Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie odnosnie zakupu samochodu w Niemczech:

1) ile moze kosztowac przeglad przedsprzedazowy w DEKRA/ADAC ?

2) jak sie placi za samochody kosztujace prawie 20tys ? Ciezko wyobrazic sobie ze lata sie tam z gotowka w portfelu. No chyba ze nie ma innego wyjscia ;/

3) jak z wiarygodnoscia ogloszen ? jest choc troche lepiej niz w PL ? Szkod by przejechac 1000km i przekonac sie ze to kolejny ulep.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Dzieki

Opublikowano

1. A kto z tobą pojedzie na przegląd? Nigdy się z takimi praktykami nie spotkałem.

2. Oczywiście gotówką najwygodniej i najtaniej

3. Wiarygodność lepsza niż PL, ale zdarza się pojechać do prywatnego sprzedawcy i oniemieć z przerażenia - ostatnio pojechałem do Aachen (1000 km) żeby zobaczyć 4 letnie Audi A6 w znacznie gorszym stanie niż moje 11 letnie Volvo :?

Opublikowano

1.Od ręki nikt ci tego nie zrobi a poza tym po co ci to w NIemczech??

2.Gotówka lub bankomat

3.Trochę lepiej jak u nas.Prywatne ogłoszenia też ok ale w jeden dzień niczego nie znajdziesz

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
No pewnie,nic nie można,z kosmosu mi zleciało.Po kilku rozmowach telefonicznych z Właścicielem,poprosiłem o takie cudo.I był to warunek zakupu.I tyle,dostałem.DEKRA stwierdziła prawy łącznik stabilizatora do wymiany,plus zadnie amortyzatory,tarcze i klocki.Tyle z mojej strony, :)
Opublikowano
Ale nikt nie mówi, ze kolega nie dostanie tylko, ze nie od razu jak pojedzie.Mozesz się tak umówić ale ilu sprzedawców na to pójdzie nie wiedząc czy nawet przyjedziesz??
Opublikowano
Bezsprzecznie ma Kolega rację.Jeden się zgodzi drugi nie.Mnie nie interesuje jeśli się nie zgodzi.Nie mam ni czasu a tym bardziej pieniędzy by sobie zwiedzać Niemcy.Kończąc temat co owa DEKRA zrobiła:pewnie rutynowo,lecz zbadali także emisję spalin,zielona naklejka, :D .Wiem tylko iż tę usługę załatwiał Właściciel Firmy w której auto zostało zakupione i było serwisowane.Sam ciekaw jestem,czy można by to załatwić w Polsce.DEKRA tu jest.
Opublikowano

Czyli gotowka/bankomat ta druga opcja wydaje sie bardziej safe, pytam o przeglad bo tak nauczyli mnie sprzedawcy w Pl bez przegladu ani rusz. A osobiscie raczej mam srednie pojecie.

Czyli tak dzwonic do sprzedawcy i generalnie pytac o bezwypadkowosc, ksiazke serwisowa ?? Cos jeszcze ? Jak na odleglosc zweryfikowac czy warto udac sie 1000km po autko. A moze znacie kogos kto za oplata pomoze w zakupie ? Dobrze miec kogos kto sie zna na autach i nie bedzie kupowal "oczyma".

Opublikowano

Na Twoim miejscu, a też nie jestem eskpertem (deliktanie mówiąc) to wolałbym popatrzeć najpierw w zasięgu 100 km. Niekoniecznie świeżo sprowadzone igiełki, a raczej własnie auta już z 2-3 letnią historią w Polsce, najlepiej w ogóle salonowe. Jak się natniesz - a natniesz się na pewno - stracisz mało czasu i kasy. A tak, to pojedziesz 1000 km w jedną stronę, na miejscu okaże się, że odpicowanego sztrucla sprzedaje 4 jazgoczących kebabów, a nie zadbany i elegancki starszy lekarz / prawnik / bankier, że fotki były dla picu, że KS jest sfałszowana, itd. Ty myślisz, że liczniki kręcą tylko u nas, że tylko u nas potrafią autka picować do sprzedaży?

Ewentualnie sądzisz, że jakieś 10.000 handlorzy nie ubiegnie Cię w walce o naprawdę fajny i okazyjny egzemplarz?

Sprawdź też giełdę tu na forum, może się trafi coś fajnego i możliwego do weryfikacji.

Jest też tu kilka osób pobierających autka od Krzyżaka na handel, z czego osobiście - oczywiście tylko po postach, bo przecież nie znam ludzi - mógłbym w ciemno jedną osobę polecić do spróbowania. Oczywiście reklamy nie będę tu robił, on i tak tego nie potrzebuje.

Opublikowano
Moje zdanie: nie zgadza się na wersję o której mowa w temacie-rezygnuję.Książka serwisowa-dzwonimy i pytamy.Jest problem-rezygnuję.Lecz ja jestem cierpliwy,a rozumiem chęć posiadania ZARAZ, :)
Opublikowano

Auta szukam juz jakiś czas, sporo widzialem osobiście, i nic co by spelnialo moje oczekiwania. W okazje juz dawno nie wierze, wiem ze za dobre auto trzeba zaplacic. Mialem nadzieje ze Kanty w de są na poziomie 20% a nie jak w pl 80%.

Pozdrawiam

Opublikowano
OK....moja M52TU B20,pułskóra,zmieniarka,,elektryka foteli,przebieg 170 tys. z wszelkimi dostepnymi sprawdzeniami kosztowała 4500EUR.Skoro tak juz złosliwie piszę rozwiewając mity,napiszę więcej.Stary mit: 328 poli prawie tyle samo co 323 lub 325.Chyba na postoju.Obecnie,zima,trasy bardzo krótkie,swiatła,korki,stop po 3 km,i dalej nastepne 3 km. Spalanie 15 litrów i nie ma mozliwości inaczej.Chyba że to miast w rodzaju Pustynia Błedowska,tyle.
Opublikowano
Trochę uciekl nam temat, bardziej mi chodzi o porady osób które kupowaly/kupują auta w de. Prosicie np o dodatkowe zdjęcia książki, fotela, kierownicy? Przesylaja?
Opublikowano

Kolego po pierwsze nie jedź z jednym numerem, jednym adresem.

Znajdz wszystkie mozliwe oferty po drodze w okolicy itp.

Do tego adresy komisów i giełd na trasie..

Moze się przydać moze nie.

Sposób płatności tylko i wyłącznie gotówka, mozesz ją mieć przy sobie a możesz miec na koncie i wypłacić po dogadnaiu wszystkiego, jednak to jest koszt konta walutowego, wypłaty w de itp.

Co do przeglądów, jedni sie godzą bez problemu nawet Turki w komisach a inni sie nie zgodzą nawet jak nic nie ukrywają...

Opublikowano

Kupowałem w D poprzednie auto,obecne też i kilka aut dla kumpli(nie jestem handlarzem,pracuje w D).

Na przegląd nigdy nie jechałem,jedynie podpięcie pod kompa i sprawdzenie po VIN w niemieckim ASO.

Wszystkie samochody były OK,jeżdżą w dobrym zdrowiu do dziś.

Opublikowano

Co niektórym to naprawdę na głowę się rzuciło z tymi przeglądami. Ostatnio kolega sprzedawał cienkociento, czy jakos tam, za 2500zł - kupujący się uparł, że musi jechać na przegląd i to do ASO :lol: Koniec końców i tak nie kupił :lol:

Osobiście kupowałem kilkanaście samochodów używanych i nigdy na żadne przeglądy nie jeździłem.

Opublikowano

Wskazana jest rozwaga :) ale przy aucie za prawie 100tys dla spokojnego snu, i czystego sumienia warto pojechac, przynajmniej na Pl realia.

jedynie podpięcie pod kompa i sprawdzenie po VIN w niemieckim ASO.

W jakim ASO sprawdzalem PL cz DE ? Robia jakies problemy w DE ?

Opublikowano
Kompa podpinałem swojego,VIN sprawdzałem w niemieckim ASO,oczywiście bez żadnego problemu i za free.
Opublikowano
No nie, bo możesz mieć przy sobie tylko określoną ilość gotówki.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
No nie, bo możesz mieć przy sobie tylko określoną ilość gotówki.

Bez żartów..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kupowałem auto jakiś rok temu w DE i płaciłem ok.50.000 EU gotówką i nikt nie kazał przelewu robić :mad2: :mad2:

Ja rozumiem oficjalne przepisy ale to ma się nijak do rzeczywistości :wink: :wink:

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem od czego to zalezy, mi takiej informacji udzielono, mimo ze nie pytalem to dostalem na twarz "akceptujemy tylko platnosc przelewem, brak mozliwosci placenia gotowka"

Jako informacje: legalnie bez informowania sluzb celnych mozna wywiez 10k euro, powyzej tej kwoty nalezy ich poinformawac, wypelnic jakis tam form.

Edytowane przez adisan82
Opublikowano
legalnie bez informowania sluzb celny mozna wywiez 10k euro, powyzej tej kwoty nalezy ich poinformawac, wypelnic jakis tam form.

haha, no comment

Faktem jest, że gdy kiedyś chciałem kupić od prywatnego w Niemczech to gościu trochę się bał Polaczka-cwaniaczka i chciał abyśmy pojechali do niego do banku i żebym wpłacił na jego konto, co akurat mi nie przeszkadzało tak bardzo jak kiepski stan samego auta :?

Opublikowano
Dziwisz się? Też bym nie brał gotówki do łapy, najlepiej właśnie wpłata w jakimkolwiek chociaż banku albo przynajmniej przepuścić banknoty przez kogoś w kantorze czy coś.