Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy ktoś wie jak skasować błąd poduszki i nie zapiętych pasów bez podłączania kompa EBD2? Da się to zrobić z menu samochodu?

Matę wymieniłem na nową ale błąd oczywiście został.

Proszę o podpowiedz.

Pozdrawiam!

Niestety kolego ale bez podpięcia pod kompa to nie skasujesz tego błędu :(

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Miałem podobny przypadek z wyświetleniem kontrolek air bagu i niezapiętych pasów otóż nie zawsze musi to być poluzowany kabelek pod siedzeniem albo wykonywanie czynności na fotelu nie zalecanych przez producenta uszkadzając mate. Po wyświetleniu się tych błędów też szykowałem się na wymiane maty albo emulatora natomiast po podpięciu pod komputer okazało się że po wjechaniu z prędkością ok 60 km/h w dziure samochód odczytał jako zagrożenie i mało co nie wystrzeliłaby klema pirotechniczna dodam że jechałem z pasażerem i wykasowanie błędu pomogło i nie powróciło, zatem pierwsze co wykasować błąd, aby nie tracić pieniędzy niepotrzebnie na mate skoro nie musi być ona uszkodzona.
Opublikowano

Cześć, za to ja mam inny problem.

Pacjent e92, jadę z pasażerem zatrzymuję się bez gaszenie silnika pasażer wysiada pojawia się błąd air-bag i nie zapiętych pasów. Muszę ponownie odpalić silnik aby to znikło. Wada BMW czy coś umnie nie tak??:D

Opublikowano
Ja mialem ten blad przez kleme aku, odlaczenie przesmarowanie i podlaczenie pomoglo
Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ja też mam problem z tymi tym błędem w E91 2005r.

Wczoraj wieczorem po dosyć upalnym dniu jak wsiadłem i włożyłem tylko kluczyk do stacyjki aby zamknąć uchylone rano szyby pojawiły mi się te 2 nieszczęsne kontrolki i komunikat na iDrive.

Nie wiem co jest grane bo jak rano wsiadłem i wykonałem te same czynności aby uchylić trochę szyby nic takiego nie miało miejsca, pod siedzeniem nic nie majstrowałem, nie wypinałem niczego itp.

Zastanawiam się czy wysoka temperatura jaka panowała we wnętrzu nie jest przyczyną tego stanu rzeczy.

Myślę tak ponieważ w ubiegłym roku też po bardzo upalnym dniu padł mi moduł mufl od BT.

BT i tak nie używałem wiec go po-prostu odpiąłem i było po sprawie.

Jak myślicie, jest coś na rzeczy czy zwykły zbieg okoliczności ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie

Moje podejrzenia wysokiej temperatury się nie potwierdziły, nie jest też winowajcom kończąca się mata w fotelu.

Mechanik a raczej jego komputer zdiagnozował uszkodzoną taśmę (Kaseta sprzęgacza obrotowego) w kierownicy.

Zakupię, zamontuję i potwierdzę czy to faktycznie było to.

Opublikowano
Witam ponownie

Moje podejrzenia wysokiej temperatury się nie potwierdziły, nie jest też winowajcom kończąca się mata w fotelu.

Mechanik a raczej jego komputer zdiagnozował uszkodzoną taśmę (Kaseta sprzęgacza obrotowego) w kierownicy.

Zakupię, zamontuję i potwierdzę czy to faktycznie było to.

Jakbyś chciał to mam na sprzedaż :) :wink:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Panowie, moja taśma jednak jest sprawna, mechanior stwierdził teraz ze to powazniejsza sprawa; albo coś w instalacji albo sensor airbagu padł bo błędu się nie da skasować.

Gdzie w E91/90 jest taki sensor?

Według niego trzeba drzeć cały tunel środkowy bo jest tam zabudowany, chyba pod ręcznym albo w okolicy popielniczki.

Prawda to ???

A ta cała elektronika pod siedzeniami to nie jest to czego szuka ?

Nie chciał bym aby mi pół samochodu rozebrał i nie znalazł czego szuka a ja za to zapłacę i zmarnuje czas.

Jak wygłąda taki sensor?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Post przez Olo98 » 27 Lip 2015 20:38

Panowie, moja taśma jednak jest sprawna, mechanior stwierdził teraz ze to powazniejsza sprawa; albo coś w instalacji albo sensor airbagu padł bo błędu się nie da skasować.

Gdzie w E91/90 jest taki sensor?

Według niego trzeba drzeć cały tunel środkowy bo jest tam zabudowany, chyba pod ręcznym albo w okolicy popielniczki.

Prawda to ???

A ta cała elektronika pod siedzeniami to nie jest to czego szuka ?

Nie chciał bym aby mi pół samochodu rozebrał i nie znalazł czego szuka a ja za to zapłacę i zmarnuje czas.

Jak wygłąda taki sensor?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

I jak poradziłeś sobie bo mam podobne objawy ?.

Opublikowano

Niestety ale jeszcze nie, głównie z braku czasu.

Wymieniłem sensor na inny lecz z uboższej wersji i potrzeba jest teraz aktywacji 2 funkcji które w nim obecnie są nieaktywne.

Elektryk który mi to wymieniał nie miał takiej możliwości swoim oprogramowaniem.

Byłem z tym w BMW ale mnie zbyli cytuję "jest to do zrobienia ale nie możemy bo centrala to widzi w systemie i mamy z tego powodu nieprzyjemności, proponuję zakup nowej części za ok. 1800 zł".

Dorwę chwile czasu i poszukam kogoś kto mi to mam nadzieję zrobi.

Opublikowano

W tunelu środkowym, pod podłokietnikiem.

Należy wypiąc mieszki i zdemontować srebrna w moim przypadku pokrywę tunelu, odkręcić chyba 2 zamaskowane śruby w tunelu, wypiąć tylni panel nawiewów i tem również chyba 2 śruby do odkręcenia.

Jak już to zrobisz śmiało można unieść tunel do góry (chyba niczego nie pominąłęm), wystarczy go podstęplowac śrubokrętem i można demontować sensor (taka metalowa kostka).

Masz pewną diagnoze że sensor jest uszkodzony ?

Ile masz poduszek w swojej Buni, masz odłączanie poduszki pasażera ?

Opublikowano
Nie mam 100% pewności czy to jest sensor, ale większość elektryków rozkłada ręce, więc zostaje chyba iść drogą eliminacji. Do tego wydaję mi się że jest to całkiem możliwe bo poduszka z pasami zaczęła się palić po ulewnej nocy i zalaniu auta po stronie pasażera. Chyba że masz może jeszcze jakieś inne sugestie co sprawdzić (mata wyeliminowana) ?.
Opublikowano

To jak, nie ma komunikacji w ogóle z senatorem?

A przy akumulatorze wszystko jest OK, klemy dokrecone, nie stoi on we wodzie?

Może przeszukaj forum pod kątem podtopienia i związanych z nim problemów.

Może ktoś miał podobny problem.

Opublikowano
Po podłączeniu kompa wyskakuje błąd 93B3 Poduszka pasażera stopień 2, kasując go wskakuje ponownie. Na początku września zostawiłem auto u elektryka stwierdził że trzeba je w pierwszej kolejności wysuszyć, wyjęli cały środek fotele, tunel, podłogę itd. do gołej blachy. Auto stało 2x tygodnie i schło. Także na chwilę obecną w aucie nie ma kropli wody. Na forum niestety nic nie piszę na ten temat, może macie jakieś pomysły?.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Koledzy... pozwolę sobie odkopać temat, żeby nie zakładać identycznego.

Od jakiegoś czasu walczę w swoim e90 z kontrolkami airbagu oraz pasów. Błąd który mam to 93b2 - Safety battery terminal.

Kroki które podjąłem w tym temacie:

- wymiana klemy pirotechnicznej na nową

- sprawdzenie żółtych kostek pod siedzeniami

Ostatnio zakupiłem emulator maty - po podłączeniu błąd dalej wyskakuje i nie da się go wykasować.

Rozumiem więc, że mata jest sprawna i to nie w niej tkwi problem. W takim razie gdzie szukać dalej? Czy podpięcie pod jakiś specjalny komputer wskaże np. błąd kurtyny? Podobny problem miał jeden z naszych kolegów, że winna była kurtyna.

Nie chcę wymieniać pół auta, bo być może to jakaś drobnostka. Gdzie szukalibyście dalej? :)