Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem zmuszony do wymiany sprzęgła w moim aucie 320d E91 M47 163km. Od jakiegos czasu sprzegło zaczeło się ślizgać, aktualnie przy każdym agresywnym wciśnięciu gazu obroty szybko skaczą do góry. Planuję zakupic taki zestaw

http://allegro.pl/dwumasowe-sprzeglo-bmw-320d-320-d-e46-e90-6bie-i2966619906.html

Koledzy mam jedno pytanie ------- Gdzie we Wrocławiu moge liczyc na dobrą wymianę w rozsądnej cenie ???

Edytowane przez Marcin 69
Opublikowano
Polecić ci za wiele nie mogę każdy zakład specjalizujący się w BMW to obecnie jakąś podochodziochę miał. W stando zrobią ci dobrze ale cię skasują. U Bębna czy w Autochipie to mogą cię tez naciągnąć i z terminami u nich krucho. Poczytaj w dziale polecane zakłady do którego to tematu jest wyżej link może sam się na coś zdecydujesz.
Opublikowano
Witam. Jestem zmuszony do wymiany sprzęgła w moim aucie 320d E91 M47 163km. Od jakiegos czasu sprzegło zaczeło się ślizgać, aktualnie przy każdym agresywnym wciśnięciu gazu obroty szybko skaczą do góry. Planuję zakupic taki zestaw

http://allegro.pl/dwumasowe-sprzeglo-bmw-320d-320-d-e46-e90-6bie-i2966619906.html

Koledzy mam jedno pytanie ------- Gdzie we Wrocławiu moge liczyc na dobrą i wymianę w rozsądnej cenie ???

Akurat wymiana sprzegla to nie jest jakos specjalnie skomplikowana czynnosc. Podjedz do jakiegokolwiek zaufanego/znanego warsztatu w okolicy domu/pracy (zeby bylo wygodniej) i po sprawie :) Jak juz mam cos polecic to jetronik na opolskiej, ossowski na komandorskiej.

v40 -> s60 -> s40 -> s60 -> wrx -> e90 ->A6
Opublikowano

A macie jakies opinie na temat tego warsztatu ????? Jest ich niewiele, ale te co czytałem są ok. Dzwoniłem do tego mechanika i rozmowy tak całkiem całkiem. Jezeli ktoś tam był to prosze o jakiekolwiek opinie.

CHUDYK AUTO Q-SERVICE

-MECHANIKA

-DIAGNOSTYKA

tel.071 346 56 38

kom.0 691 057 493

WROCŁAW ul. BROCHOWSKA 21CAarlos

Opublikowano
Kolega w pierwszym poście napisał o zestawie - a zestaw z linku to sprzęgło i koło dwumasowe.
Opublikowano

Na tą chwile dwumas nie daje żadnych oznak swiadczących o potrzebie wymiany. Koszty:

-robocizna + cały zestaw(dwumas, docisk, łożysko, sprzęgło) wyjdzie około 2200zł

-robocizna + sprzęgło (bez dwumasy) to około 1300zł

Różnica to okołoo 900zł. Pytanie czy warto teraz zaoszczedzić a za rok wracać do tematu, bo dwumas nawali. Jak bedzie juz rozebrane to ocenię stan dwumasy i wtedy podejmę decyzję.

Opublikowano
Kolega w pierwszym poście napisał o zestawie - a zestaw z linku to sprzęgło i koło dwumasowe.

TY gordon co się mądrujesz,kolega napisał że wymienia sprzęgło o dwumasie nie wspominał dopiero zjęcie przedstawia zestaw z kołem dwumasowym, a ja się zapytałem czy koło też trzeba wymienić bo by było taniej bez koła dwumasowego, czytaj ze zrozumieniem.

Opublikowano
Ty airwolf przeczytaj raz jeszcze : " Planuję zakupic taki zestaw..." i raz jeszcze: ZESTAW - i zastanów się co tu rozumieć. Wymiana sprzęgła bez koła dwumasowego może okazać się pozorną oszczędnością. A swoją drogo skoro już zabierasz głos w temacie to z pewnością pomożesz koledze znaleźć dobry i tani warsztat we Wrocławiu - w końcu o to pyta autor postu:)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Marcin i co ?? zrobiłes juz tą dwumase i sprzęgło ??

jak koszty wyszly ?? robocizna i części ??

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprzęgło po wymianie. Koszta:

- kompletny zestaw LUK 1750 - allegro

- robocizna 500

Pierwsze odczucia:

- sprzęgło bierze na dole, wcześniej brało na górze - teraz po wymianie przy pierwszym ruszeniu auto mi prawie zgasło

- pedał chodzi teraz bardzo delikatnie

- po wymianie skok sprzęgła jest dużo mniejszy

- brak ślizgania

Czy to normalne, że sprzęgło bierze teraz od dołu i że skok sprzęgła jest mniejszy(agresywniej łapie) ????????

Opublikowano
Sprzęgło po wymianie. Koszta:

- kompletny zestaw LUK 1750 - allegro

- robocizna 500

Pierwsze odczucia:

- sprzęgło bierze na dole, wcześniej brało na górze - teraz po wymianie przy pierwszym ruszeniu auto mi prawie zgasło

- pedał chodzi teraz bardzo delikatnie

- po wymianie skok sprzęgła jest dużo mniejszy

- brak ślizgania

Czy to normalne, że sprzęgło bierze teraz od dołu i że skok sprzęgła jest mniejszy(agresywniej łapie) ????????

Coś tu nie tak z tym sprzęgłem, powinno brać definitywnie na górze :shock: czyżby coś poknocili?

Opublikowano
Z czym to może być związane??? Po jeździe nie czuć przypalonego sprzęgła, wątpliwość budzi tylko to, że bierze na dole i ten krótki skok.
Opublikowano
Z czym to może być związane??? Po jeździe nie czuć przypalonego sprzęgła, wątpliwość budzi tylko to, że bierze na dole i ten krótki skok.

Jedź do nich co wymieniali sprzęgło i powiedz (o co kaman) bo moim zdaniem jest coś nie tak, na chłopski rozum w żadnym aucie tak nie powinno być.

Opublikowano
Tak właśnie się zastanawiam- według mnie po wymianie sprzęgła powinno brać właśnie od dołu, a sprzęgło ślizgające się będzie brało na samej górze.
Opublikowano
skoro piszesz ze skok sprzęgła jest znacznie mniejszy to podejrzewam że przyczyna leży w źle założonym łożysku oporowym

Dali d....y jednym słowem, też się zgadzam z tobą :cool2: ,a kolega niech jeździ tak dalej.

Opublikowano
Dzisiaj przejechałem około 100 km, wszystko jest ok, sprzęgło się nie ślizga. Ale faktycznie bierze przy dole, zdecydowanie poniżej połowy. Pytanie- czy tak ma być (zdania są podzielone). Jeśli chodzi o skok sprzęgła, to nie jest to jakaś straszna różnica, być może mam takie odczucie ze względu na to, że bierze od dołu.