Skocz do zawartości

Rejestracja BMW 330d z zagranicy

M-Power R.A.F.F

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam BMW e46 330d na francuzkich blachach, auto wziolem na mame bo "zabojady" niechcieli mi ubezpieczyc auta poniewaz niby zamocne auto dla kierowcy ktory ma dopiero pare miesiecy prawko... albo na wspolwlasciela i placic okolo 1200€ za zwykle ubezpieczenie, wiec podziekowalem za to i auto stalo na mame

Teraz wybieram sie do Polski( auto juz 6 miesiecy za granica jest zarejestrowane) wiec z tego co wiem to akcyzy mama nie zaplaci jak by zarejstrowala na siebie, ale czy jest taka mozliwosc zeby mnie dopisac jako wspolwlasciciel albo zeby auto przepisac na mnie? i ominac akcyze, slyszalem ze jest takie cos jak darowizna ale z tego co patrze sprawdzalem to wartosc auta wynosi 38 000zl wiec darowizna bedzie kosztowac 2 tysiace, chyba ze da sie jakos im wcisnac ze auto np wartosc ma 20 000zl i wtedy 1000zl zaplaty,.. bo auto musi na mnie stac a pozniej na francje nim bede wracal.. Czekam na pomoc, i dzieki z gory, pozdrawiam :)

Tak..jest zwolniona do kwoty coś ok 10.000 pln.Dla wydziału komunikacji jak i dla ubezpieczyciela nie ma to znaczenia.I tak jesteś współwłaścicielem :mrgreen:

Myślę ze autor drąży jednak temat akcyzy jednak a ta jest nie do obejścia w tym wypadku :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco

No to z całym szacunkiem, ale myślę że z 2 na przedzie trzeba byłoby dosyć długo szukać amatora na auto z tego roku;) I nie piszę tego złośliwe, tylko sam mam bardzo podobne auto i wiem jakie są realia:)

to chyba wykupię AC w AXA , zrobię dzwona :) i oddadzą tyle że starczy mi na e90 :) , kolego nie sugeruj się oszustami z ubezpieczeń tylko np eurotax tam gdzie twoja Basia będzie wyceniona na max 20tys no może z ogonkiem jak jest super wyposażona :)

20pare tysiaków to max jak nie 20

Niewiem kolego jak tam w Polsce, ale tutaj wartosc auta na dzien dzisiejszy z tymi opcjami co sa jest ponad 8tysi € wiec x4 bedzie prawie 38 000zl.

To nie bemka 330d z polski bita gdzie za 13 000zl idzie kupic :nienie:

to chyba wykupię AC w AXA , zrobię dzwona :) i oddadzą tyle że starczy mi na e90 :) , kolego nie sugeruj się oszustami z ubezpieczeń tylko np eurotax tam gdzie twoja Basia będzie wyceniona na max 20tys no może z ogonkiem jak jest super wyposażona :)

Podaj mi linka zeby 330d na eurotax obliczyc bo same 2 literki mi sie pokazuja ;/

To musisz pamiętać, że w Polsce są dwa rodzaje wyceny w firmach ubezpieczeniowych- pierwsza wycena to wycena przed podpisaniem umowy, w przypadku w którym od wartości auta obliczają Ci składkę za ubezpieczenie (i to ta jest często zawyżana), a druga wycena- to wycena jak faktycznie z autem się coś stanie- wówczas nie wyceniliby Ci dużo więcej niż połowa tego;) Niestety takie są fakty. Chociaż i tak nie wiem jakim cudem wyszło Ci te 38000;)

To musisz pamiętać, że w Polsce są dwa rodzaje wyceny w firmach ubezpieczeniowych- pierwsza wycena to wycena przed podpisaniem umowy, w przypadku w którym od wartości auta obliczają Ci składkę za ubezpieczenie (i to ta jest często zawyżana), a druga wycena- to wycena jak faktycznie z autem się coś stanie- wówczas nie wyceniliby Ci dużo więcej niż połowa tego;) Niestety takie są fakty. Chociaż i tak nie wiem jakim cudem wyszło Ci te 38000;)

http://img835.imageshack.us/img835/874/capturergy.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/874/capturergy.jpg

Niezależnie od tego co Ci wyszło w tym "kalkulatorze", nie oznacza to że auto ma w Polsce taką wartość. Piszę Ci to nie złośliwie, tylko w celu uświadomienia, że w Polsce nie sprzedałbyś auta za takie pieniądze, a tego typu kalkulatory lepiej traktować z przymrużeniem oka.

A poza tym nie wiem nadal gdzie na stronie axadirect.pl wycenili Ci auto, skoro dla mnie przy tym samym roczniku piszą że auta z danego rocznika objęte są u nich jedynie ubezpieczeniem OC, czyli są po prostu za stare na AC;)

Edit:

A nie sorry- też wyświetliło mi wartość na dokładnie tę samą kwotę- po wybraniu modelu, rocznika oraz silnika. Uważasz, że kalkulator uwzględnił nam dodatkowe wyposażenie, skoro nawet nie uwzględnił czy jest to sedan czy touring?:P I myślisz że uwzględnione zostało to, że Twoje auto jest zupełnie bezwypadkowe i bardzo zadbane? Jeżeli tak to nie mam więcej pytań;)

Na czerwono zaznaczyłem kluczowe zdanie, które świadczy właśnie o jakości tej wyceny:P

http://images47.fotosik.pl/1725/4890ee497a925485med.jpg

"Pamiętaj, że podana cena jest szacunkowa. W przypadku cesji na bank dokonamy szczegółowej wyceny Twojego pojazdu po zawarciu umowy ubezpieczenia. W przypadku likwidacji szkody wartość pojazdu ustalana jest na dzień zaistnienia szkody. "- czyli to o czym pisałem, składkę płacisz od tej kwoty, ubezpieczenie dostajesz od kwoty z zupełnie innej wyceny, tak około 0,5 niższej od tej podanej tutaj;)

• Zasłużeni forumowicze

Nie trzeba placic akcyzy jezeli auto przywieziesz jako mienie przesiedlencze. Tylko musisz dokladnie znac zasady kiedy mozna to potraktowac jako mienie. Minimum pol roku trzeba byc wlascicielem to jako podstawa. Tylko problem w tym ze auto nie jest na ciebie kupione. Wiec to nie ty musisz o to wystapic a matka. Tylko pytanie gdzie zamieszkuje. W pl czy fr. Pokomplikowales to sobie troche :-D

Z drugiej strony skoro dalej chcesz tam mieszkac to po co ci polskie blachy? Unikac podatku we francji? Tez nie ladnie skoro tam zyjesz i korzystasz z ich drog to i plac jak reszta :nienie:

🙃🙃

Nie trzeba placic akcyzy jezeli auto przywieziesz jako mienie przesiedlencze. Tylko musisz dokladnie znac zasady kiedy mozna to potraktowac jako mienie. Minimum pol roku trzeba byc wlascicielem to jako podstawa. Tylko problem w tym ze auto nie jest na ciebie kupione. Wiec to nie ty musisz o to wystapic a matka. Tylko pytanie gdzie zamieszkuje. W pl czy fr. Pokomplikowales to sobie troche :-D

Z drugiej strony skoro dalej chcesz tam mieszkac to po co ci polskie blachy? Unikac podatku we francji? Tez nie ladnie skoro tam zyjesz i korzystasz z ich drog to i plac jak reszta :nienie:

Kolego, mama w francji mieszka

Problem z tym ze w francji nikt mi niechce ubezpieczyc Bemki bo niby za mocna.. francuzkie prawa.. :duh: