Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety - trafiła się awaria w e92 2006 - po wstępnych oględzinach mechanika rzecz nie warta naprawy - poprosił o drugi silnik...

I tu szatański plan... co z silnikiem z 335d z tego rocznika?

Niestety w oryginale siedzi 4x4 - nie było tego z 335d i tu mam takie lekkie wahanie :)

Może mnie ktoś wyleczyć z mojego pomysłu? :)

Nie licząc robocizny mechanika - silnik z 335d z osprzętem do kupienia jest za ok 6-8 tys - przeżyłbym to...

Podpowie jakiś spec czy wiązka elektryczna podpasuje? Jeśli tak to wchodziłoby tylko wgranie odpowiedniego softu...

No i co ze skrzynią i napędem 4x4? ktoś się wypowiadał, że skrzynka może nie pociągnąć tego i że za mało miejsca pod spodem??

Ehhhs... Skąd takie pomysły w mej głowie ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie gra nie warta świeczki - zrób wirusa i będziesz miał osiągi jak 335d.
Opublikowano

Tak tak - wiem, ale.... jak by było 335d i 4x4 to bez moda bym tego też nie zostawił :)

Stąd też - wiem, że najłatwiejszą i najtańszą opcją byłoby wsadzenie takiego samego, mało zużytego motoru, ale... zawsze chciałem 335d :) Szukałem takiej przez długi czas, ale wiadomo - z racji braku ciekawych egzemplarzy na rynku skończyło się na 330xd..

Jak wiadomo koszty zakupu pomiędzy 330xd i 335d też różnią się znacznie, więc teraz bym sobie mógł to odbić - wpakować tam jakiś fajny silnik, przeprogramować i mieć upragnione 335d..

Jedynie teraz pozostaje pytanie do kogoś, kto się orientuje w temacie - czy elektronika zagada, czy wiązka elektryczna jest taka sama (dwie turbiny) i czy podejdzie to to pod skrzynie (z tego co wiem skrzynka z 330d i 335d jest taka sama - jedynie wyjście ze skrzynki jest inne z racji 4x4)

Opublikowano

Tylko w 335D tez robisz program i jest kosmos :D

Opublikowano
Pomysł z podmianą silnika na 335d mi się podoba :twisted: . Pewnie da się to zrobić tylko jestem ciekaw jak przeniesienie napędu to zniesie głównie chodzi o skrzynkę rozdzielczą 4x4. Ciekawe co z tego wyjdzie :cool2:
Opublikowano
Napewno da sie zrobic. Nie takie rzeczy sie widzi na necie. Ale z samym silnikiem sie nie zamkniesz. Popatrz na x6 one maja 35d w automacie i z tego auta bys potrzebowal czesci. I napewno wiazke bys musial miec, sterownik silnika, pewnie i inne. Widzialem tez ze robia emulatory do takich swapow. A dlaczego nie ma 335xd - pewnie byla by za duza konkurencja do m3 .
Opublikowano

Tylko w 335D tez robisz program i jest kosmos :D

Dokładnie i:

- miałem dwie 330d, jeździłem zmodzoną 330d LCI i nadal nie jeździło to jak 335d więc ...no ;)

Co do samego pomysły może byc problem trochę ze współpracą skrzyni i napędu.

Chyba że ktoś z głową podejdzie do tematu (czyt. mechanik i ogarnięty w elektronice gość) może całkiem fajnie to zagrać.

Na światłach robiłbyś robotę :cool2:

Tylko pozostaje sprawa późniejszej sprzedaży takiego auta z ktorą będzie ciężko :|

Opublikowano

Jednak czy 335d nie ma przypadkiem innej skrzyni niz 330d?

Kolejna rzecz to dlaczego w serii nie ma 335d 4x4? moze byl ku temu jakis cel? a moze zabieg marketingowy?

...jeden z naszych Kolegów (sprzedający auta z większymi przebiegami) napisał i udawadniał, że skrzynia w wersjach od któregoś roku jest inna, nowa o większej wytrzymałości... ogólnie super wypas tylko modować...

z racji, że prawaie mnie przekonał, napisałem do ZF (na stronie producenta jest zakładka kontakt), w ciągu 3 dni dostałem odpowiedź: skrzynia jest ta sama o wytrzymałości 600Nm, główne różnice to konwerter i oprogramowanie...

dlaczego nie ma 335xd tego chyba się nie dowiemy, przerobić można (bo zrobić można wszystko),

czy wyjdzie to tanio :NIE wyjdzie to tanio, wyjdzie DROGO,

czy wyjdzie to dobrze: NIE dowiemy się do momentu jak nie przetestuje kierowca zawodowy/testowy na dystansie kilku tys. km w różnych warunkach, nawet jak auto będzie jechać a testerem będziemy My to wyniki, że auto jest dobre można sobie włożyć...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
...

z racji, że prawaie mnie przekonał, napisałem do ZF (na stronie producenta jest zakładka kontakt), w ciągu 3 dni dostałem odpowiedź: skrzynia jest ta sama o wytrzymałości 600Nm, główne różnice to konwerter i oprogramowanie...

No ja czytałem gdzieś recenzje ZF że skrzynia wytrzymuje spokojnie do 700Nm ale oni gwarantują do 600Nm

...

dlaczego nie ma 335xd tego chyba się nie dowiemy, przerobić można (bo zrobić można wszystko),

...

Czysty marketing :x

Opublikowano
...

No ja czytałem gdzieś recenzje ZF że skrzynia wytrzymuje spokojnie do 700Nm ale oni gwarantują do 600Nm

patrząc po modach nawet w naszym kraju, wytrzymuje i więcej, nie mam pojęcia ile ale oficjalnie wytrzymuje 600Nm...

najważniejsze jest jak jeździsz, jak używasz, ja jeździłem normanie (sporadyczne zabawy na placach czy zamkniętych torach) a jak miałem chip to po dłuższej zabawie co drugi raz była lampka, auto było wtedy nowe, nie zużyte, lampka to pewnie zabzepieczenie do zabepieczenia a dopiero potem będzie te właściwe zabezpeiczenie przed zepsuciem ale u mnie CZĘSTO się paliła...chip miałem na linię 600Nm, pik na ~620Nm, obecnie od 1,5r jest na serii, wg hamowni ~560Nm, lampki nie miałem nigdy a auto jest już starsze, większy przebieg...

z 330xd robić 335xd nie mając doświadczenia, własnego warsztatu dla mnie to głupota, wyrzucone środki, które można przeznaczyć na fajne i to dobrze jeźdżące auto...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Takie coś powstało w 2009r i w serii już padł napęd , myśleli ze to przypadek i włożyli nowy i tez padł. Silnik generuje za duży Newton z dołu +4 koła trzymają.

Fabryka tego nie robi tak jak 335d/535d w manualu, jakaś przyczyna jest.

+

=

Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...