Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

może ktoś z was miał taki problem: nie otwiera się wogóle tylna klapa, ani z przycisku ani z pilota. Poza tym nie można otworzyć też samej szyby, nie działa wycieraczka i spryskiwacz. Działa jedynie podgrzewanie szyby. Zanim zacznę to rozbierać mam pytanie: czy te wszystkie przewody idą w jednej wiązce, czy tam jest jakaś wspólna kostka pod tapicerką? A może ktoś ma może schemat jak idą tam przewody?

Edytowane przez kruszwik2
Opublikowano
Kolego a sprawdzałeś bezpieczniki? Ktoś na forum tutaj miał problem z otwieraniem klapy bagażnika, wraz z niedziałającym spryskiwaczem. Niestety nie pamiętam jak to się rozwikłało, musisz poszukać. Wiązka kabli idzie po prawej stronie z tego co pamiętam (nad zbiorniczkiem płynu).
Opublikowano

przez bagaznik dostaniesz sie do awaryjnego przycisku otwiernia tylnej klapy.

podłącze sie pod wątek bo u mnie sama szyba sie nie otwiera ale tylko z guzika, bo z pilota normalnie sie otwiera. czasami sama sie otwiera wiec moze byc jakies zwarcie. jak sie tam dostac?

BUNIA :)
Opublikowano

Bezpieczniki sprawdzałem, są ok. (no chyba że któregoś brakuje ale sprawdzę to).

Jak wciskam w pilocie otwieranie klapy to słychać klikanie przekaźnika, tak więc raczej bezpiecznik dobry. Natomiast z prawej strony po otwarciu klapy jest gumowy peszel między klapą a ramą i tam widać jakiś zaizolowany przewód (tak jakby coś było już tam robione), ale nie mogłem dziś tego dokładnie sprawdzić bo śnieg nap...la niesamowicie. Ale muszę też właśnie te kable nad zbiorniczkiem sprawdzić, może właśnie kostka się jakaś wypięła. Jakieś inne sugestie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślałem, że to tylko bieda e39, a widzę że i w e46 ten sam ból...

Łamiące się kable przy zawiasach klapy, często to spotyka autka parkujące pod chmurką. Polecam to posprawdzać..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Jeszcze jedno odnośnie tej klapy. Czy z tyłu (np. przy silniku wycieraczki) jest jakiś moduł który steruje wycieraczkami i pompką spryskiwacza?
Opublikowano

Jeśli chodzi o zamykanie klapy to wymieniłem całą listwę z podświetleniem. W tej starej nie działał mikro-wyłącznik. Poza tym było było tam sporo błota.

Został jeszcze napęd wycieraczki i spryskiwacz. Znalazłem jakiś schemat.

http://imageshack.us/a/img41/3741/schwh.jpg

Czy pompka spryskiwacza chodzi jeśli silnik wycieraczki jest uszkodzony. Gdzieś słyszałem, że jest zależność między nimi, tzn jeśli nie ruszy wycieraczka to i pompka spryskiwacza nie poda płyn.

Opublikowano
Udało się zdjąć tapicerkę i wymieniłem silnik wycieraczki. Jak zamknąłem klapę (przy otwartej nie działa) to i pompka spryskiwacza się odezwała. Czyli tak jak pisali: jak nie działa wycieraczka to nie zadziała pompka spryskiwacza.