Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pacjent to bmw 320d 150km M47.

Auto zostawia plamę po lewej stronie (koło turbiny). Poziom oleju w normie, a mała plamka zawsze jest po tej lewej i na 100% jest to olej silnikowy. Turbina sucha. Zdjąłem wszystkie osłony, filtr powietrza, tylko nie wiem jak zdjąć podstawkę od filtra powietrza (tutaj mała pomoc co odkręcić :?: ) . Po zdjęciu tych osłon dalej sucho na górze, lecz może koło czwartego wtryskiwacza jest delikatnie zapocenie lecz myślę że to nie to bo to znacznie mocniej cieknie i od dołu patrząc to widać świeży olej jak leci po lewej stronie silnika powyżej misy olejowej. Skąd to może ciec (pokrywa zaworów :?: ) i jak zdjąć to podstawkę od filtra, odkręciłem te 4x 10mm i nawet się nie rusza....

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
Dziś patrzyłem i cieknie za turbiną u góry, bliżej skrzyni

Uszczelka pokrywy zaworow. Zobacz czy czasem nie poluzowaly sie sruby tam gdzie jest filtr powietrza.

Opublikowano

Co do wtrysku i zapocenia to tutal wystarczy wyjac wtrysk, wyczyscic kanal, w ktorym siedzi i dac nowa podkladke miedziana.

Koszt 2zl i zlikwidujesz bez problemu. Niestety, zeby to zrobic musisz zrzucic kolektor.

Jak wyciek jest za turbina, to chyba tylko uszczelka pokrywy zaworow.

Bo moze cieknac jeszcze waz idacy do trubo, waz od odmy lub sama odma np.