Skocz do zawartości

świeżo po zakupie F11

konibak

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

kilka dni temu sprowadziłem 530d F11 z końca 2010, uznałem ze ceny spadły do akceptowalnego poziomu, poza tym jak to w życiu bywa, nadarzyła sie okazja i przyśpieszyła decyzje w naturalny sposób. Poprzednie moje wozidło to A6 C6 Avant 3.0tdi, ekstremalnie niezawodny wóz, poleciłbym każdemu w ciemno. Myślałem o A7, ale ceny tego auta ciągle trzymają się na wysokim pułapie, nowe a6 avant jest jeszcze droższe, zatem rywalizację wygrała porównywalna technicznie 530d.

Mam pytanko odnosnie zabezpieczeń antykradzieżowych , bo np Allianz auto warte 185k wycenia do AC na max 140k i wiecej nie da podciągnąć. Jakie polecacie dodatkowe zabezpieczenia w takim aucie ? Możliwosci montażu blokady skrzyni specjalnie nie widzę, moze jakiś system monitoringu gps ? Jeśli tak to jaki jest najsensowniejszy biorac pod uwage cene/jakosc?

ewentualnie jakies inne sugestie ;)

Tak poza tym to całkiem nieźle to autko jeździ, wnętrze o 2 klasy wyżej od E60, i ogólnie duża frajda z jazdy - w bmw w standardzie;)

jestem z Wrocławia.

pozdr

konrad

wyszło ze wszystkimi opłatami niecałe 145tys. Wyposażenie dośc bogate, w sumie sporo tego jest. W kazdym razie bez adaptive drive, komfortsitze, kamer cofania i wypasionego audio. Przebieg 120tys, ale same b.długie trasy. Wnętrze praktycznie jak z salonu. Na razie nie miałem nawet czasu zrobić zdjęć. Alu 18'', na wrocławskich dziurach moze wydawać sie twardawe i czuć każdą dziurę. Ale prowadzi sie rewelacyjnie.

Mam kilka pytań do posiadaczy - czy kluczyk działa tak jak karta hands-free w renault? Tzn po odsunięciu się od auta sam zamyka i podobnie w druga strone, otwiera i odpala bez kluczyka ?

Jak sie wyłacza radio , bez konieczności zamykania kluczykiem auta ?

Czy olej w steptronic sie wymienia ?

Kradną te auta na części, jest popyt na lusterka, halogeny itd ? Na co zwrócic uwage przy eksploatacji ?

Witam kolejna F11 we Wrocławiu :) jeżeli nie masz dostępu komfortowego to kluczyk działa zblizeniowo tylko przy odpalaniu. Otwieranie i zamykanie przyciskami na kluczyku. Auto nie zgasnie samo jak odejdziesz. Pozdrawiam z Oltaszyna!

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition

• Zasłużeni forumowicze
Radio wylacza sie naciskajac ponownie start/stop juz bez trzymania hamulca albo zamykajac samochod pilotem. Olej jak w kazdym innym automacie powinno sie wymieniac chociaz ASO twierdzi ze nie trzeba. Producent skrzyni zaleca jednak wymiane oleju. U siebie zrobie to pewnie przy ok 80kkm.Kradziez?Niee slyszalem zeby ktos montowal dodatkowe zabezpieczenie Nie ma chyba z tym tematem tragedii ( (tzn nadmiernego ryzyka).

pokrętłem głośności tylko uaktywniam "mute",samo radio sie nie wyłącza.

Dzieki za wyjaśnienia, ten hands-free sprawdzalem wczoraj, nie działa zbliżeniowo, myślałem że coś źle robie;)

Pozdrawiam Ołtaszyn ;) ,może bedziemy sie widzieć czasem na skrzyżowaniu zwycięskiej z karkonoską, ja wjeżdżam dość często od str. Bielan...

Jaki rozmiar zimówek polecacie ? moja beta przyjechała z DE na letnich - Conti SportContact 245/45 18. Zima sie kończy ale jeszcze z miesiąc pomrozi, musze na dniach zmienić.

Zastanawiam się czy zimówek nie kupić węższych -225 ,jakie polecacie ? Ponoć nokiany są ok, mialem takie ostatnio w A6.

Ja mam na zimę standardowy zestaw promocyjny 2010 z BMW czyli 225/55 17 i Goodyear gw3 - jeździ przyzwoicie chociaż miękko. Na lato to co u Ciebie.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

>>zestaw promocyjny 2010 z BMW czyli 225/55 17

nie mam felg 17"

W ogóle po dwóch dniach jazdy po Wrocku zastanawiam się czy nie zaryzykować zmiany na gumy bez ROF. NIemiłosiernie twarde te opony, czuć każdą nierówność. Szkoda że pod bagażnikiem nie zmieści sie dojazdówka (to RWD a nie xdrive wiec chyba dojazdówka by stykła), i trzeba byłoby jakis zestaw naprawczy. Chociaz z drugiej strony jezdze już dobre 17 lat i nigdy nie złapałem gumy.

Zmienił ktos 18' ROF na zwykłe ? Jest duża różnica?

Czytałem podobny wątek z historii forum ale nic jednoznacznego z tego nie wynikło

W jakie gumy przyinwestować żeby nie trzepało tak po zawieszeniu ? Boje sie że na tych ROF po 30tys bede juz remontował zawieszenie.

W A6 miałem 225/55 R16 i po 100tys zrobionych we wrocławiu zawieszenie prawie nic nie dostalo po dupie. Rewelacja...

• Zasłużeni forumowicze
Jak w najblizszym czasie bedziesz jezdzil tylko po miescie to rozwazania o zimowkach odlozylbym na przyszly sezon. Zmienisz teraz a za dwa tygodnie bedziesz skladowal opony. Co do rozmiaru to trzymaj sie zalecanych przez producenta ( na slupku przy dzwiach kierowcy). Zmiana na wezsze gumy nie ma sensu. Polecam zrezygnowac z run flatow i zainwestowac na wszelki wypadek w rozszezony assistance.

Spoko ;) na lato mam 245/45 18 i Continental ;) a zestaw promocyjny był jak kupowałem auto ;) 4 koła z zimowkami za ok 7 tys. Mam zrobione prawie 50 tys km i zawieszenie ok ale fele 18 muszą być prostowane bo cieżko je wywazyc.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

>> Zmienisz teraz a za dwa tygodnie bedziesz skladowal opony.

racja, tak chyba zrobię. Sprawdzałem prognozę pogody i przez nast.2 tygodnie nie powinno być uciązliwych opadów śniegu i mrozów.

Jakie zatem polecacie letnie gumy bez ROF , żeby jakos zauważalnie poprawic komfort przy zachowaniu przyzwoitych parametrów jezdnych ?

• Zasłużeni forumowicze
>>zestaw promocyjny 2010 z BMW czyli 225/55 17

nie mam felg 17"

W ogóle po dwóch dniach jazdy po Wrocku zastanawiam się czy nie zaryzykować zmiany na gumy bez ROF. NIemiłosiernie twarde te opony, czuć każdą nierówność. Szkoda że pod bagażnikiem nie zmieści sie dojazdówka (to RWD a nie xdrive wiec chyba dojazdówka by stykła), i trzeba byłoby jakis zestaw naprawczy. Chociaz z drugiej strony jezdze już dobre 17 lat i nigdy nie złapałem gumy.

Zmienił ktos 18' ROF na zwykłe ? Jest duża różnica?

Czytałem podobny wątek z historii forum ale nic jednoznacznego z tego nie wynikło

W jakie gumy przyinwestować żeby nie trzepało tak po zawieszeniu ? Boje sie że na tych ROF po 30tys bede juz remontował zawieszenie.

W A6 miałem 225/55 R16 i po 100tys zrobionych we wrocławiu zawieszenie prawie nic nie dostalo po dupie. Rewelacja...

witaj i gratuluje wyboru - ja wlasnie zmienilem kola z 17 cali na 18 cali bez ROF i jestem zadowolony - jest lepsze wybieranie nierownosci i tak nie bije na dziurach.

wedlug mojej opini duzej roznicy nie ma ale polecam.

jak liczysz kase to polecam Continetale jak i na zime i lato jesli chcesz miec dobre opony to warto inwestowac w micheliny

jak liczysz kase to polecam Continetale jak i na zime i lato jesli chcesz miec dobre opony to warto inwestowac w micheliny

Bez przesady, Continental to nie jest marka budżetowa tylko z najwyższej półki, wg. wielu testów i opinii wcale nie gorsza od michelina. Nie ma też jakiejś dużej różnicy cenowej.

• Zasłużeni forumowicze
Osobiscie wyzej cenie Continentale od Michelin. Rowniez we wszystkich testach jakie widzialem na oczy w ostatnich czasach Continentale wygrywaja zdecydowanie z Michelin, ktorych podstawowa zaleta sa zwykle niskie opory toczenia i mala scieralnosc. Jesli kierowca oczekuje bezkompromisowej przyczepnosci wybierze Continentalc a jesli jest"ekologiczny" i zalezy mu na dlugich przebiegach uzytkowanych opon to Michelin

Ale co, za słaby ten silnik? Jak w ogóle wrażenia z jazdy?

Nie jest słaby, kupiłem bo nadarzyła się okazja. Ale polowałem w zasadzie na 535d. Daje radę. 6,5 do setki, elastyczność jest bdb.

Kolor Titanium Silver , spora galeria jest na: http://f10.5post.com/forums/showthread.php?t=329653 , wnetrze czarna skóra + polerowane aluminium, naprawde fajnie wygląda. Fotki zrobie jak sie zrobi sucho i auto umyję...

Tunerów jest kilku ale jak chcesz mieć dobrze zrobione to ja bym polecił ci Jet Tronic, są na rynku od wielu lat i uczestniczą tez w sportach motorowych. Myślę że ich doświadczenie jest na najwyższym poziomie we Wrocławiu. Oczywiście może się tez wybrać do Krakowa czy Warszawy na program ale to już jak chcesz.

Ja polecam również Jetronik sam u nich robiłem auto i jestem bardzo zadowolony pełen profesjonalizm.

Ale z tego co pamiętam rok temu znajomy pytał o program do 328 F30 Bogdan stwierdził że jak już coś to tylko Box ,

bo fabryka skutecznie zablokowała możliwość wygrywania programu.

Jak w Trzech prostych krokach zniszczyć wspaniałą marke jaką jest BMW ?

Krok Pierwszy : Zastąp napęd na tył napędem na koła przednie w 2015r

Krok Drugi: Wpakuj silnik 3 cylindrowy z MINI do limuzyny BMW 3 w 2016r

Krok Trzeci: Wpakuj silnik 4 cylindrowy do limuzyny BMW 7 w 2016r

No ale czas leci więc i może sposób na nowe sterowniki się znalazł. Są tacy co robią zabezpieczenia i są tacy co je łamią ( nie raz są to nawet te same osoby :norty: )