie lepiej to wydatek maly, a moze na noz....

Jak bedzie dalej tak samo to na wiosne na spokojnie zabiore sie nad modernizacja instalacji...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Witam

Filtr przeciwzakłóceniowy na RCA tzn. separator pętli masy pomoże lub nie - to się okaże, ale ma on duży wpływ na jakość dźwięku - pogarsza go w znacznej mierze.

Jeżeli chodzi o zakłócenia w BMW - możliwości jest wiele i wynika to przeważnie z błędnego rozkładu masy w aucie lub zakłóceń pochodzących od alternatora.

Pierwszą rzeczą jaką bym zrobił to:

1.Położył kabel RCA poza autem lub górą na fotelami i sprawdził czy to samo się dzieje- jak tak to wina chincha, kup profesjonalny chinch potrójnie ekranowany i w 90 % przypadkach pomaga lub połóż go lewą stroną auta.

2.Pociągnął dodatkową masę do radia od wzmacniacza.

3.Skąd jest wyciągnięty sygnał z radia ? Czy radio jest fabryczne czy zmienione ? Trzeba sprawdzić czy nie jest uszkodzona masa na chinchach w radiu.. ?

4.Jak żadne z powyższych nie pomoże, to może pomoże kondensator na alternator...

Matias
Opublikowano

CRV

Reasumujac, czyli po podpieciu filtra moze bedzie ok, ale za to jakosc sygnalu spadnie - lipa :(

Pewnie okaze sie, ze bedzie trzeba nowe rca kupic tak jak piszesz, ale zobacze co z tym filtrem - koszt 30pln wiec nie ma tragedii. Jak bedzie psulsygnal, ale nie bedzie zaklocen to pewnie lepszy kabel sygnalowy dam i bedzie ok.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Miałem wiele sytuacji w BMW z takimi zakłóceniami i wszystkie udało się wyeliminować , czasami to trochę trwało ale dało się.

Co do RCA - kup DLS-a potrójny kanał, troche kosztuje bo ok. 250 zł, ale jest naprawdę dobry.

Matias
Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze, ze 250pln za kabel rca robi wrazenie... Wiesz mozna kupic tak drogi kabel majac pewnosc ze pomoze.

Poki co jest zima i czekam do wiosny. Jak zrobi sie cieplej zrobie wszystko jak nalezy.

Dzwiek jest bardzo irytujacy, bo nie dosc ze rosle z obrotami to jest tez slyszalny podczas pracy silnika bez dodawania gazu :mad2:

EDIT

Filtr jest g.... warty. Nie dosc, ze pisk pozostal, to tak jak kolega przestrzegal jakosc znaczaco sie pogorszyla. Pozostaje inwestycja w porzadne rca.

Pytanie jakie firmy polecacie ??

Edytowane przez moby85

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Znam ten problem i występuje on w 50% instalcji aut i tak jak pisałem dużo czynników się na to składa. W coraz nowszysch samochodach problem ten występuja coraz częściej, bo są naszpikowane elektroniką...
Matias
Opublikowano

Ale powiedz mi jedna rzecz - czy mega drogi i co za tym idzie dobry kabel rca w wiekszosci przypadkow odpowiada za te piski, szumy itp ??

Wiadomo, ze powodow moze byc wiele petle masy itp.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może za dużego doświadczenia nie mam, ale robiłem już audio w swoich trzech samochodach i wiem jedno - na przewodach nie ma co oszczędzać. Nie chodzi mi tu o jakieś złote czy platynowe końcówki. Główną zaletą tych droższych przewodów jest po prostu lepsze ekranowanie - sprawia to, że sygnał dźwiękowy nie jest zakłócany przez różne zewnętrzne czynniki. Jak kupisz dobry kabel to nie trzeba się będzie bawić w żadne filtry czy inne badziewia za 20zł.
Opublikowano

Kable kupione - potrojnie ekranowane. Mam nadzieje, ze pomoga :cool2:

http://img16.tablica.pl/images_tablicapl/66023981_1_1000x700_hifonics-hfp-5rca-kable-rca-chinch-5m-poznan.jpg

Zaraz ide montowac. Mam nadzieje, ze pomoze.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Z wielka satysfakcja musze zakomunikowac, ze kable daja rade. Kompletna cisza.

Rada dla innych - jak ktos bedzie Was nakrecal na filtry, opowiadal o petli masy, ze kable pradowe nie moga byc obok sygnalowych to nie tedy droga.

Tylko i wylacznie przyzwoite kable RCA pomagaja :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789