Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokladnie to sie nazywa: deklaracja dewizowa.

Osoba, która nie dopełniła obowiązku zgłoszenia, może zostać ukarana grzywną od 138,60 zł do 27 720 zł. Oraz możliwe jest też nałożenie mandatu w maksymalnej wysokości 2772 zł.

Opublikowano

Hehe...powiedzcie to handlarzom :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Większość komisów prosi o wpłatę na ich konto w danym banku zależnie od kwoty no ale nie są to tzw.przelewy tylko wpłaty gotówkowe :wink: :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja z ogłoszeń w DE kupuję tylko starsze autka dla znajomych więc nie znam problemów związanych z płatnością gotówką dużymi kwotami. Poważniejsze fury idą z innych źródeł i tam tylko przelewy, nie ma innej opcji. Nie przypuszczam jednak żeby był problem z płaceniem większych kwot gotówką, w końcu jesteśmy w EU.

Co do zakupu z ogłoszenia, to ważne jest aby auto miało aktualne badanie techniczne, bo na nim wpisany jest przebieg. Jeżeli samochód ma normalną cenę a nie okazyjną, sprzedawany jest na normalną fakturę itd to nie powinno być problemów. W Niemczech auta są bardzo drogie, więc jeżeli ktoś tam szuka okazji to się zdziwi bo kupi od Polaka auto pochodzące z EU po dzwonie, naprawione w Polsce i wysłane do Niemiec ponownie, albo inny "kwiatek". :)

Opublikowano
Tak jak napisałeś,badania techniczne i jest przebieg.Lub: wyrejestrowane i wówczas także jest przebieg i STAN NA CHWILĘ WYREJESTROWANIA.
Opublikowano
mmw jakas rada gdzie szukac troche taniej niz w DE ? Jakis portal aukcyjny ?? tylko dla wtajemniczonych ;) ?

Niemieckie auta taniej kupisz tylko w Polsce. :mrgreen:

Nie mogłem się powstrzymać. :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Luxemburgu są bardzo dobre samochody i też niestety dość drogie. To bogaty kraj i auta mają bardzo zadbane i wypasione. Niestety tu jest ta sama sytuacja co w Niemczech, czyli jak coś od nich trafia do Polski i ma atrakcyjną cenę to na bank dzwonnik, cofnik albo bezvatnik. :)

Ja nie pisałem żebyś nie kupował w Niemczech. Kup, ale nie spodziewaj się atrakcyjnej ceny. Znajdź solidne auto i kup. Myślisz, że jak sprowadzam coś dla rodziny nawet z Niemiec tańszego to jest to cena najniższa z allegro? Nic z tych rzeczy. Albo dobrze albo tanio. Nawet na aukcjach branżowych jak się sprzedają solidne auta to idą lekko uszkodzone albo z wadami mechanicznymi w cenie naszych, polskich, idealnych igiełek z allegro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam w DE

kupiłem kilka autek w tym wszystkie swoje BMW i powiem tak jak koledzy okazji nie ma nawet uszkodzony lekko uszkodzony pojazd potrafi kosztować troszkę kasy tj tyle ile nasze perełki z allegro najlepiej kupować privat ale jak jest dobra cena to szybko znikają ..... z moim poprzednim E46 (super autko) miałem taką sytuacje że Niemiec nie chciał kasy tylko poszliśmy do banku i przy mnie wpłacił ...... chyba się bał fałszywek no cóż niektórzy pracują na naszą opinię w DE ..... :)

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
linkow dla "wtajemniczonych" raczej nikt ci nie poda bo wiekszosc aut leci przez ebay.de badz regionalne strony , a co do rejonu hmm jedyny jaki osobiscie znam to "pewex" w norymberdze tylko ze tam musisz miec minimum 4 dni na zwiedzanie , no i zobaczysz piekne merce klejone na budapren oraz lambo w halach z gorylami 24/h . A co do form platnosci przelew w banku max 5 minut , moze malo wygodne to jest ale no coz wschod sobie na taka renome sam zapracowal ( oczywiscie nie wrzucam nas wszystkich do jednego worka no ale nie oszukujmy sie , kazdy wie z czego Polacy sa znani na zachodzie ) aa wlasnie poszukaj w rejonach gdzie jedziesz aukcji ze sakrbowek albo komornicze tam ladne okazje mozna kupic !