Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam kolegów,

podepnę się pod temat, bo mam pytanie odnośnie opon.

Jakie alternatywne opony można założyć na felgę 19 cali szeroką na 9,5 cala ? Na felgę 9 cali dają fabrycznie oponę 255/30/R19. Czy można dać jakieś alternatywne opony?

Pytam bo dostępność takich opon jest średnia, zdecydowanie więcej jest 255/35/R19. Czy ktoś z Was miał inne opony z tyłu przy 19' felgach ?

Powinienes zachowac taka sama srednice laczna kol na obu osiach, jezeli zamontujesz na tyl 255/35R19 to tylne kola beda mialy wieksza srednice, beda krecily sie wolniej niz przednie (z rozmiarem 225/35R19). Predkosciomierz bedzie przeklamywal, moga pojawic sie problemy z prawidlowym funkcjonowaniem DSC i ABS (ze wzgledu na roznice predkosci obrotowych na osiach).

Opublikowano
ja mam 18 i uważam że to jest max max chociaż drogi akurat w mojej oklicy są eleackie to i tak uważam że to jest maksymalny rozmiar jaki można wcisnąć do e90
Opublikowano
ja mam 18 i uważam że to jest max max chociaż drogi akurat w mojej oklicy są eleackie to i tak uważam że to jest maksymalny rozmiar jaki można wcisnąć do e90

W sensie zeby bylo komfortowo? Nie zgodze sie. Na dobrych drogach na 19" bez ROF jezdzi sie calkiem przyjemnie.

Opublikowano

Dostepne opony pozwalaja na 20" w E90 i to jest maksymalna srednica felg w tym modelu.

Opublikowano

Dostepne opony pozwalaja na 20" w E90 i to jest maksymalna srednica felg w tym modelu.

Dokładnie z tym się zgadzam w 100%

Opublikowano

Dzięki za informację, więc będę szukać 255/30/R19 tak jak radzicie.

Myślałem nad taką alternatywą, że dać na tą felgę 9,5 cali oponę np. 245/35/R19 i dzieki temu że będzie naciąg ten profil 35 siądzie trochę w dół i będzie to wyglądać jak profil 30. Jak już będę mieć felgi na E92 to wrzucę do galerii :)

Opublikowano
ja wiem że są takie dostępne tylko miałem na myśli to że powyżej 18 na nasze polskie drogi to po prostu nie przejdzie szkoda nerwów
Opublikowano
ja wiem że są takie dostępne tylko miałem na myśli to że powyżej 18 na nasze polskie drogi to po prostu nie przejdzie szkoda nerwów

A jeździłeś na czymś większym niż na 18 ??

Opublikowano
no szczerze mówiąc nie ale widzę jak się jeździ na 18 wiec myślę że coś więcej nie przejdzie...chyba że między 18 a 19 nie jest tak różnica.
Opublikowano
no szczerze mówiąc nie ale widzę jak się jeździ na 18 wiec myślę że coś więcej nie przejdzie...chyba że między 18 a 19 nie jest tak różnica.

To zależy jeśli na 18 masz opony ROF to na 19 czy 20 na zwyklej gumie jeździ się dużo lepiej, a jeździłem już na 17,18,19 i obecnie 20