Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, podczas jazdy nagle nastąpiła utrata mocy, jedynka - pedał w podłodze, ekonomizer 20l/100km, a ledwo jedzie, na drugi i trzecim biegu to samo. Nie kopci, silnik nie chodzi głośniej, a słychać tylko tak szum większy niż zwykle przy dodawaniu gazu, coś w stylu głuchego świstu. Po jakiś 10min. jazdy pojawiła się też żółta kontrolka oleju. Problem wystąpił jakieś 30 min. termu, auto stoi teraz na parkingu. Czy jesteście w stanie pomóc w zdiagnozowaniu problemu? Jestem z Wrocławia.
Opublikowano
z tego co sie orientowałem to koszt regeneracji turbiny to około 1000pln ale niestety nie we wrocku. Nową turbine (chyba) na alledrogo znajdziesz za 1900pln
Opublikowano
Wiecie dlaczego kontrolka oleju się pojawiła? Zbieg okoliczności, czy może jest jakiś związek, bo jak na razie pod autem nie widziałem żadnej plamy...
Opublikowano
jak kontrolka oleju świeci się na żółto, to oznacza, że nie ma odpowiedniego ciśnienia oleju - mogła turbina wciągnąć olej lub np pompa oleju się skończyła lub sa jakieś mega nieszczelności typu pierścienie/głowica
Opublikowano

Ok, dzięki Wam za info. Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś ma namiar na jakiegoś dobrego magika we Wrocławiu to bardzo proszę.

Opublikowano
Ok, dzięki Wam za info. Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś ma namiar na jakiegoś dobrego magika we Wrocławiu to bardzo proszę.

Ja swoje na montaż/demontaż pompy oddałem na ul. przedmiejską we wrocku - robią tylko bmw i to od dobrych 20 lat i nie mają cen z kosmosu, ten warsztat mogę polecić :)

Opublikowano
jak kontrolka oleju świeci się na żółto, to oznacza, że nie ma odpowiedniego ciśnienia oleju - mogła turbina wciągnąć olej lub np pompa oleju się skończyła lub sa jakieś mega nieszczelności typu pierścienie/głowica

Jeśli kontrolna oleju święci Sie na żółto to znaczy ze jest zbyt niski poziom oleju lub czujnik jest uszkodzony ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Jeśli kontrolna oleju święci Sie na żółto to znaczy ze jest zbyt niski poziom oleju lub czujnik jest uszkodzony ...

U kumpla w 330d poziom oleju jest ok, sam czyjnik jest ok tylko pomka oleju siedzi i świecąc na żółto kontrolka sygnalizuje zbyt niskie ciśnienie oleju

Opublikowano

U kumpla w 330d poziom oleju jest ok, sam czyjnik jest ok tylko pomka oleju siedzi i świecąc na żółto kontrolka sygnalizuje zbyt niskie ciśnienie oleju[/quote

Czyli czujnik jednak nie jest ok lub wiazka idaca do niego ... W instrukcji jest wyraźnie napisane co sygnalizuje żółta kontrolka ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
pewnie jest tak jak mówisz :) u niego po prostu ta kontrolka zapalała się raz na jakiś czas. i pompka olejowa też raz na jakiś czas miała przerwe w pracy (około 2-3sek) i tak skojarzyliśmy jedno z drugim :)
Opublikowano
manometrem wkręcanym w miejsce czujnika ciśnienia oleju. na manometrze było normalnie widać że raz na jakiś czas ciśnienie oleju spada do zera na krótki okres czasu
Opublikowano
z tego co sie orientowałem to koszt regeneracji turbiny to około 1000pln ale niestety nie we wrocku. Nową turbine (chyba) na alledrogo znajdziesz za 1900pln

Nie nową tylko regenerowaną.To już lepiej swoją regenerować. Na przedmiejskiej zdecydowanie znają się na rzeczy. Cen nie mają z kosmosu raczej ale na półdarmo nie ma co liczyć.

Opublikowano

Nie nową tylko regenerowaną.To już lepiej swoją regenerować. Na przedmiejskiej zdecydowanie znają się na rzeczy. Cen nie mają z kosmosu raczej ale na półdarmo nie ma co liczyć.

Już nigdzie nie ma półdarmo :) w najlepszym przypadku jest cena normalna później jest już tylko drogo i bardzo drogo ;)

Opublikowano
Dzięki wszystkim za pomoc. A czy mogę normalnie jechać z uszkodzoną turbiną na warsztat, czy lepiej np. holować czy zorganizować lawetę ?
Opublikowano

Po pierwsze Przedmiejskiej nie polecają w dziale polecane warsztaty, ja tez niema dobrego zdania bo naciągają. Po drugie na Robotniczej 22 masz firmę Turbo RFK która prowadzi Kamil. Jest bardzo polecany na forum i bez problemu zajmie się twoją turbiną.

Lepiej auto holować lub na lawetę.