Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie może wam coś przyjdzie do głowy bo ja nie wiem o co chodzi. Miałem już z różnymi sprawami styczność ale ta mnie bardzo zaskakuje. Mianowicie: jak podłącze prostownik pod kleme + na aku a z aku zdejme kleme - i kablem masowym od prostownika dotykam do tej blachy co trzyma aku to iskrzy czyli tak jakby kabel + miał styczność z masą. Pytanie brzmi gdzie czegoś takiego szukać?

Tak samo jak wezme miernik i ustawie na "pikaczu" to co sprawdza się czy jest obieg i jeden koniec dostawie do kabla + a drugi kabel dam do masy to piszczy. Coś robi zwarcie tylko co? rozrusznik? altek? czy coś innego. macie jakiś pomysł jak do tego dojść?

mam nadzieje że jasno się wyraziłem.

Taki obrazek o co chodzi

http://img13.imageshack.us/img13/8708/akuk.png

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano
Dlaczego dobierasz się do akumulatora, zamiast sobie ułatwić i pod maską ładować (+ i masę masz obok siebie) ?? To że iskrzy to normalna sprawa i nie masz się czym przejmować.
Opublikowano

yousi ale na odpietej klemie minusowej ma iskrzyć?

a dlaczego w drugiej beemce takiego czegos nie ma?

chyba dlatego są problemy z rozładowywaniem sie akumulatora.

Opublikowano
zwarcie jest na tym cieńszym kablu co przykręcony jest nakrętką. On idzie do alternatora czy gdzie?