Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W jakich sytuacjach używacie łopatek w automacie? Czytałem, że do hamowania silnikiem się przydaje. A bez nich dużo mniej wygodnie? W jakich jeszcze sytuacjach?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia się- jeżdżę głównie na trybie manualnym od 8 lat i jak wsiadałem do nowych BMW z 8-biegowym automatem to odruchowo sięgałem do joysticka a nie szukałem palcami manetek.

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Łopatki to fajny gadżet, ale chyba nie są dostępne z silnikami 2.0... poza tym większość osób, używa ich sporadycznie.

Ogólnie łopatki przydają się w dwu przypadkach, gdy skrzynia jest do kitu (waha się który bieg wrzucić / za wolno redukuje) lub gdy kierowcy mają zacięcie sportowe.

W X3 jest dobra skrzynia (ZF), więc nie trzeba jej pouczać manetkami kiedy i jaki bieg wrzucić w odróżnieniu od innych automatów...

Hamowanie silnikiem: jak puścisz gaz to prawie na to samo wychodzi lub w jak włączysz tryb sportowy w automacie to możesz to też joystickiem robić.

Zacięcie sportowe do SUVa raczej słabo pasuje, ale... w wersji z 35i :twisted: można by pomieszać łopatkami

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Ja właśnie hamuję silnikiem. Czasami można sobie zredukować przy wyprzedzaniu, w trybie comfort skrzyni zajmuje trochę czasu automatyczna redukcja. Generalnie im słabszy silnik, tym bardziej łopatki się przydają. Nie są jakoś super przydatne, ale ja lubię czasami się pobawić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć żeby skrzynia ZFa wiedziała lepiej ode mnie co chcę zrobić ;) Puścisz gaz to co najwyżej zostanie na tym samym biegu (nie wrzuci wyższego) ale nie zredukuje od razu o 2-3 przełożenia. Na autostradzie potrafię hamować silnikiem nie dotykając hamulca kiedy wszyscy wokół zapalają czerwone lampki.

ZF ma aż 8 biegów więc żeby wywołać wystarczająco mocny efekt hamowania silnikiem będziesz musiał sam wymusić zmiany biegów o kilka pozycji.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Może się nieprecyzyjnie wyraziłem, właśnie chodziło mi o zredukowanie biegów łopatkami w celu wspomagania hamowania.
Opublikowano

Lopatki sa dostepne tylko w 35d i 35i, podobnie jak wersja sportowa skrzyni (cokolwiek to oznacza) - polityka dla ktorej nie widze zadnego logicznego uzasadnienia.

Mnie osobiscie, choc troche sie do braku manetek przyzwyczailem, troche to denerwuje. Jako ze duzo hamuje biegami siegam do drazka dosyc czesto. Zdarza mi sie zapomniec ze jade na D i "zredukowac" do N. Przydalaby sie na to jakas blokada. Poza tym ok, krotki ruch drazka we wlasciwa strone i jedziemy :)

BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano
Przy silniku 20i można dołożyć skórzaną kierownicę z łopatkami za 961 zł (nie trzeba kupować M pakietu) :8)
Opublikowano

za 961 zł brałbym w ciemno... z wolantem do ręcznej zmiany biegów jakoś nie mogę się skolegować do dziś.

wcześniej dojeżdżając do świateł strzelałem 3 razy w lewą - od razu usłyszałem że "przyjaciel" żyje i kapitalnie wytracał prędkość + efekty audio :D Mi tego brakuje w tych sytuacjach a lubię się bawić w czasie jazdy

Opublikowano
za 961 zł brałbym w ciemno... z wolantem do ręcznej zmiany biegów jakoś nie mogę się skolegować do dziś.

wcześniej dojeżdżając do świateł strzelałem 3 razy w lewą - od razu usłyszałem że "przyjaciel" żyje i kapitalnie wytracał prędkość + efekty audio :D Mi tego brakuje w tych sytuacjach a lubię się bawić w czasie jazdy

- w jakim silniku są takie fajne atrakcje akustyczne przy redukcjach?