Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem gdyz po wymianie pompy wspomagania dymi mi w okolicach elternatora. Na poczatku znalazlem wyciek lekki z weza, ale zalozylem nowa obejme i jest wszystko ok. Niestety dymienie nie ustalo. Dzis jadac trase ok 15 km zatrzymalem sie i od dziwo nic nie dymilo. Pomyslalem ze moze ubytki plynu do wspomagania wyparowaly. Ale jadac pozniej dym znow sie pojawil. Dymienie ma dziwny zapach, faktycznie tak jakby plyn spadal na jakas goraca rzecz. Moze zbiorniczek pompy wspomagania gdzies puszcza od spodu. Nie mam pojecia. Jutro przeczyszcze wszystkie weze ukladu wpomagania bo sa oblepione cale smarem, i zobacze moze gdzies puszcza. Dodam ze przed wymiana pompy wszystko bylo ok!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a na elektryczny podgrzewacz cieczy nic Ci nie kapie ? Ostatnio sam wymieniałem był trochę mokry z płyny i po zapaleniu auta zaczęło z niego parować. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Objaw identyczny jak w kilku autach, w których nie było optimum płynu. Zawsze to samo: słychać charczenie z okolic pompy wspomagania + biały dym z okolic rurek układu. Sprawdź ilość płynu, ewentualnie dolej i odpowietrz układ kierowniczy.
Opublikowano
wczoraj np mi w ogole nie dymilo. Dzis jak wracalem z pracy zaczelo mi dymic jak juz bylem w domu. Dym tak jakby niebieskwy i smierdzi. Plynu prawie pod korek. Nie wiem o co chodzi. Jakby gdzies uciekal plyn na alternator to by caly czas dymil. A tak nie jest.
Opublikowano
Nie masz problemu z ładowaniem ? Dotknij ręką alternatora gdy pojawi się dym, jeśli będzie bardzo gorący to masz przyczynę. Jak u mnie dymiło się z okolic alternatora to winne były przepalone diody. Co je spaliło to nie wiem bo jestem w trakcie ogarniania tematu. Jeśli będzie winny alternator to do momentu rozwiązania problemu odłącz elektryczny podgrzewacz, żeby mu ulżyć.
Opublikowano
nie wydaje mi sie bym mial problem z ladowaniem. Wczeniej nie bylo tego problemu tzn przed wymiana pompy...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Spadl snieg i znow pojawil sie lekki dymek. Juz sie zastanawiam ze przyczyna moze byc brak dolnej oslony silnik. Po prostu dostaje sie na cos gorocego snieg/woda i stad ten dym. Nie bylo sniegu byl spokoj, jak nasypalo problem powrocil.