Skocz do zawartości

huuuuuczenie podczas hamowania, przyspieszania,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od jakiegos czasu mam bardzo dziwny odgłos w mojej x5, slyszcze huuuuczenie czy buczenie, podczas przyspieszania a szczegolnie hamowania, lub gdy auto jedzie po nierownosciach, zawsze gdy bardziej pracuja amortyzatory, czyli podczas przechyłu auta, pracy zawieszenia, slysze dosłownie "uuuuuuuuuuuu". Czy to moze byc amortyzator?

Bo to tak brzmi i sie pojawia, jakby za kazdym razemy gdy amortyzator sie rozciaga lub kurczy.

Bylem w serwisie, wymienili mi kilka drazkow i innych cudów w zawieszeniu, skasowali na okrągłą sumkę a ta "sowa" dalej mi siedzi w aucie i mnie straszy.

Mial ktos cos podobnego? Jakieś sugestie?

• Moderatorzy
Opublikowano
A przypadkiem jak bujasz nadwoziem nie słychać trzeszczenia z tyłu?
Opublikowano

Witam

Kolego masz uszkodzone któreś z łożysk koła trzeba sprawdzic które a to nie jest łatwe, ja też to przerobiłem i aby mnieć spokój wymieniłem wszystkai piasty koła bo samych łożysk nie wymienisz koszt około 3tys i będzie :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

bylem w dwoch ASO, sprawdzali smarowali i nic. Łożyska mowia ze ok, wszelkiego rodzaju drążki, amortyzatory wachacze też!

Twierdza ze wszystko w zawieszeniu jest TIP TOP

a ten dzwiek jak byl tak jest

jak auto dlugo stalo to nic nie slychac, dopiero po przejechaniu jakiejs odleglosci, gdy zawieszenie sie troche "rozgrzeje" dzwiek sie pojawia.

Ewidentnie przy pracy zawieszenia, a raczej pochylaniu sie auta do przodu tylu lub na boki. Najbardziej pasowaly by mi amorytatory ale sa ok!

cuda i dziwy

cos ktos obstawia?

Opublikowano

Nie, raczej jak by ktos dmuchał w rurę lub butelkę :D sory ale inaczej opisac tego nie potrafię. Dosłownie sluchac "uuuuuu", cos jakby duszek jakiś niewielki ;)

Najbardziej slyszę gdy hamuję lub przyspieszam, szczegolnie od zera, gdy auto mocniej sie przechyla do przodu lub tylu. Nie ma to nic wspolnego z wydechem raczej, bo gdy auto sie toczy, zahamuję bez dotykania gazu tez to slyszę.

Może to coś związanego z aktywnym zawieszeniem moze byc?

Opublikowano

Czy przypadkiem "dyfer" sie nie poci?

Byc moze za malo oleju jest w nim.

I warto sprawdzic wal napedowy, on tez potrafi huczec na lozyskac.

Opublikowano

wal i dyfer nie powinny halasowac przy obciazeniu napedu?

bo to co mam to jak auto sie toczy bez dotykania gazu i zahamuję to jak sie pochyla do przodu slysze Uuuuuu delikatne i nigdy na zimno. Lub np jadę jednostajnei spokojnie najezdzam na nierownosc na drodze lub "martwego policjanta" to gdy zawieszenie buja na nierownosciach tez slysze to Uuuuuuu. Tak samo jak przyhamuję.

Nie ma to nic wspolnego z zwiekszaniem obciazenia walu przez dodawanie gazu, przyspieszanie, tak mi sie wydaje.

Jade w tym tygodniu jeszcze raz, powiem by sprawdzili dyfer i wal ale jakos mi to nie pasuje.

Opublikowano

Wał i dyfer działają cały czas, gdyż nie ma sprzegła, które odłączy napęd.

Przy obciążeniu, nacisk na łożyska wały, lub siła przeniesienia napędu

na dyfer, powoduje lepsze spasowanie elementów (zębatek), dzięki czemu

znikają "luzy". Natomaist na luzie, bez obciążenia, mechanizmy zaczynają

lekko pracować i mogą sobie "brzęczeć"

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Znalazłeś może przyczynę tego huczenia? Słyszysz je w przedniej części X5?

Mam u siebie coś podobnego. Dźwięk podobny do łożyska koła ale występuje po ściągnięciu nogi z gazu i przy hamowaniu :mad2: .

Nawet odczuwam lekkie wibracje podłogi kierowcy podczas tego huczenia.

Pozdrawiam :!:

• 9 lat później...