Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zagwozdkę odnośnie skrzyni 8A/Programu Sport.

Chodzi mi konkretnie o to z czego korzystać przy manewrach wyprzedzania.

Wrzucając lewar w lewo zmienia się charakter skrzyni i kręci wyżej. Jak zmienię program z comfort na sport to motor z kolei kręci inaczej co wyraźnie czuć.

Teraz pytanie - jeśli chcę w pełni wykorzystać potencjał auta i manewr wyprzedzania skrócić do minimum to z czego korzystać?

Trochę frustrujące było by zmieniać te 2 sprawy jednocześnie. Pytam gdyż w salonie nikt mi nie odpowiedział na to pytanie a nie chcę uprawiać zabawy w przyciskologię w takich sytuacjach gdy zabieram się za tira i chcę by trwało to króciutko.

Ostatnio jadąc nocą chciałem zmienić na sport, szukałem intuicyjnie przycisku by wrzucić program wyżej i jadę.... bez spodziewanych efektów... a okazało się że omyłkowo wyłączyłem trakcję. Trochę mnie to frustruje - w subaru miałem jeden wielki klawisz #S na kierownicy na kciuka i nie sposób było pomylić.

Co o tym myślicie i jakie macie doświadczenie? Najwygodniejszym jest przerzucić lewar w lewo ale to co mi sie wydaje nie daje z motoru 100%...

Opublikowano
Najprościej jest lewarkiem w lewo, ja na trasie jeżdżę na trybie sport ale mam go skonfigurowanego tak że tylko układ kierowniczy i podwozie jest w trybie sport, skrzynia jest w trybie comfort jeśli chcę wyprzedzać to pedał w podłogę. :lol:
Opublikowano
Wg mnie paradoksalnie tryb S w skrzyni nie jest najszybszy. Przeciaga klekota na wysokich obrotach a jak wiadomo wysokie obroty to nie jest to co klekoty lubia najbardziej. Sport rzeczywiscie troche poprawia reakcje na gaz i utwardza wspomaganie, a w edc pewnie i zawieszenie. Dla mnie jest optymalny jesli jade na D. A do najlepszych osiagow wg mnie sport + M, zeby unikac przeciagania na obrotach. No ale Ty masz troche wiertarke, to co innego... ;-)
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Chyba najmniejszym złem/rozwiązaniem jest silnik na sport i skrzynia na sport by móc zaingerować w przełożenie - wtedy nie wymusza też wyższych obrotów niepotrzebnie i lewarem manualnie wrzucić od razu 8-kę gdy nie potrzeba mocy...

Niestety nie mogę ingerować w nastawy programów.

Lewar na moje powinien od razu wszystko u-sportowić bo jeśli skrzynia ma jechać na sportowo to logicznym by motor podążał a widzę że w programie ecopro również lewar nic nie wymusza i silnik jedzie po swojemu...

Trochę to chyba nie do końca logiczne

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę to chyba nie do końca logiczne

Ale za to mamy perfekcyjne dźwięki :mrgreen:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przy okazji wątku to bardzo proszę o info czy w automatycznej skrzyni biegów - 8 biegowej należy wymieniać olej?

Kupiłem F25 z 2011 roku z przebiegiem 50000 km i zachodzę w głowę czy powinienem wymienić oliwę w skrzyni. Do tej pory jeździłem 118d z 2006 roku z manualem, więc nic nie wymieniałem a skrzynia chodziła bez zarzutu.

Automatu trochę się bałem, choć jak na razie jestem w niebo wzięty :).

U mnie nie ma guziczków przy lewarku "sport" czy "eco" ale w menu mogę wybrać tryb sportowy mając do wyboru nastawę sportową silnika i/lub zawieszenia.

Fakt faktem przy wyprzedzaniu lewar do siebie "DS" i pedał w podłogę. Po manewrze powrót do "D"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystkie automaty wymagają zmiany oleju - NIEWAŻNE co mówi producent auta. Olej prawie taki sam jak silniku... Więc z czasem tak samo traci swoje parametry i ulega pogorszeniu, co negatywnie wpływa na elementy cierne skrzyni.

Wg serwisów w których sie znają na skrzyniach automatycznych, powinno sie wymienić olej co 60tys. jak sie nie chce mieć kłopotów w przyszłości...

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Dzięki stokrotne za info. Teraz muszę poszukać w Łodzi jakiegoś godnego zaufania fachowca by mi ten olej na wiosnę wymienił.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeżeli bywasz czasami w Wawie zapraszamy na profesjonalną wymiane, w ofercie wszystkie części i oleje do skrzyn ZF tylko oryginalne, np. zestaw do twojej skrzyni

http://allegro.pl/olej-miska-filtr-sruby-bmw-zf-8hp45-8hp70-komplet-i3701917512.html