Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a właśnie jak myślicie czy będą czepiać jak wszystkie szyby będą przyciemnione najjaśniejsza folią bo wiem ze za przód nikt mi nie da certyfikatu czy jak to sie zwie ze jest ok bo najsnadniejszą folią tez jest zabronione ale to prawie nie widać ze jest przyciemnione ?

Ceryfikat= atest

jak sie bedzie policjanta nudzila a dorwia nowa zabawke do sprawdzenia szyb.. i bedzie jaki bedzie.. to bedziesz skrobal, ja ogolnie mam wszystkie przyciemnione. na dniu z przodu widac kierowce, z tylu trzeba blizej podejsc, w nocy nic nie widac :cool2:

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam paru znajomych co najjaśniej przód zrobili i kozaki,że nic im nie zrobią.Rwali przy policji i przed przeglądami.Kwestia czasu.Ja bym nie robił przodu bo ciągły stres i otwieranie okien jak się psiarnie widzi.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Kwestia szczęścia i pecha.

Zawsze można wyrwać ze szrotu 2 szyby w jakimkolwiek stanie i w razie zabrania dowodu na przegląd jechać wcześniej samemu je zmieniając.

Jest robota ale można ... jak komuś zależy i ma pecha.

Ale za szybami ciemnymi jak smoła to ja nie jestem ... bo wtedy rzeczywiście w nocy g... widać przez nie.

Ale jak w skali od 1-7 założone są 4ki to nie jest źle.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kwestia szczęścia i pecha.

Zawsze można wyrwać ze szrotu 2 szyby w jakimkolwiek stanie i w razie zabrania dowodu na przegląd jechać wcześniej samemu je zmieniając.

Raczej szkoda zachodu, miałem taką koncepcję przy E36 bo miałem oklejone średnio przód i tył. Roboty tyle z wymianą, że lepiej pojechać 100km do innej SKP żeby podbić papier.

Opublikowano
No wiadomo ... ja założyłem oczywiście, że takiej opcji nie ma bo wszystkie SKP działają zgodnie z litera prawa ... :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No wiadomo ... ja założyłem oczywiście, że takiej opcji nie ma bo wszystkie SKP działają zgodnie z litera prawa ... :lol:

Działają, jedne lepiej, drugie gorzej ale każde auto które nie przejdzie ścieżki nie generuje zysku, robota za darmo w dodatku jak wywalisz kolesia z autem bez przeglądu to pojedzie gdzie indziej, gdzie mu zrobią. Ty nie zarobisz, stracisz klienta i jeszcze Ci dupę obrobią, że jesteś upierdliwy diagnosta. Powinno być tak, że jak nie przechodzisz przeglądu to i tak za niego płacisz ale nie masz ważnych badań i musisz przyjechać na te samą stację, żeby je dostać. Może wtedy zmniejszyła by się liczba tych strupów co jeżdżą po drogach.

Opublikowano

To jak kogoś nie stać na porządne auto a jeździ Sobie spokojnie np 18 letnim hyundaiem to komuś przeszkadza?

niby auta powodują jakieś zagrożenia ale wolałbym żeby handlarze byli uczciwi bo to oni największe gó**a pchają

a co ma powiedzieć taki 18latek którego stać np na auto za 2 tys. Przepisy owszem karcą takie auta ale handlarze mogą Sobie robić co im się podoba i żadnych konsekwencji nie ma. w inych krajach jest to nie do pomyślenia np w Belgi

A i co do szyb to chyba lepiej jak mam gościa który mi zrobi przegląd bez problemu i nawet nie muszę tracić czasu i jechać do niego i w tym konkretnym przypadku zrywać foli

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jak kogoś nie stać na porządne auto a jeździ Sobie spokojnie np 18 letnim hyundaiem to komuś przeszkadza?

A co ma piernik do wiatraka? :duh: Co wiek auta ma wspólnego z przeglądem, a w dodatku z handlarzami?

a co ma powiedzieć taki 18latek którego stać np na auto za 2 tys.

Nic nie musi mówić, ma mieć sprawny samochód i tyle.

A co, ma może nie płacić OC bo przecież stać go "tylko" na samochód za 2kzł, a samo OC w jego przypadku to może być i 1/2 wartości auta? :duh:

Opublikowano
Powinno być tak, że jak nie przechodzisz przeglądu to i tak za niego płacisz ale nie masz ważnych badań i musisz przyjechać na te samą stację, żeby je dostać. Może wtedy zmniejszyła by się liczba tych strupów co jeżdżą po drogach.

A nie jest tak przypadkiem ? W tamtym roku pojechalem na przeglad firmowym puntem 2 do Mercedesa Wrobel we Wroclawiu, przegladu nie podbil bo byly kiepskie lampy wypalone juz, natomiast pieniadze skasowal. Trzeba bylo usunac usterke i wrocic do niego zeby wbil w dowod. W dodatku drugi raz sprawdzajac skasowal jeszcze 20 zl za sprawdzenie elementu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinno być tak, że jak nie przechodzisz przeglądu to i tak za niego płacisz ale nie masz ważnych badań i musisz przyjechać na te samą stację, żeby je dostać. Może wtedy zmniejszyła by się liczba tych strupów co jeżdżą po drogach.

A nie jest tak przypadkiem ? W tamtym roku pojechalem na przeglad firmowym puntem 2 do Mercedesa Wrobel we Wroclawiu, przegladu nie podbil bo byly kiepskie lampy wypalone juz, natomiast pieniadze skasowal. Trzeba bylo usunac usterke i wrocic do niego zeby wbil w dowod. W dodatku drugi raz sprawdzajac skasowal jeszcze 20 zl za sprawdzenie elementu

Jeżeli jest to nie jestem na bieżąco, :? Musze zapytać.

Opublikowano

Można jeździć w ciemnych okularach , a nie można przyciemniać szyb. Niby logiczne, ale rzadko spotyka się kretyna, który jeździ w takich okularach nocą.

Miłośnikom przyciemnionych przednich szyb życzę refleksu gdy o 2 sekundy później zobaczą nocą nieoświetloną przyczepę na poboczu....albo pieszego.

A co do szyb przednich przyciemnionych fabrycznie - to są fotochromy.

Opublikowano

Ja mam przyciemnione wszystkie szyby, bez przedniej rzecz jasna. Na dniach wszystko idzie do zerwania.

Powody dla których moim zdaniem nie warto przyciemniać folią:

1) Folia na szybach średnio prezentuje się w porównaniu z szybami przyciemnionymi piecowo/fabrycznie,

2) Kiepska folia się szybko niszczy. Wiadomo każdy zakład nakłada najwyższej jakości folię ale akurat nam trafił się gorszy sort, nie ich wina tylko producenta folii :P

3) Użeranie się z Panem Władzą. W zasadzie przez 2 lata miałem tylko jedną sytuacje, w której Pan Władza wspomniał, że Pan Kierowca ma chyba trochę za ciemno w aucie i można by dowód zarekwirować.

4) Co roku zgrywanie głupka na przeglądzie, że tak tak jutro zerwę wszystko. Opowiadał mi właśnie diagnosta, że śmiać mu się chce z ludzi. Zima -20 na dworze, a ostro wjeżdżają z wszystkimi opuszczonymi szybami.

5) Jak kolega jakub napisał, czasami w nocy jest sytuacja podbramkowa i cofanie często utrudnione.

Rada dla wszystkich, którzy chcą przyciemniać szyby. Warto dowiedzieć się, czy dany zakład do nakładania folii wyciąga szyby z drzwi czy nie. Dobry zakład powinien nie wyciągać, no ale różnie to bywa. Dopilnujcie aby dobrze wam później maty w drzwiach poprzyklejali (pewnie i tak przykleją na odwal się), bo woda będzie lała wam się do środka.

Opublikowano
A czy ma znaczenie (dla schłodzenia wnętrza) z ktorej strony przyklejamy folię? Chciałbym okleić na wyjazd do ciepłego kraju i po powrocie ją zerwać. Wydaje mi się ze z zewnątrz będę miał mniej pracy ...tylko czy efekt przeciwsłoneczny będzie?
Opublikowano
A czy ma znaczenie (dla schłodzenia wnętrza) z ktorej strony przyklejamy folię? Chciałbym okleić na wyjazd do ciepłego kraju i po powrocie ją zerwać. Wydaje mi się ze z zewnątrz będę miał mniej pracy ...tylko czy efekt przeciwsłoneczny będzie?

Kup dedykowane solar ride a nie baw się w naklejanie i zrywanie.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ja w poprzednim aucie miałem przyciemnione wszystkie szyby oprócz czołowej do stopnia takiego ze w środku nie było widac zupełnie nic ew. sylwetki jak za autem było jasne tło .. folia była dobra wiec od środka było widac bardzo dobrze nawet w nocy

jeździłem tak 4 lata i mimo licznych kontroli drogowych żaden piesio nie wspomniał nawet o szybach i nie karał (nawet było tak raz że podchodził i pukał w szybe by otworzyc okno nie widząc nic co w środku) i było ok

jedynie problem jest przy przeglądzie bo tam na wstępie dają bana i to zanim sie wjedzie...ale to dla niektórych z was nie jest pewnie problem gdy "Ryska kolega" robi w stacji badan

generalnie +10 do prywatnosci, +5 do ochrony przed upałem, +10 do wyglądu ale w bmce nie odwazył bym sie na to

Opublikowano

To bmw nie można przyciemnić?

Jeśli nie przyciemnisz bocznych przednich to ryzyka nie ma żadnego.

To czy będziesz zrywał zależy tylko od policjanta

Opublikowano
Temat dość ciekawy to i ja się wypowiem. W moim turasie mam przyciemnione szyby z tyłu oryginalnie. Zastanawiam się nad przodem i raczej sprawa jest przesądzona na tak. A dlaczego? Powód prosty. Mam kilkanaście kolegów, którzy mają przyciemniane szyby z przodu. Kilku z nim zdarzyło się, że zabrali dowód. Wtedy jadą na stację płacą 20 zł żeby podbili jak trzeba wracają na komendę odbierają dowód i jeżdżą dalej. Ale to naprawdę sporadycznie się zdarza coby komuś zabrali
Opublikowano
Sam bym sobie przyciemnil szyby tylko ze jak robic to lacznie z przodem. Jednak mieszkam 400 km od domu, jestem tam raz w miesiacu tylko na weekend wiec utrata dowodu za kazdym razem bylaby dla mnie sporym problemem. Bo rozumiem ze dowod zostalby odeslany tam gdzie jestem zameldowany tak ? A powiedzcie czy przyciemnial ktos z was szyby piecowo ? Jaki to koszt w sedanie , zdaje to egzamin ? Przepuszcza tyle swiatla zeby dowodu nie zabrali ?
Opublikowano
Sam bym sobie przyciemnil szyby tylko ze jak robic to lacznie z przodem. Jednak mieszkam 400 km od domu, jestem tam raz w miesiacu tylko na weekend wiec utrata dowodu za kazdym razem bylaby dla mnie sporym problemem. Bo rozumiem ze dowod zostalby odeslany tam gdzie jestem zameldowany tak ? A powiedzcie czy przyciemnial ktos z was szyby piecowo ? Jaki to koszt w sedanie , zdaje to egzamin ? Przepuszcza tyle swiatla zeby dowodu nie zabrali ?

Dowodu Ci nie zabiora jak na miejscu zeskrobiesz :cool2:

Opublikowano
Ponoć ślady zostają i trzeba to skrobać potem ... piszę ponoć bo tak tylko słyszałem.
Opublikowano

Nic nie zostanie jak zdemontujesz szybę i przejedziesz ją nitro.

Tylko roboty co nie miara.

Co do przyciemniania piecowego, fajne, a i owszem ale na przednich i tak nie można bo fabrycznie mają już dopuszczalne przyciemnienie.

Generalnie przyciemnienie to w ogóle dyskusyjna sprawa, widoczność w nocy spada do zera, przednia szyba i tak nie jest przyciemniona więc się wyróżnia.

Kiedyś mnie to jarało bo na zdjęciach tył/bok szał, ale przeszło mi bardzo szybko.

Opublikowano

ja mam wszystkie przyciemnione od 3lat

raz zabrali mi dowód bo nie chciałem zrywać na miejscu

+ wygląd

+ komfort

+ bezpieczeństwo (antykradzieżowe)

+ noc nie przeszkadza o ile jest to zrobione dobrą markową folią jak np 3M Pantera

- ewentualne kłopoty z policją

- trzeba zwracac uwagę żeby nie porysować szyby

- większość nie umie zakładać folii (a to jakies bomble, parchy, itp które się nie wchłoną)

ponownie tez bym przyciemnił ale ciemniejszy stopień

a dywagacje nt przodu powinny się zakończyć bo nie wolno ich oklejać w żadnym stopniu chyba że bezbarwną