Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie - pokazujecie zdjęcia aut pokazowych, a nie do jazdy codziennej, a to "maleńka" różnica jest :mrgreen:

Kolega pyta o komfort - a jaki może być komfort na 20" kołach i gumie balonowej zamiast opony :?: Tym bardziej w samochodzie, który wypuszczany jest w większości na 16", max 17"....

Do tego dochodzi kwestia obniżenia auta, bo ja kozy na 18" sobie nie wyobrażam, nie wspominając już o 19, czy tym bardziej 20" - to jest właśnie komizm jak dla mnie :wink:

Wjeżdżając na studzienkę będzie miał sraczkę w gaciach, czy się koło uchowa :twisted:

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

z tego co wiem to na słupku w mojej E91 są tylko wybite rozmiary 17" i 18" wiec nie wiem skąd te 16.... ?

wiadomą rzeczą jest fakt że większość śmiga na 17" bo takie pewnie w serii wychodziły, no a za 18" czy tez 19" trzeba słono dopłacić :D

Opublikowano
Panowie - pokazujecie zdjęcia aut pokazowych, a nie do jazdy codziennej, a to "maleńka" różnica jest :mrgreen:

Kolega pyta o komfort - a jaki może być komfort na 20" kołach i gumie balonowej zamiast opony :?: Tym bardziej w samochodzie, który wypuszczany jest w większości na 16", max 17"....

Do tego dochodzi kwestia obniżenia auta, bo ja kozy na 18" sobie nie wyobrażam, nie wspominając już o 19, czy tym bardziej 20" - to jest właśnie komizm jak dla mnie :wink:

Wjeżdżając na studzienkę będzie miał sraczkę w gaciach, czy się koło uchowa :twisted:

Ja sobie nie wyobrażam ani kozy, ani 20 cali w tym modelu... 19 to wg mnie max co jeszcze jakoś wygląda - aczkolwiek pewnie już w naszych warunkach średnio się tym jeździ...

Obecnie mam 17 rof, i czasami aż boli jak zawieszenie i buda dostaje na nierownościach naszych przepięknych dróg.

Na lato planowałem 18" ze zwykła oponą, -może ten 1 cal wiecej , zrekompensuje zwykła opona...

Opublikowano
Ja sobie nie wyobrażam ani kozy, ani 20 cali w tym modelu... 19 to wg mnie max co jeszcze jakoś wygląda - aczkolwiek pewnie już w naszych warunkach średnio się tym jeździ...

Obecnie mam 17 rof, i czasami aż boli jak zawieszenie i buda dostaje na nierownościach naszych przepięknych dróg.

Na lato planowałem 18" ze zwykła oponą, -może ten 1 cal wiecej , zrekompensuje zwykła opona...

Też tak uważa. Mam 17 ROF i jestem zadowolony, ale większych bym nie wsadził, a że w grę wchodzi tylko ROF, to o 18 nawet nie myślę.

Opublikowano
z tego co wiem to na słupku w mojej E91 są tylko wybite rozmiary 17" i 18" wiec nie wiem skąd te 16.... ?

wiadomą rzeczą jest fakt że większość śmiga na 17" bo takie pewnie w serii wychodziły, no a za 18" czy tez 19" trzeba słono dopłacić :D

16 były w wersjach ze słabszymi motorami, u Ciebie jest większy agregat, a co za tym idzie masz większe tarcze hamulcowe :cool2:

Opublikowano
myślałem raczej o czymś takim :P

BMW E91 // BBS CH-R 20 inch

bo na wiosnę mam już taki zestawik ... tu przymiarka, to tylko 19", ale że jestem kombinator to ciągle coś nowego mi na myśl przychodzi :mrgreen:

http://img842.imageshack.us/img842/5374/20130212152401.jpg

przerobiłem takie 19". autko wygladalo bardzo ladnie ale skatowalem 2 tylne we wroclawiu (popekaly) i nie wyobrażam sobie 20" w takim samochodzie. 18" to jest kompromis miedzy wyglądem oraz komfortem. zawsze używam opon ROF, może to jest powodem pekajacych felg 19", chociaż to nie tylko mój problem czytając rozne fora

ScreenHunter_02+May.+05+20.02.jpg

pozdrawiam

Opublikowano
Odnośnie dużych kół, to myślę, że 20" jest o wiele bardziej odpowiednie w e9x niż 21" w najnowszym Oplu Astra. Jakiś czas temu byłem we Włoszech i szedłem obok takiego salonu Opla, taka ładna wersja na wystawie stała, podszedłem, patrze na koła a tam 21". Wyglądało to jakoś normalnie. Nie wiem te samochody nowe jakieś takie wielkie robią, mimo, że to kompakt ;)

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja tam nie widze roznicy w jezdzie czy to na 18, 19 czy obecnie na 20, oczywiscie bez RSC, bo na zwyklej oponie w 20" jezdzi mi sie lepiej niz na 17 RSC ale to chyba kazdy stwierdzi i na moje 20" jak najbardziej optymalne koło przynajmniej do E92/E93 przy jakims tam obnizeniu ladnie wypelnia nadkola i idzie tym jezdzic na codzien, 19 za mała tzn trzeba ostro to glebic zeby mialo rece i nogi

Kazdy lubi cos innego ;)

Opublikowano

Panowie zastanawiam się nad zakupem Breyton 20 cali Race LS z oponami 245/25/20 przód i 295/20/20 tył czy taki zestaw opon wejdzie do E91 bez obcierania o nadkola?

Dogadałem się ze sprzedawcą w sprawie ceny oponki i felgi mają przelot 1000 kilometrów a na felgach opony CSC5 nie ROF, felunek jest do odbioru 300 kilometrów od mojego miejsca zamieszkania i nie chcę lecieć tam żeby sobie pooglądać felgi jeśli ten rozmiar mi nie wejdzie, czy ktoś się orientuje jaki rozmiar 20 cali wejdzie do E91 bez żadnych obcierek?

Coś mi się zdaje że 295/20/20 z tyłu to będzie obcierać w czasie jazdy :(

To takie felgi:

http://www.breyton.de/global/wheels/vehicle.php

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReDhtCROgZzBD_8eZQe7us6Z7Hd86146NZPw9-i2a0gv-qZHHs

Czy lepiej nie ryzkować z 20 calami tylko brać 19 cali Z-Performance nr 5.

http://z-performance.com/index.php?route=product/product&product_id=68

https://www.youtube.com/watch?v=xM5nIvQMdP0

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

A jakie sa parametry Felg Breyton? Szerokosc i ET?

Ja osobiscie nie przepadam za tym wzorem i nie mowie juz o rozmiarze, bo na 20" to nawet na tutejszych drogach jezdzi sie srednio komfortowo.

Co do ZP-5 to widzialem te felgi na zywo nawet na tym aucie z filmiku i moim zdaniem bardzo przyjemna felga w rewelacyjnej cenie.

Opublikowano
bo na 20" to nawet na tutejszych drogach jezdzi sie srednio komfortowo.

Tak samo jak na 19" ;)

Jakie rozmiary i ET tych Breytonów ?? I na jakie zawieszenie bedzie to ładował

Nie ma na pewno opony 245/25/20 i 295/20/20 jak już to 245/30/20 i 295/25/20

245/30/20 z przodu bedzie tarło przy obniżeniu na seryjnym zawieszeniu będzie ok, na przód musi być max 235/30/20

Tył wszystko zależy od ET i obniżenia, pisz co i jak masz u siebie to coś sie wykmini

Opublikowano
Panowie zastanawiam się nad zakupem Breyton 20 cali Race LS z oponami 245/25/20 przód i 295/20/20 tył czy taki zestaw opon wejdzie do E91 bez obcierania o nadkola?

Jezeli dobrze kojarze, to RACE LS byly dostepne w rozmiarach 20x8.5 ET35 i 20x10.0 ET35, jezeli to jest taki komplet, to bedzie pasowal do E91, z tym, ze musisz zmienic opony na 245/30R20 i 275/25R20 (ale w tym rozmiarze znajdziesz tylko Dunlop Sport Maxx GT).

Alternatywnie popatrz np. na to viewtopic.php?f=158&t=194707&start=225 , moze te 19" Ci sie spodobaja.

Co do ZP-5 to widzialem te felgi na zywo nawet na tym aucie z filmiku i moim zdaniem bardzo przyjemna felga w rewelacyjnej cenie.

Tylko troche mocno inspirowana ADV.1

Opublikowano

Tak samo jak na 19" ;)

Generalnie drogi w Austrii sa super, ale musze powiedziec ze jak sie przejechalem na 20" to jak dla mnie bylo odczuwalnie mniej wygodnie. Mozliwe ze to wina innych opon albo calkiem czegos innego, ale tak odczulem. Na 19" jezdzi mi sie tutaj super.

To racja, ale przeciez liczba ladnych wzorow jest tez ograniczona. Ja ze swoich ZP jestem mega zadowolony. Taka jakosc za taka cene to rzadkosc, a do tego maja wszystkie papiery potrzebne zeby dopusciuc je do ruchu w Austrii - czego od ADV.1 nie moge powiedziec.

Juz nie mowiac ze o ADV.1 ostatnio rozne rzeczy sie czyta...

Opublikowano
Generalnie drogi w Austrii sa super, ale musze powiedziec ze jak sie przejechalem na 20" to jak dla mnie bylo odczuwalnie mniej wygodnie. Mozliwe ze to wina innych opon albo calkiem czegos innego, ale tak odczulem. Na 19" jezdzi mi sie tutaj super.

Możliwe że wina opon, mi na 20 w PL jeździ się w miare dobrze, na pewno lepiej niż na 17, 18 czy 19 RSC ;)

Opublikowano

Jezeli dobrze kojarze, to RACE LS byly dostepne w rozmiarach 20x8.5 ET35 i 20x10.0 ET35, jezeli to jest taki komplet, to bedzie pasowal do E91, z tym, ze musisz zmienic opony na 245/30R20 i 275/25R20 (ale w tym rozmiarze znajdziesz tylko Dunlop Sport Maxx GT).

Alternatywnie popatrz np. na to viewtopic.php?f=158&t=194707&start=225 , moze te 19" Ci sie spodobaja.

Ta felga którą zapodałeś z wątku kolegi plastick jest również ładna a jaki koszt takiej felgi kolego Vermilion?

Faktycznie pomyliłem rozmiary tych breytonów opony to 245/30/20 przód i tył 295/25/20, jeśli opona tył nie podejdzie to odpuszczam temat bo kupować nowe opony na tył to już mi się nie opłaca.

Bardzo podobają mi się ZP 5 i chyba takie zakupię a co to za ADV.1?

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
295/25 nie ma szans zmiescić się w nadkole do e9x żeby nie obcierało

tak jak napisał Vermilion 275/25 to max

Czyli wszystko jasne odpuszczam te breytony :(

Opublikowano

285/25/20 na seryjnym tylnym zawieszeniu wchodzi i nie przyciera, 295 nie testowalem

A to nie te Breyton'y CS z allegro ??

Opublikowano
285/25/20 na seryjnym tylnym zawieszeniu wchodzi i nie przyciera, 295 nie testowalem

Ale mowa o E91?

Z Adv.1 chodzi o ta felge

http://dsxms.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/5/_/5.1sl.jpg

Co prawda kuta, ale cena tez 5 razy wyzsza plus przesylka ze stanow i brak homologacji dla UE.

Opublikowano
295/25 nie ma szans zmiescić się w nadkole do e9x żeby nie obcierało

tak jak napisał Vermilion 275/25 to max

jak bardzo koledze zalezy to nadkole zawsze mozna nieco rozciagnac :-)

Opublikowano

To racja, ale przeciez liczba ladnych wzorow jest tez ograniczona. Ja ze swoich ZP jestem mega zadowolony. Taka jakosc za taka cene to rzadkosc, a do tego maja wszystkie papiery potrzebne zeby dopusciuc je do ruchu w Austrii - czego od ADV.1 nie moge powiedziec.

Tak, ale zawsze warto pracowac nad wlasnym stylem. Niestety polityka TUV jest bardzo problematyczna dla felg kutych produkowanych na zamowienie.

Juz nie mowiac ze o ADV.1 ostatnio rozne rzeczy sie czyta...

To akurat nic nowego, niewiele zmienilo sie od czasow 360Forged :) Ale dobrego wzornictwa i wlasnego stylu odmowic im nie moge.

Ta felga którą zapodałeś z wątku kolegi plastick jest również ładna a jaki koszt takiej felgi kolego Vermilion?

4960 zl brutto - komplet 19x8.5 + 19x9.5, dla uzytkownikow forum jest rabat (napisz mi prosze PW w tej sprawie).

Opublikowano

Ale mowa o E91?

Testowane na E93 ale mysle ze duzej roznicy nie ma

Opublikowano

Witam kolegów,

podepnę się pod temat, bo mam pytanie odnośnie opon.

Jakie alternatywne opony można założyć na felgę 19 cali szeroką na 9,5 cala ? Na felgę 9 cali dają fabrycznie oponę 255/30/R19. Czy można dać jakieś alternatywne opony?

Pytam bo dostępność takich opon jest średnia, zdecydowanie więcej jest 255/35/R19. Czy ktoś z Was miał inne opony z tyłu przy 19' felgach ?

Opublikowano

ja mam z tyłu na 19" felgę, szeroką na 9,5" naciągniete 255/30

jest delikatny naciąg

normalnie na taką szerokość zakładają 265/30 i przy odpowiednim ET felgi wszystko gra w e9x bez obcierania o nadkole