Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie jestem po zabiegu wymiany klocków i czujnika ( przód ) no i teraz mam problem. Przy wymianie Pan mechanik :D powiedział że po przejechaniu jakiegoś tam odcinka drogi błąd powinie zniknąć z deski. No i przejechałem już kilka takich odcinków a błąd dalej wyskakuje. Jest jakiś sposób na to żeby się tego pozbyć czy konieczny jest komputer :shock: za 150 zł . Trzymałem już nogę na hamulcu z 1 min z dociskiem i ni h.... nie gaśnie.
Opublikowano
Kolego to nie sa klocki tylko pneumatyczne zawieszenie. Tak czy inaczej podpiecie do kompa. Moze masz walniety bezpiecznik lub poducha siadla.
Opublikowano
Błąd dotyczy NIVO czyli pompowanego zawieszenia. Podłącz pod kompa bo inaczej to samo nie zniknie.
Opublikowano (edytowane)
Jestem w szoku , auto nie leży na żadną stronę w zawieszeniu wszystko jest ok. Panowie gdzie szukać tego bezpiecznika ( bagażnik ? ) chciałbym go zobaczyć .Nie mam zamiaru wjeżdżać co tydzień na komputer. A z tego co się orientuje to zaraz potrzebna będzie pełna diagnostyka zawieszenia w ASO za 360 zł po to żeby wymienić mi jakiś przekaźnik lub bezpiecznik. A po złodziejskich i naciągających klientów warsztatach nie mam najmniejszego zamiaru jeździć bo już się z tego wyleczyłem. Edytowane przez kierowcabmw
Opublikowano
Sprawdz w bagazniku i w schowku. A od dluzszego czasu miales ten blad czy po wizycie u mechanika?? Nie musi lezec zeby blad byl. Sprawdz bezpieczniki najpierw i jesli nie wywalilo to niestety komp tylko i sprawdzanie co sie stalo.
Opublikowano
Auto wisiało w powietrzu przy zmianie klocków i po opuszczeniu go na koła wyskoczył mi ten błąd. Palnąłem tu że to błąd od klocków nie sprawdzając nigdzie wcześniej bo mechanik który mi zmieniał klocki powiedział że to zgaśnie po przejechaniu jakiegoś tam odcinka drogi i przyznam się szczerze uwierzyłem w to. Ale że to trwa zbyt długo to zaczęło mnie to denerwować bo nie lubię jak coś się tam wyświetla .I dopiero od was dowiaduje się że to NIVO i jestem w szoku.Błąd jest od 4 dni.
Opublikowano
Sprobuj wpierw bezpieczniki. Jak sa ok to sprawdz czy nie masz nieszczelnosci na ktoryms z miechow. Jak chcesz sie pobawic aby miec pewnosc to podnies na lewarku wpierw lewa strone a pozniej prawa i nasluchuj czy nie syczy. Mozesz tez sprawdzic kostki od czujnikow ktore sa na wahaczach. Jesli bedzie wszystko ok to komp i sprawdzanie elektryki. A gdzie stawiasz auto?? Masz cieply garaz?? Zobacz tez jak bedzie na plusowej temperaturze
Opublikowano

No właśnie autko nie stoi na mrozie tylko w garażu ale powiem ci że grzebałem przy przekaźnikach w bagażniku to wyraźnie było słychać jak coś zabuczało pod kołem zapasowym w bagażniku ( pompa Nivo ) . Trochę zgłupiałem bo jak ją obciążę ( wlazłem z kolegą do bagażnika ) to czuć jak pompa pompuje i autko unosi się z tyłu.Miechy też całe bo ona nie opada.

Mam pytanie czy błąd wyskakuje przy uszkodzeniu tego czujnika ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wiesz, czasami przy wymianie klockow mechanik mogl zachaczyc o czujniki polozenia wachaczy.jest jeden z przodu i jeden z tylu.sprawdz czy nie sa odczepione.raczej ten z przodu, poniewaz jesli tylny bylby odczepiony to zawieszenie by nie podnosilo sie.sprawdz to.z przodu chyba z lewej strony jest.nie pamietam.
Opublikowano
Panowie orientujecie się może ile taki czujnik może kosztować ( nowy oryginalny ) Bo coś mi się wydaje że mam do wymiany ( zajrzałem tam i tragedia ) . Musze kupić taki czujnik - lewa strona.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem tylny lewy czujnik poziomowania zawieszenia i wszystko jest ok. Koszt czujnika nowego 350 zł w ASO . Trochę drogo ale co zrobić jak trzeba to trzeba.Błędu nie ma i wszystko jest ok. Dziękuje za podpowiedzi Panowie.