Skocz do zawartości

BMW 5 GT / F 10 ?

keystone69

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, dokupiłeś jako opcję do GT ? Gdzie tak można? :) AD jest dostępne w e70 od zawsze jak i w f15 ! Miałem w 2007 roku e70 z AD i pneumatyką z tyłu. Ale jednak uważam, że 20 cali i ROF to nie na nasze drogi chyba, że ktoś mieszka przy autostradzie.
"Albo GRUBO albo WCALE"

• Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No i człowiek uczy sie każdego dnia ,przyznaje że byłem nieuważny przeglądając specyfikacje opcjonalną X5 mojego kolegi , z tej powierzchowności urosło błędne wyobrażenie o prowadzeniu e70 choć w obecnej rzeczywistości i możliwościach konfiguracyjnych temat staje sie bardzo skomplikowany ,nie można jednoznacznie stwierdzić czy np 5er jedzie sie fajnie czy nie ,musimy dopytać dokładnie o specyfikacje ,koniec czasów kiedy Poloneza kupowało się w wersji L i LX (nie pamiętam dokładnie).GT z AD i bez to dwa różne prowadzenia ,podobnie jak i z e70 wychodzi na to ,no i innymi modelami.Nie lubie się wgłębiać w detale a widze że nie ma wyjścia.

Co do ROF i 20 cali zupełnie się zgadzam ,na słabych nawierzchniach bywa ciężko ,ale tu też jest pewien niuans.Na Goodyearkach było gorzej ,Pirelli P Zero są miększe ,o wiele bardziej komfortowe.Polecam.

Dokładnie ! Pozornie dwa wyglądające auto mogą jeździć inaczej. A różnice są dość drastyczne, miałem dwie e70, jedna z AD(+ pneumatyka) druga bez. Tak samo w przypadku e65 miałem bez, teraz mam z EDC i AD. To w ogóle inne auto! Jak dla mnie różnice są duże !
"Albo GRUBO albo WCALE"

Właśnie ,jak to jest z tymi EDC ,Dynamic Drive itd.To jak ja to rozumiem to Adaptive Drive w GT to połączenie Dynamic Drive (kontrola przechyłów na zkrętach) i EDC (tryby zawieszenia).W e65 chyba było to dostępne osobno ,osobno Dynamic Drive i osobno EDC ,w GT te dwa systemy są połączone i nazwane Adaptive Drive.W f01 nazwane jest to chyba jeszcze inaczej.Poprawcie mnie jeśli się mylę

Wspomnijcie od czasu do czasu o f10 bo niezły off top malujemy ;-)

Właśnie co model to inaczej jest. Moim zdaniem powinno być to w miarę podobnie w każdym z modeli. Ktoś się przerzuci na inny model i zwariuje z tymi opcjami zawieszenia. W e65 mam na pewno EDC i AD ale nie wiem czy to występowało oddzielnie. No jak trzeba wspomnieć o f10 to trzeba, w moim jest tylko EDC bez AD więc oddzielnie na pewno występuje ale chyba na odwrót nie ma takiej opcji i pewnie tak jest w każdym innym przypadku :)
"Albo GRUBO albo WCALE"

lewybm1

Nie chciałbym się wymądrzać ,ale właśnie w przypadku e65 i f01 mamy EDC (Electronic Dumper Control) i DD (Dynamic Drive) a nie jak Ty napisałeś EDC i AD . AD = EDC + DD ,więc jak masz AD musisz mieć automatycznie EDC .W 6tce coupe EDC nazywa się VDC tak samo jak w f10 (AD nie oferowane w 520d) .Zbyt skomplikowane to wszystko.Gdyby moją teściową wysłać do sklepu po samochód już boję się co by kupiła...

Cena auta w Polsce w roczniku 2010 waha się ok 200 tys. zł ale auto sprowadzone z Europy i dodatkowo z zrobionym przeglądem jako auto ciężarowe dodatkowo jako firma mam nip europejski to koszty sprowadzenia zarejestrowania myślę że spadły by o ok 50-60 tys. Proszę o poradę w tej kwestii jaką wiedzę posiadacie na temat mojej wypowiedzi i wiedzy która została mi przekazana przez kilka osób

Obecnie osobiście szukam podobnego auta i przyznam szczerze, iż przecieram oczy z zdumienia jak czytam takie wpisy. Praktycznie nie wypowiadam się na forum ale w tym przypadku muszę zrobić wyjątek.

Można robić błędy z pośpiechu, niechlujstwa, zaniedbania ale już kombinacji 'jak tu wykiwać urząd i kupić taniej' nie da się usprawiedliwić. Po pierwsze nip UE nie ma zastosowania identycznego jak w przypadku innych towarów (WDT) i VAT trzeba zapłacić po sprowadzeniu - nie przy sprzedaży. Oczywiście, można wbić w dowód, że jest to np. URSUS C360 po fejSliFcie i będziesz nim obrabiał pole (sic!) ale prędzej czy później (zazwyczaj później) w zębach trzeba będzie zanieść do UC zaległy VAT + ODSETKI + MANDACIK.

Nie ma na tym świecie okazji ale to tak trudno pojąć wielu 'poszukiwaczom skarbów'. Jeśli auto jest dobre to musi kosztować. Jeśli dokumenty mają być po Bożemu - musi kosztować.

Reasumując! Jeśli chce się jeżdzić jak Pan trzeba wprost proporcjonalnie zapłacić za tę przyjemność. A jeśli nie ma na owies - to po co kupować Konia ?! :nienie:

Wracając do tematu chętnie poznam opinie kierowcy 5GT na temat awaryjności i kosztów utrzymania (jest to co by nie było spód 7er). Z BMW wyleczyli mnie (nieskutecznie) złodzieje :) Jednak po roku banicji (Mercedes) muszę wrócić do korzeni :). Żadne SUV'y nie wchodzą w grę - miałem, jeździłem, doświadczyłem - nigdy więcej :)

Poważnie zastanawiam się nad F10 520d w M-Pakiecie (Szybsza :)). Bardzo dobrze wspominam czasy E60 i chętnie wrócę do tego komfortu, stylu i designu. Ale ...

na horyzoncie pojawia się przez wielu krytykowana i ośmieszana 5GT. Lubie iść pod prąd a w szczególności w komforcie serii 7 :) Zastanawia mnie jedynie niezawodność i "poręczność" tej konstrukcji.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

japawlak

Gorąco polecam 5GT.Absolutnie musisz się przejechać.Po przejażdżce zrozumiesz dlaczego ten samochód jest taki fajny.Bardzo bardzo estetyczny ,wg mne zdeczka nawet bardziej komfortowy niż 7er i nie tak krowiasty.Bardzo duży ale z małym bagażnikiem ,jednak seryjnie rozkładane siedzenia z tyłu rekompensują to aż nadto.Z Adaptive Drive zawieszenie wprost wymiata.Ja mam motor w dieslu z twin turbo ,bardzo dynamiczny.Auto kupiłem nowe ,ma już 3 lata i 50000km przejechane po drogach całej europy w tym w Niemczech z prędkościami 250km/h.Nie oszczędzam ,naginam ile wlezie ,i tak jest na gwarancji ;-) a jak będzie się kończyła kupie następne...

Jeździłem też 530d (z jedną turbiną) ,niewiele wolniejsze.Nie mam za to pojęcia jak z dynamiką 520d ,może być muł ,bo auto do lekkich nie należy ,ale znajdziesz na pewno kogoś kto powie że to zupełnie wystarczy i wierze że tak może być.

Jak chcesz kupić nowe ,nie zastanawiaj się dwa razy , z używanymi nie mam doświadczenia.

A ci którzy się śmieją to albo zazdroszczą albo nie dorośli jeszcze do awangardy która może tylko rozweselić nasze ulice.Porsche Panamera też jest brzydka a założe się że nikt by się nie obraził żeby mieć taką "brzydulę" pod domem.Wg mnie identycznie jest z 5GT - to unikatowy samochód.

japawlak

Gorąco polecam 5GT.Absolutnie musisz się przejechać.Po przejażdżce zrozumiesz dlaczego ten samochód jest taki fajny.Bardzo bardzo estetyczny ,wg mne zdeczka nawet bardziej komfortowy niż 7er i nie tak krowiasty.Bardzo duży ale z małym bagażnikiem ,jednak seryjnie rozkładane siedzenia z tyłu rekompensują to aż nadto.Z Adaptive Drive zawieszenie wprost wymiata.Ja mam motor w dieslu z twin turbo ,bardzo dynamiczny.Auto kupiłem nowe ,ma już 3 lata i 50000km przejechane po drogach całej europy w tym w Niemczech z prędkościami 250km/h.Nie oszczędzam ,naginam ile wlezie ,i tak jest na gwarancji ;-) a jak będzie się kończyła kupie następne...

Jeździłem też 530d (z jedną turbiną) ,niewiele wolniejsze.Nie mam za to pojęcia jak z dynamiką 520d ,może być muł ,bo auto do lekkich nie należy ,ale znajdziesz na pewno kogoś kto powie że to zupełnie wystarczy i wierze że tak może być.

Jak chcesz kupić nowe ,nie zastanawiaj się dwa razy , z używanymi nie mam doświadczenia.

A ci którzy się śmieją to albo zazdroszczą albo nie dorośli jeszcze do awangardy która może tylko rozweselić nasze ulice.Porsche Panamera też jest brzydka a założe się że nikt by się nie obraził żeby mieć taką "brzydulę" pod domem.Wg mnie identycznie jest z 5GT - to unikatowy samochód.

Dziękuję picel77. Właśnie takie, konkretne i rzeczowe sprawozdanie zza kierownicy miałem na myśli. Sam mam Mercedesa G500 więc zdanie ludzi średnio mnie interesuje / podobnie sąsiada, który twierdzi, że jeżdżę kioskiem Ruchu! Szukam teraz czegoś na dłuższe trasy (G500 odpada :)) i coraz bardziej przekonuje się do GT. W zasadzie zależy mi na 3.0d z jedną dmuchawą i fotelach komfortowych. Niestety na nowe mnie nie stać więc szukam czegoś od '11 roku z przelotem do 100k. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.

spoko japawlak

Służe zawsze swoja opinią ,w GT urzeka przede wszystkim odmenność ,komfort i naładniejsze wnętrze spośród wszystkich obecnie modeli BMW.Siądź ,przejedź się a przyznasz mi racje.Jeśli używane to może jakiś dealer BMW w Niemczech ,mój brat tak kupił E61 ,dają gwarancje z której albo nie rezygnuj albo wykorzystaj do negocjacji o cenę.Znam też na prawde bardzo dobrego mechanika BMW w okolicach Poznania.Mój brat mieszka w Zielonej Górze a serwisuje swoje auto właśnie tam.

Niestety od strony technicznej nie za bardzo mogę pomóc ,dolewam tylko płyn do spryskiwaczy i nigdy w zyciu nie wymieniłem koła w samochodzie.O ! Umiem też napompować koła ;-) Dopiero niedawno dowiedziałem sie że mam skrzynie ZF ...

Wczoraj rozpocząłem negocjacje z BMW w sprawie następnego nowego GT ,535d M Sport.Dają rabat ale jeszcze nie taki jaki wiem że mogą dać.Jestem cierpliwy ,poczekam :-)

a G500 to mega auto ,na dzielnicy u mnie ktoś ma takiego srebrnego w AMG ,kosmos po prostu.

Z tym najładniejszym wnętrzem to chyba trochę przesadziłeś. Chyba 6 ma najładniejsze, a tak poza tym we wszystkich nowych BMW są podobne i ładne. :)
"Albo GRUBO albo WCALE"

japawlak

Cześć picel77 dodam jeszcze od siebie że trzecim takim awangardowym autem po 5GT i Panamerze jest oczywiście X6.

Cena auta w Polsce w roczniku 2010 waha się ok 200 tys. zł ale auto sprowadzone z Europy i dodatkowo z zrobionym przeglądem jako auto ciężarowe dodatkowo jako firma mam nip europejski to koszty sprowadzenia zarejestrowania myślę że spadły by o ok 50-60 tys. Proszę o poradę w tej kwestii jaką wiedzę posiadacie na temat mojej wypowiedzi i wiedzy która została mi przekazana przez kilka osób

Obecnie osobiście szukam podobnego auta i przyznam szczerze, iż przecieram oczy z zdumienia jak czytam takie wpisy. Praktycznie nie wypowiadam się na forum ale w tym przypadku muszę zrobić wyjątek.

Można robić błędy z pośpiechu, niechlujstwa, zaniedbania ale już kombinacji 'jak tu wykiwać urząd i kupić taniej' nie da się usprawiedliwić. Po pierwsze nip UE nie ma zastosowania identycznego jak w przypadku innych towarów (WDT) i VAT trzeba zapłacić po sprowadzeniu - nie przy sprzedaży. Oczywiście, można wbić w dowód, że jest to np. URSUS C360 po fejSliFcie i będziesz nim obrabiał pole (sic!) ale prędzej czy później (zazwyczaj później) w zębach trzeba będzie zanieść do UC zaległy VAT + ODSETKI + MANDACIK.

.

VAT trzeba zapłacić tylko wtedy gdy chcemy zarejestrować pojazd. Trzymając go jako towar jesteśmy z tego obowiązku zwolnieni...

Z tym najładniejszym wnętrzem to chyba trochę przesadziłeś. Chyba 6 ma najładniejsze, a tak poza tym we wszystkich nowych BMW są podobne i ładne. :)

Chyba nie :wink: dla mnie też GT ma najładniejsze wnętrze :D

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Jeszcze nie widziałem serii F z brzydkim wnętrzem,moim zdaniem są mega dopracowane i świetnie wyglądające niezależnie od segmentu,a jeśli chodzi o ergonomie wnętrza wszystko jest na swoim miejscu,żadnych zbędnych przycisków na konsoli prostota i funkcjonalność to co najbardziej cenie.

• 4 tygodnie później...

Nie bede powielal co juz koledzy wczesniej napisalo nt. F07 ( ew. F07 LCI).

Co do kosztow??

AC + pokrycie roznicy w przypadku szkody calkowitej/kradziezy do ceny zakupu = 1500EUR / 20tysrocznie.

Spalanie: 530d / 16tys km -> 8,2L/100km.

Nie oszczedzam auta, generlanie przemieszczam sie z predkoscia 160kmh, czasem >200. Brak miasta. Opony 275/255 R19

Bagaznik wcale taki maly nie jest. Zwolnienie klap odzielajacych i przesuniecie fotelu max do przodu, powoduje, ze jednak duuuzo sie jeszcze zmiesci. Na urlop dachbox i po sprawie :cool2:

Bagaznik na dach: 146EUR

Roczne opony zimowe (RF 255 R19 + felgi) 1100EUR

Wiecej nie wydalem :mrgreen:

• 5 miesięcy temu...

Po dłuższych zmaganiach w myślach co wybrać: F10, X70 czy (wcześniej przeze mnie wyśmiewane) F07, padło na F07. Widać dorosłem do tego auta. Ze względu na budżet będę poszukiwał auta używanego w cenie 120/130 tys. Ponieważ nie mam nikogo kto by mógł mi pomóc w zakupie auta za granicą zdecydowałem się na zakup w Polsce (pierwszy właściciel z salonu PL/ prywatne). Myślałem również aby auto kupić w styczniu. Czy to dobry okres na kupno auta? Jak wspomniałem ciut tylko mnie dziwi mała ilość ogłoszeń. Czy to przypadkiem nie z tego powodu, że wielu ten model się nie podoba? No i ostatnie pytanie jak się sprawy mają z utrzymaniem i awaryjnością takiego 3-4 latka?

Z góry dziękuję za pomoc.

F07 jets modelem niszowym, stad jego niewielka ilosc w salonach.

PS. Dlaczego nie zapukales do mnie?? Pomoglbym Ci z mila checia, a sadze, ze auto niemieckie byloby w lepszym stanie niz te jezdzace po polskich drogach, niestety. :roll:

pozdr

• 2 tygodnie później...

Witam

Chcę kupić F07 35i , budżet ok 170tys pln. Oglądając ogłoszenia doszedłem do wniosku,że ceny modeli o podobnym przebiegu i wyposażeniu są mocno zróżnicowane. Wiadomix często te ceny są wywindowane i coś tam zawsze można zbić ,pytanie tylko ile?:) Raczej wolałbym pojechać do Niemiec po auto ale jak się targować i ile z niemieckim dealerem znając tylko polski i angielski:)? Jaki waszym zdaniem rocznik i przebieg mogę kupić za te pieniądze ?